Hari tu tiba2 tekak teringin nak makan kari ikan. Teringat ade beli ikan siakap. Asalnya plan siakap tu nak masak asam pedas sebab jiran ade sedekah bunga kantan dengan serai tapi sebab balik keje malas nak singgah beli daun kesum, last2 ikan ni saya decide nak masak kari jer. Memandangkan bahan-bahan dah ada (termasuk daun kari yang ditanam kat balkoni sekangkang kera tu), so petang tu balik keje, letak henbeg, tukar baju terus sinsing lengan ke dapur siapkan masakan untuk makan malam.
Bahan-Bahan A:
- Ikan Siakap - potong 3 @ 4 & bersihkan
Bahan B:
Tomato
Kacang Bendi
Cili Hijau
Bahan C (Blend):
Bawang Putih
Bawang Merah
Cili padi - optional
Halia
Cili Kering / Cili Boh
Lada Hitam
Kunyit Hidup/Serbuk
Jintan Putih
Jintan Manis
Bahan D (Tumis):
Rempah Tumis
Halba Campur
Serbuk Kari Ikan Alagapas / Alagapas
Daun Kari
Bahan E:
Air Asam Jawa
Santan
Garam
Serbuk Perasa
Cara Memasak:-
1) Tumis Bahan C (bahan blend) sampai naik minyak, lepas tu masukkan Bahan D. Kacau rata. Lepas tu masukkan sikit air.
2) Dah mendidih, masukkan Bahan E secukup rasa.
3) Masukkan ikan tadi, api biar perlahan supaya santan tak pecah minyak & ikan tak hancur. Lepas tu masukkan Bahan B. Dah masak, boleh la tutup api dan hidangkan.
23 Comments
Waaaa nampak macam sedap je ni! lapar rasanya hehe
ReplyDeletesedapppp..sekali sekala layan kari..hehehe
DeleteTengok gambar aje dah terliur.
ReplyDeleteTak payah tenguk resipi.
Sedapnya. Kat rumah ni kalau kari ikan suka guna ikan tenggiri.
ReplyDeletekat rumah kitorg lak, tenggiri biasanya masak sambal jer..tu pun sbb fav asben..ehehehe
DeleteLama tak beli siakap.
ReplyDeleteSelalu tenggiri sahaja sebab anak-anak suka buat pengganti ayam.
Sedap juga siakap buat kari.
Saya selalu beli siakap..tenggiri pulak kurang..tenggiri biasanya beli kalau asben nak makan sambal ikan tenggiri..saya sambal2 ni tak berapa lalu sangat..ehehehe
Deletemy favorite kari santan 😍 nyumnyumnyum
ReplyDeleteTak payah beri resepi. Masak je. Dah masak beri saya. Dapat pahala.
ReplyDeleteBeri tau saya bila dah masak.
hehehe... bulan posa ni top up blk pahala..sedekah bln posa, pahala berganda2..ekeke
DeleteSemua komen kata sedap.
ReplyDeleteAlhamdulillah..blh la niaga bln posa ni plakk..cari duit lebih..ekekeke
DeleteRamuan dia saya dah beli.
ReplyDeletesinggah sini mencari resepi.. dan this look so tempting plak ehh
ReplyDeletesalam, blh laa try untuk bukak posa nnt, sis.. hihi
DeleteTengok gambar pun cantik..
ReplyDeleteRasa pun sedap..
kuah kari plak blh cicah ngan roti canai or roti bantal..hehehe
DeleteWow sedapnya Kari ikan
ReplyDeletelama x "me-ngari" sis..tu yg layan jer..ekeke
Deletewahh sedapnye kari ikan tu makcik., ;p
ReplyDeletetry la buat, Wakkkk... kari pedas2 & panas2..gerenti letop222..ekekeke
DeleteWaah sedap benar nampaknya! Pengen coba juga. Sayang di Indonesia susah sekali mendapatkan serbuk kari ikan atau bumbu asam pedas yang sedap seperti di Malaysia. Rseepnya akan dicoba. Thanks yaaaa ^_^
ReplyDeleteMemang sedapp..kalau sis mau, boleh emel saya alamatnya untuk pos bumbu kari.
Deleteemel : julsjulie80@gmail.com
❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤