Kat rumah ni, stok sardin memang jarang
putus sebab sardin tu fav incek hubby. So, kalau dah jemu makan nasik, biasanya
akan buat menu ulangan ni, Murtabak Sardin Crackers. Resepi asal oleh arwah Kakak. Pernah buat entry murtabak ni beberapa tahun lepas kat [SINI]. Tak
pernah jemu asalkan ada sardin. Kalau tak buat murtabak ni, jadik la menu lain
cam nasik goreng sardin or jemput2 sardin. Last2 muka pun cam sardin. hahaha..
Tapi sardin rega dia sekarang makin mahal. Dah cam makanan orang kaya plak
reganya. Satu tin kecik sardin, blh dpt sekilo ikan yg satu family boleh makan.
huhuu..
Tanak taip panjang, sebab dah pagi dah pun (2.16am). Gambar ni pun jumpa lam pc incek hubby yang saya transfer thn lepas. Takut hilang, so update laa dalam ni. Pastu blh delete dah gambar2 tu. PC dia berat ngan koleksi gambar2 & video bini dia dah.. ehh bukan video bini dia tp video kucing bini dia.. kahkahkahh.
MURTABAK SARDIN CRACKERS
Oleh: Juls Julie
-masukkan sardin..grg sampai agak kering. masukkan air asam jawa, garam n aji. last sekali masuk kuah sardin td. ketepikan.
cara membuat:
1)sapu loyang 8x8 dgn sedikit butter. (kenapa 8x8? sbb 8x8 tu ngam2 ngan saiz semekut crackers tu. x payah patah2 dah..) :p
2) celup2 biskut crackers tu dlm susu cair yg dah dipanaskan dengan sedikit butter (dlm 1 sudu jer)
3) susun dlm loyang, kemudian bubuh bahan inti di atas, buat sederhana tebal intinya.
4) tabur bawang goreng, daun bawang + daun sup + bawang besar yg didadu + cili merah & hijau yg dihiris2 tadi.
5) tuang sedikit2 telur yg dipukul tadi, guna sudu yer.. x yah tuang semua.. utk kasik dia lekat2 inti lam tu jer.
6- ulang proses (2) di atas sampai habis. sama ada nak tutup lapisan atas / last sekali dgn biskut yg dicelup tadi or biarkan dengan taburan bawang2 & daun2 di atas. ikut citarasa memasing.
7- Kukus sehingga masak lebih kurang dalam sejam.
p/s: Kalau rajin, lepas kukus..boleh laa bakar sekejap.
dulu guna brand ni sbb incek hubby tak jumpa brand Ping Pong. Tak ngam loyang 8x8. 9x9 maybe ok kot |
Tak ngam saiz tp ok jer sebab nnt sekut tu akan kembang. |
lepas dah layer2 tu, biarkan dlm 15-20min supaya sekut tu kembang & serap bhn2/telur tadi |
Dah siap kukus. dah sejuk, bleh tabur bawang goreng/daun sup/daun bawang/cili dll |
ni yang kite pernah buat untuk jual kat jiran2. saja suka2. |
sekian, babaiiii.. :)
29 Comments
First time tengok biskut buat murtabak. Macam menarik dan macam sedap ni. Boleh cuba kalau nak rasa nanti. Tq share resepi :)
ReplyDeletetu laa sis..masa anak sedara buat dulu pun terkejut jgk...dpt resepi dari arwah maknya... klu free, try la bila2 sis..senang jer buat..bahan pun tak banyak..hihi
DeleteSalam kenallll ekekeke....lame i tak singgah mokcikkkk..thumb up utk resepi...
ReplyDeletekenal laaa sangatttt... hahaha oitttttttttt... up resepi buat sanggul RM30 plshhhhhhhhhh...hahahahha
Deletewahhhh time tgk ni serius tgh lapaaa...nampak sedap dan menyelerakan sangattt T_T
ReplyDeletefollow sini #79
jangan lupa jenjalan dan follow balik :)
blh la try buat kalo rajin tu sis..hehehe... sedap buat minum petang or sarapan pagi... hehehe..
Deletebtw, tq singgah & follow kat sini..kite dah follow awak jugak :)
wahh nmpk merecik murtabak sardin crackers biskut nih.,unik., kalo dekat wak nak order jugakk., ;p
ReplyDeletetakyah order wak...kasik jer serepi ni kat org rumah..kompem lagi sedap air tangan isteri..ekekeke
DeleteTergoda tengok... boleh cuba nanti ni...
ReplyDeletesila2 sis..senang jer cara buatnyer..hehee
DeleteWah.. nampak sedap nie, boleh cuba nanti..
ReplyDeletesedap sis..blh buh ape jer kita nak ikut selera..hehe
Deletehi, mrs pip dtg bertandang ...
ReplyDeletebest juga resepi..nnt nak try buat kalau ada extra sardin :)
thanks sharing.
tq singgah sini, sis.. blh la try kalau free2 nnt..buat minum petang..ehehe
Deletesedapnya! semalam buat murtabak megi, nanti bloeh try yang ni pulak hehe done follow sini :>
ReplyDeletewahhh murtabak megiiiiiiiii...dah lama x buat..hehehe
Deletemenarikkkk. boleh cuba! btw congrats for being 500 di blog aira. aira pun follow jugak yeee! :)
ReplyDeleteTQ singgah & follow sini yer, Sis.. hehee...
DeleteBelum pernah jumpa biskut dibuat murtabak.
ReplyDeleteBolehlah cuba try buat
ha ahh..dulu pun x tau biskut bleh wat murtabak camni... dpt ilmu baru dlm memasak dari arwah kakak.. :)
Deletesedapnyaaaa.. first time busyra tngok dan tauuu. nnti nak cubaaaa.. hehe
ReplyDeletelagi sedappppppp kalo parut cheese atas tuh..mabelessssssss... hehehe
DeleteSedapnya boleh cuba buat nanti ni
ReplyDeletesilakan sis..sharing is caring.. hihi <3
DeleteWahh first time nampak resepi ni. Murtabak sardin crackers. Menarik boleh cuba :)
ReplyDeleteKalau free..blh laa try la sis..modal.pun x byk sgt..hihii
DeleteFirst time dengar biskut buat murtabak ni. Unik betul la resepi ni. Boleh try ni
ReplyDeletesilakan try sis..senang jer cara buatnyer..hehe
Deleteblh la try sebab senang jer... blh tukar sardin kepada daging or ayam kisar..hjehe
ReplyDelete❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤