Ya
Allah.... rasa agak terkilan bila terjumpa balik gambar ni,. gambar bertarikh 16 November 2014. Gambar tahun lepas tapi saya tak update pun dalam blog. Dah tentu saya akan menyesal
sebab tak menghargai dan mengabadikan gambar ni dalam blog untuk
tatapan, rujukan dan kenangan akan datang andai ditakdirkan mak dah
takder.. untuk kenangan diri sendiri @ anak cucu andai mak atau saya dah takder..supaya saya atau mereka tak lupa asal usul akar bangsa dan keturunan..
Masa mak masih dipinjamkan pada kami ni la sepatutnya saya abadikan banyak2 segala
kenangan, masakan dan apa2 jer pasal mak, keluarga dan ape2 jer yang
berkaitan..ni salah satu makanan tradisional Kaum Melanau... makanan
masa
kecik2 dulu time susah..time ayah tak ke laut sebab musim tengkujuh. Ni
la makanan yang menjadi pengalas perut time sejuk2 kami. Pekena dengan
air
kopi or teh O... memang sangat nikmat... rasa lemak2 masin... terasa2 di
tekak...
Mende ni la menu
yang paling senang nak buat kalau ade cukup bahan2 tapi sayang saya
sebagai anak jati kaum Melanau dulu2 tak berminat nak belajar buat benda
ni. Cuma pandai makan jer...tu pun dah lama tak makan ni sehingga la
terjumpa balik gambar ni. Tu pun sebab godek2 dan transfer gambar lama dari hp ke PC.
Bahan-Bahan sikit jer... step by step pada gambar..
Tepung sagu dicampur dengan kelapa parut & sedikit garam. Sukatan 1:1. Gaul rata. |
Kan dah cakap..nak taip
p/s: Sayangilah ibu anda andai masih ada..andai dah tiada..kita sama2 sedekahkan Al-Fatihah buat mereka yang dah pergi..
bai... *lap air mata*
10 Comments
Disini susah nak dpt tepung sagu masa tu kan Juls..
ReplyDeleteYg tepung sagu yg kering tu..
Kalau akak panggil lempeng kelepa tu Juls tapi guna tepung gandum..
Ye Juls .. sementara mak masih ada ni..
Mcm akak dua2 dah tak .. Al fatihah..
KAK YATI>>> ha ahh kak..kat semenanjung susah nak jumpa tepung sagu yg kering tu..yg jenis basah apatah lagi... kalau lempeng kelapa tu, guna tepung gandum..lain rasa dia..kalau guna tepung sagu..rasa dia cam liat2 skit tp lemakkk....
DeleteInnalillahhiwainnailaihirojiuun... Al-Fatihah buat org tua akak..dan ahli keluarga kita yang dah pergi tinggalkan kita... semoga mereka tenang di sana...dan rohnya ditempatkan di kalangan hamba2 yg beriman..amin... :'(
ohhh tumpik Saguk.. 1st time dengar ni sis...
ReplyDeletebetul tu sis, masa mak adalah nak kena belajar masakan2 tradisi keluarga ni kan.. tak ternilai harga nya air tangan mak... abadikan dlm blog salah satu cara supaya kita tak lupa nti...
moga mak kita semua pnjang umur...
SIS ATIE >>> betul tu sis...salah satu sebab buat blog ni dulu utk abadikan gambar2 dan kenangan bersama keluarga...sbb takde cara lain untuk kekalkan kenangan tu supaya boleh diimbas kembali bila time teringat satu masa nnt... semoga kita semua dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik..insyaallah..
Deletesalam singgah Rabu sis....
Deletehusband sy memang kerja kt Sibu Sis.. baru start masa Feb baru2 ni.... :)
Ooo..kisahnyer...sian sis yer..PJJ...dugaan tu....hehehe
Deletetk pernah makan Juls, tepung sagu mmg bnyk kat Brunei ni, kalau tk salah tepung sagu yg utk buat ambuyat tu ke Juls??
ReplyDeleteKAK NOOR >>> ha ahh kak,.,tepung tu la tu kak... biasa ada 2 jenis..basah dengan kering..yg basah tu dlm bentuk bulat tu..kene simpan peti ais nak bg tahan lama..kalo yg jenis tepung @ kering tu tahan lama...
DeleteAmbuyat @ Linut..favvvvvvvvvvvvv sangat2 tu kakkkkkkk...hehehe terliur plakkkkkk.. sini xde geng nak makan,...incek hubby x reti,...huhu
teringat ulat sagu makanan tradisional org iban., hehe2 sedap lempeng sagu tuuu ;p
ReplyDeleteTIGA LALAT >>> wahhh kite yg melanau ni pun x pernah lg makan ulat sagu tu...kenot go laa walaupun dari dulu2 masa blm kuar fatwa kata ulat sagu tu harommmmm.... heheh
Deletelempeng sagu tu mmg sedap kalau makan time cuaca mendung @ hujan..pekena lak kopi o kawwwww panas2 perghhhhhhhhhhhhhh...very the kampung sangat laa memori tuu..hehehe
❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤