Tuesday, 11 May 2021

WARAN TIKET FLIGHT BALIK RAYA OPIS LAMA VS OPIS BARU

 

pic credit to uncle goole

Sesaje nak cite, tengah bosan2 buang masa, menunggu nak balik yang lagi berbaki 2 jam. Tahun lepas masa kat opis lama (JPM) ade apply waran tiket nak balik raya Sarawak. Masa tu tak jangka lagi keadaan macam ni teruk. Kebetulan pulak masa tu dah dapat surat pertukaran ke opis baru sekarang. Tanye staff yang nak bertukar/switch dengan kite pasal waran tu, dia cakap dia tanye kewangan opis dia (opis kite sekarang) bhgn kewangan cadangkan apply kat opis lama (JPM). 

So kite pun antar borang ape sume, bos dah sain, dekat2 nak transfer ke opis baru tu, kewangan opis lama call bgtau kene apply kat opis baru. Kite pun cakap la dah call opis baru, opis baru cakap kene apply opis lama sebab takut lama proses dia nanti sementara tunggu putus sandang. Tapi bila kewangan opis lama cakap camtu, jadi cam malas plak nak apply kat opis baru. Alasan opis lama, sebab nanti flight kensel ke ape, dorang tak boleh nak pantau. HAHAHHAHAHAHAHAH what ever lah alasan korang. 

Pastu, dah kat opis baru ni, tanye orang admin yg mungkin tau hal2 berkaitan pasal tiket tu. Dia bgtau kene bertugas sekurang2nya 6 bulan dari tarikh lapor diri. Maksudnya, kite tukar bulan 10/2020, bulan 5/2021 baru boleh apply which is in case masa tu dah boleh merentas negeri, orang dah balik rayaaaaaaaaaaaa dah pun. Sekali lagi kite ber HAHAHAHHAHA 

Oleh kerana masa tu masih belum yakin keadaan ok kalau nak balik, so kite pun malas la beria nak double check pekeliling ke or call2 orang HR ke ape pasal syarat kelayakan tiket tu. Ade wasap sorang hakak kat HR opis lama, dia pun sunyi sepi membisu...so makin malas lak rasa. 

Memikirkan satu jugak, kalo balik oppp koss la kene kuarantin 14 hari kat hotel tu which is dengan anak bujang sorang yg tengah melasak tu tak tau kite boleh handle ke takkk. Insyaallah kalau keadaan dah agak ok ujung tahun ni, ingat nak apply waran tu jugak nanti. Nak balik antar mak..kesian mak...2 tahun di Putrajaya..mesti rindu giler kat anak2 cucu kat sana..dan jugak kampung halaman.. 


sekian bebelan untuk arini ... :p

6 comments:

  1. Semoga dipermudahkan segala urusan. Faham rindu lama tak balik kampung tu. Semoga mak akak sabar menanti dapat balik kampung nanti. Aaminn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin3 tq sis..insyaallah...hrp semua ni akan berlalu jua..

      Delete
  2. Dibuatnya macam bola pula ek
    tolak sana tolak sini

    ReplyDelete
  3. harap bersabar. PKP dan Covid19 merencatkan perancangan dan perjalanan hidup kita. Selamat Hari Raya Aidil Fitri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah..tq cikgu...selamat hari raya aidilfitri jugak..semoga keadaan akan cepat kembali seperti sediakala,.,amin2

      Delete



❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤