TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 20 September 2012

❤ MURTABAK SARDIN CRACKERS ❤






Hari tu punye projek... plan asal nak update blog ni guna pc jer keesokkannyer tp memandangkan mata x blh nak tido sbb perut x selesa & asik memulas (ni gara2 megi kari yg incek hubby msk mlm tu ler ni..pedassss!!!!)..makanya sedaya upaya hapdet guna hp jer wlupun x hbrp nak best sbb sekerin adalah kecittt... x macam PC yang besar gedabak gambarnyer..haha
menu ulangan ni yg dah byk kali buat (dlm blog lama pun byk kali update psl murtabak ni) tp disebabkan ade member yg terberkenan pas tgk gmbr yg saya haplod kt FB, so nak share resepi ktnnnnnnnnn sini. Resepi asal ialah dari kakak saya yang diperturunkan kepada siti @ fiza, anak sulungnya. Tapi resepi nak 100% sama kot sbb ade bahan yg saya dah x ingat tapi ade jugak bahan yg korang bleh campur2 ikut sesuka hati korang nak tambah ape.

bahan2:

1- sardin 1 tin besar
2- 1 bungkus biskut cream cracker (saya guna brand ping pong)
3- 6 sudu mkn cili boh
4-bwg merah 6 biji + bwg putih 6 biji
5- cili merah 3 biji + cili hijau 3 biji - dihiris
6-bwg besar sebijik - separuh utk tumis + separuh utk bhn tabur
7-bwg goreng - secukupnya
8-cili padi -ikut suka nak pedas mana
9-sikit air asam jawa
10-garam n aji
11- susu cair - 1 tin
12- 3 biji telur (bubuh sikit garam + lada sulah, dipukul agak sedikit kembang)
13-daun bawang + daun sup (ikut suka byk mana)

cara buat inti:
-tumis bwg merah, putih & bwg besar yg separuh. dah kuning, masuk cili boh n cili padi. tumis smp naik minyak, masuk bwg besar yg separuh td..
-masukkan sardin..grg sampai agak kering. masukkan air asam jawa, garam n aji. last sekali masuk kuah sardin td. ketepikan.


cara membuat:
1)sapu loyang 8x8 dgn sedikit butter. (kenapa 8x8?? sbb 8x8 tu ngam2 ngan saiz semekut crackers tu. x payah patah2 dah..) :p
2) celup2 biskut crackers tu dlm susu cair yg dah dipanaskan dengan sedikit butter (dlm 1 sudu jer)
3) susun dlm loyang, kemudian bubuh bahan inti di atas, buat sederhana tebal intinya.
4) tabur bawang goreng, daun bawang + daun sup + bawang besar yg didadu + cili merah & hijau yg dihiris2 tadi.
5) tuang sedikit2 telur yg dipukul tadi, guna sudu yer.. x yah tuang semua.. utk kasik dia lekat2 inti lam tu jer.
6- ulang proses (2) di atas sampai habis. sama ada nak tutup lapisan atas / last sekali dgn biskut yg dicelup tadi or biarkan dengan taburan bawang2 & daun2 di atas. ikut citarasa memasing. 
7- Kukus sehingga masak lebih kurang dalam sejam. 



Pilihan sendiri:  
Saya prefer lepas kukus, sejukkan kejap then bakar pada suhu 170"C darjah selama 40-45 minit terpulang pada tahap keinginan memasing sama ada nak agak kering or agak lembab sikit. 


Lagi gambar2 yg berkaitan......... 




 so far rasanya ni Murtabak Sardin Crackers yg perfect saya buat sbb x berlubang2 SANGAT 
& agak padat compare dengan yg dulu2 tu...
Itu pun sebab dibuat dengan penuh kesabaran 

tp .......
incek hubby plak yg x sabar sbb asik2 tanye bila nak siap. adesssss...








bekas hijau tu bekal saya, utk bekpes & lunch..
yg pink tu bekal incek hubby, utk letak2 kat opis dia..



selamat mencuba..!!!!!!!!!!!!!!! 



pstttttt : asal2 entry ini ditaip melalui "bopren" baru pemberian sempena anniversary ke-6 oleh en. hubby tp sbrnya kenikmatan berblog or BW still lebih membahagiakan jiwa & raga  melalui PC. Saya TIDAK menyesal untuk TIDAK memilih En. Note sebagai bopren baru... hehehe  ;)





testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...