UPDATE : (ni sbb kes memanjang lupa bahan2 time nak beli, so better taip siap2. next time google jer lam blog sendiri..resepi ni hasil ingat2 lupa resepi arwah ayah dulu + bahan2 adalah berdasarkan ape yg ade @ senang nak dpt)
RESEPI BUBUR PEDAS SARAWAK
1) 1 paket perencah bubur pedas Sarawak. (Semenanjung iolss x tau mane nak dpt)
2) 5 ulas bawang merah + 5 ulas bawang putih *tumbuk
Kalau kat Sarawak, biasa Bubur Pedas ni hidangan utama bulan puasa.. kalau dapat peluang balik posa ngan family kat Kuching or Mukah, mmg ni antara menu yg betul2 kat tekak.
Kalau ter-rajin, masa raya pun ade orang buat jugak..tp jarang la kot... paling mabelesss kalau bubuh kulit lembu salai dlm tu. Rasa kenyal2 dia tu mmg terbaekkk!!! Mmg x pandang kiri kanan. Tapi dah lama kot x makan kulit lembu tu. Masa arwah ayah ade dulu2, selalu jugak esp time dia join orang sembelih lembu.
Sekarang nak makan kulit lembu mmg bercinta laa..ntah mane nak dapat. So kalau nak buat bubur pedas ni, masuk mane yg ade jer... cam daun @ pucuk midin tu, pun susah jugak nak dapat area Putrajaya / Kajang / Bangi ni..pernah tgk orang jual kat Pasar Tani Putrajaya tp yg dah kembangggg..dah liat pun.. apa barang makan sayur yg dah kembang..org makan yg baru nak kembang yg masih bergukung2 tu..hahaha.. sbb tu kalau balik Kuching, x leh beli seikat jer...kene beli sampai 3 ikat..goreng belacan, pastu ratah...kurangkan nasik, lebihkan Midin yeahhh!! hehhe
Daun Singkil or Beruas tu pun payah nak dapat... 4-5 thn akan datang kalau pindah umah baru, mmg kene tanam sepokok dua...pangkas2, kuar pucuk boleh wat masak lemakkkkk..
NASTYNA >> err..rasa dia lain dari bubur lambuk sis..sbb ade rempah special dia sendiri... saya pun x tau ape bhn2 rempah tu sbb biasa beli yg dah siap dah..hehehe
SISI NADIA >> ha ahh..pedas2 berempah..sedap klu sayur banyak..ni sbb sayur xde sgt,.,.plus x leh makan yg liat2..bubuh jer yg mane ade,...next time buat kene cari sayur byk2..hehehe
SIS EYZA >>> o ye ker...? mmg sedappp ni...tp susah skit nak cari bahan2 dia...kene cari kat pasar borong kalau kat Selangor ni..tu pun kalau jumpa... Sarawak MIL kat mane rumahnyer..? hehehe
8 Comments
arghh canner rasa dia? macam bubur lambuk tak? resepi nak kena buh kulit lembu semua tu... menarik.
ReplyDeleteNASTYNA >> err..rasa dia lain dari bubur lambuk sis..sbb ade rempah special dia sendiri... saya pun x tau ape bhn2 rempah tu sbb biasa beli yg dah siap dah..hehehe
DeletePernah makan..jiran blkg umah selalu bagi sbb org Sarawak hihih...rasa die pedas2 berempah....sedap sbb banyak sayuran
ReplyDeleteSISI NADIA >> ha ahh..pedas2 berempah..sedap klu sayur banyak..ni sbb sayur xde sgt,.,.plus x leh makan yg liat2..bubuh jer yg mane ade,...next time buat kene cari sayur byk2..hehehe
Deletehari tu ida g kuching, ada jumpe bubur ni, mnyesal tak makan!!!! huhuhuhu
ReplyDeleteSIS EIDA >>> laa..ye ker... hehehe..next time klu jumpa bubur ni, bleh laa try...heheh
DeleteRindunya bubur pedas mak mertua masak.. kalau Balik Sarawak... ini la yang eyza cari.. :) sedap..
ReplyDeleteSIS EYZA >>> o ye ker...? mmg sedappp ni...tp susah skit nak cari bahan2 dia...kene cari kat pasar borong kalau kat Selangor ni..tu pun kalau jumpa... Sarawak MIL kat mane rumahnyer..? hehehe
Delete❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤