TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Tuesday, 13 February 2018

MAKAN-MAKAN : CUCUR NASI @ JEMPUT-JEMPUT NASI


Salam & Selamat tengahari..hihi.. Saja nak tunjuk menu ulang tayang (kat FB & IG dah nyampah kot orang tengok asik mende nih jer hahah) ..kalau kat umah ni, biasanya nasik lebih2 memang akan buat jemput2 nasik jer. Sebab sayang dari terbuang nasik balance2 tu, baik la hasilkan makanan lain lak...nak buat pun senang jer.. tak payah nak penat2 pun kat dapur. Bahan-bahan pun simple, main campak2 jer. Mula2 makan ni dulu masa kat umah Along @ kak ipar masa dok ngan dorang time tunggu result SPM thn 1998. Tu yang menanya resepi kat dia. Tapi resepi ni diolah balik ikut kesesuaian lidah sebab anak2 sedara time tu tak makan pedas. Kite ni plak kalo tak pedasssss, tak seleraaaa... hihii..

Cucur Nasi @ Jemput-Jemput Nasi
Resepi : julsjulie80.blogspot.com

Bahan-Bahan:
1) 2 cawan nasi putih 
2) 1 cawan tepung gandum
3) *1 genggam ikan bilis - basuh dan toskan
4) *cili padi - ikut kepedasan korang
5) 1-2 ulas Bawang besar - hiris
6) *3-4 ulas bawang merah
7) air masak secukupnya untuk membancuh adunan
8) garam & perasa secukupnya.
9) Serbuk kunyit (kalau perlu) - tp kite kalo cucur jarang buh serbuk kunyit

Cara Membuat:
1) Blend bahan bertanda/kaler merah * di atas. Takyah hancur sangat
2) Bancuh adunan tepung + air. Kacau rata supaya tepung tak berketul.
3) Masukkan nasi, bahan blend tadi, bawang hiris, garam & perasa.
4) Gaul rata dan goreng seperti jemput2 biasa tu..

So...jemputlaaa tengok resepi budak2 baru nak up (BBNU) ni. Yang dah tererrr masak takyah la kecam,.sharing is caring kekdahnyer..ekekeke








Separuh dari hasil gorengan tu masuk bekas untuk incek hubby bawak bekal keje malam.





Buh plak dalam tipuwerrr ni, memang makin selera incek hubby makan jemput-jemput tu.. kahkahkahh!!!


Babaiiiiiiiiiiiiiiii





15 comments :

  1. Replies
    1. sedappp kakak maneeesss..makan panas2..cicah kupi oooooo..syokk ooooo..ekeke :p

      Delete
  2. kalo tambah daun bawang ke, daun kucai ke, nampak ijau2 gitu lagi klass

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ahh..kalau ade daun bwg dengan daun kucai mmg sedap jugak tu..tp aritu malas nak gi beli..so mane yg ade jer la..masak2 xde plan katenyer..hehehe

      Delete
  3. Wah, tak pernah cuba lagi. Nanti nak cari bahannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat jer kalo ade nasik lebih2..dpt 1` cawan pun xpe dah sebab nak campur dengan tepung plak nnt...hhee..bahan2 pun senang nak dapat... :)

      Delete
  4. sedap! rangup di luar lembut di dalam.

    ReplyDelete
  5. Jemput jemput nasi memang sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sis..mmg sedap dan mudah nak buat.. :)

      Delete
  6. Sedap ni.. tambah pula makan ng family.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnnnnnnnnn..momen indah dengan family tu yg buat dia sedapp,,makan beramai2 time petang sambil mengimbas kenangan masa kecik2 dulu..hihi

      Delete
  7. Wah.. rasa nak buat je ni. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat jer sis...mudah jer bahannya..senang nak cari kat dapur... hihii :)

      Delete
  8. jemput lah Kak Mah makan jemput jemput ..

    orang belah selatan je panggil jemput-jemput ...

    ReplyDelete



❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...