TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Tuesday, 16 January 2018

HOBI : SHOPPING IKAN & AKSESORI AKUARIUM DI 3B AQUATICS, BANGI


Hidup ni memang tak boleh jauh dari haiwan. Rasa tak lengkap dalam rumah kalau takde mende yang gerak, boleh tengok / hadap time balik keje selain kucing.

Bulan 11 aritu start hobi baru yang dah lama ditinggalkan. 1000x fikir jugak sebab memikirkan space nak letak akuarium, bajet dll. Lepas pujuk2 incek hubby dan dpt approval.. tak tunggu lama dah. Kebetulan gi Bangi tu konon2 nak suvey dulu, tapi terus la sambar complete set akuarium, aksesori dalam akuarium dan ikan serta lain-lain. Memandangkan time pegi tu tak gaji lagi, so pinjam la duit banker dulu hahahahahha tapi kite bayar balik secara ansuran 2x lepas tu okkkkkkkkk

Biasanya hobi kite ni sebab kite yang nak, so memang dari duit kite sendiri la. Jarang la abiskan duit incek hubby untuk mende2 gitu (melainkan saje ngengada mintak dia spons). Saja awal-awal nak cite ni sebab dulu2 masa bela kucing, ada la makcik bawang cakap xde paedah bela kucing bla bla blaaaa abiskan duit laki bla bla blaaa tapi hakikatnya mekanan kucing, vaksin, bil hospital (bila anak buluss sakit) & sunat dorg dll memang dari duit kite sendiri. Kadang2 pinjam duit incek hubby tapi memang kene bayar balik sebab taknak bebankan dia plakk. Dan makcik bawang taktau yang dulu2 masa bela banyak kucing sampai 8 ekor indoor, kite siap buat tabung khas untuk dorang. Masuk la RM singgit ke Rm5 ke RM10 mana2 bile ade balance belanja harian. So duit tu la sedikit sebanyak wat cover mane yang terkurang.

haaa melalut plak.. hahaha hakak memang pantang orang lain persoalkan hobi kite ni..hidup memasing kannn.. poket lelain. Lain orang, lain la minatnya. Yang tak minat tp memanjang nak komdem komplennn, pi dok diam2 buat ketupat.. kahkahkahhh!! sambung balik cite pasal bela ikan..hihihi

So kedai first yang kite pegi untuk beli barang2 kerium ialah 3B Aquatics, Bangi. Terletak kat Bangi tu jer. Harga barang2 dia ok jugak. Kira murah sebab selepas beli barang kat sini, ada tengok kat kedai lain ada certain yang murah. Kalau rajin nak survey banyak kedai, boleh jer. Tapi tiap kali nak keluar survey tu, kompem banyak jugak keluar kos sampingan termasuk makan thari, jajan, dan ntah pape jer..hahaha




Address: Jalan Medan Pb 2a, Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor
Open : 11am - 8.30pm
Phone : 03-89259668

Boleh terjah FB dorang kat sini ---> Kedai-Akuarium-3B-Aquatics-Bandar-Baru-Bangi

antara deko dlm kerium 


Ikan Nemoooooooooooooooo!!








batu hiasan dlm kerium. Sekilo RM7 kalau tak silap


memula nak beli kerium jenis ni, tp mahal..


seriyess yg ni cantik, comel tp kecik kompem x puas mendeko..heheh



kerium dalam kedai. pokok tu hidup tauuu..tp jenis ni susah nak jaga. filter dia pun mahalllllllll


antara makanan yang dijual


anak2 ikan untuk dibawa pulangggggggg








udang ke lobster gini..x sure laaa


ikan flowerhorn


Blue Lobster


ikan berwarna camni kalau letak dalam kerium memang cantik.. nampak jelas diaekor berenang2





berkenan tengok ikan ni..bg orang lain maybe nampak hudusss tp bg kite nampak unik / rare warnanya











ni plak ikan air masin. kos maybe lagi mahal & cara penjagaan mungkin agak susah sikit. kottt laaa..









Arowana. cantik sangattttttttt

So untuk first batch tu, ni la hasil yang dibawak pulangggggg... ai yis yeppyyyyyy!!











Angel Fish. Ikan ni cantik..dia berenang slow ayu gitewwww


ni Tiger Barp. Cam kekanak riang..berenang laju2 x dok diam..hihi


siput tu beli dah lama, dok dlm almari display..so buh jer la dlm tu..hihi



pasu amek kat dapur, beli bile ntah.
Batu besar tu beli yg RM7 sekilo tu.
Plastik kristal purple pun amek dari dlm lemari display
Keroppi tu koleksi keychain yg dah lama.



Pokok dalam pasu tu beli jugak. RM12 kot kalau x silap























batu sekeping tu pun beli yg RM7 sekilo tu.
Pasir amek belen tanam kaktus aritu. 





so balik keje petang2, letak beg & ngadap diaekor ni semua dulu. Pastu baru start masak,..heheh









































ni dah arwah..pastu ade beli lagi yg lain.


So far dah dekat 3 bulan bela. Banyak yang dah mati, dan banyak jugak yang dah beli baru. Bezanya ikan mati ni sedih dia xde ler tahap meraung cam mati anak bulus. Lepas abis 1st batch ni, nak bela gupi yg kecik2 plak or ikan belida sekor dua jer. Tapi serius seronok bela ikan ni, nak kata susah tu tak la..senang pun tak..janji cukup makan, cukup penjagaan..dan tukar air. Nak tukar air so far masih perlukan bantuan incek hubby sebab nak tlg tutup air time kita control hos masa nak sedut air kotor tu. next time kite kongsi pengalaman dan cara penjagaan plak.

Kot ade kawan2 blogger sini yang bela ikan, mungkin boleh drop komen kongsi cara jaga ikan. Kite masih baru, saya budak baru belajar katanya...banyak lagi yg kene google, tanya2 orang dan tgk youtube.

Next entry kite share plak kos/bajet utk firstimer yang baru nak berjinak2 bela anak ikan ni.. hihihi


babaiiiiiiiiiiiiiiiiiii





❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

Aku Terima Nikahnya

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...