Salam. Menu semalam (tak ingat semalam tu bile sebab entry ni dah masuk dlm draft ntah bape minggu). Beli tulang petang khamis, malam tu terus bersihkan dan rebus. Kiranya balik petang jumaat tu tak payah sibuk dan kelam kabut nak masak la. Balik umah just panaskan jer tapi pagi jumaat tu ter-EL plakkkkk. Tak gi keje, so makan ni terus la lunch tu jawabnya.
Sup-sup ni menu yang saya paling suka. Tak kira sup ayam ke, ikan ke, kaki ayam or tulang lembu/kambing. Memang layan habisss.. laju jerrrr bab ni. Sebab cara nak sediakan pun paling mudahh. Just campak2 jer. Takde stress2 pun nak sediakan. Sebab sekali keje jer, paling sesuai untuk yang mengidap penyakit M tahap kronik. Hehehe..
SUP TULANG LEMBU
By: Juls Julie
Bahan A:
1) 1kg tulang lembu - bersihkan
2) Bawang Putih + bawang merah - terpulang sama ada nak tumbuk or hiris
3) Rempah Sup Tulang - saya guna brand Mak Siti
By: Juls Julie
Bahan A:
1) 1kg tulang lembu - bersihkan
2) Bawang Putih + bawang merah - terpulang sama ada nak tumbuk or hiris
3) Rempah Sup Tulang - saya guna brand Mak Siti
4) 2 batang serai - diketuk
5) 2 inci halia - hiris
6) 2 inci lengkuas - ketuk @ hiris *optional (saya bubuh sbb suka rasa lengkuas tu)
7) garam + perisa - secukup rasa (takyah masin sangat sbb nanti dah ade sambal kicap
- bahan2 di atas direbus sampai tulang empuk. Kalau untuk makan esoknya, biasanya saya rebus sebelah malam, esok pagi sebelum panaskan sup tulang tu, kaut dulu & buang lemak2 yg beku tu.
*saya masak sup tulang memang tak tumis guna minyak. Rebus gitu jer. hihi
Bahan B:
1) Bawang merah + bawang putih dihiris & kemudian goreng cam nak buat bawang goreng tu. Ketepikan.
2) 2 batang lobak - potong dadu
3) 2 batang saleri - potong memanjang
4) Cili padi secukupnya- diketuk
5) Tomato - optional
6) Daun sup & daun bawang - hiris
7) Limau nipis
- Bahan B (kecuali 5, 6 &7) dimasukkan ke dalam Bahan A. Dah empuk lobak saleri ape sume tu, time nak makan baru masukkan bahan no.5, 6 & 7.
*bawang goreng biasanya buat sendiri baru sedap. jarang beli yang kat kedai tu..hih
Sambal Cili Kicap
1) Kicap lemak / kicap pekat secukupnya
2) 5-6 tangkai cili padi
3) 2 ulas bawang putih.
- Cili padi & bawang putih ditumbuk halus & campurkan bersama kicap.
![]() |
pekena sup pastu lawan plak dengan ulam, budu + tempoyak & sambal belacan perghhhhh lupakan diettttt anda :p |
39 Comments
kalau pakcik, sop tulang ni sekg sekali hadap sorang aje.
ReplyDeletebetul tu pakcik..mmg sekali hadap jer tu...makan time panas2..eheheh
Deletetengok entri ni memang tak jadi nak diet ni.. hee~ nampak sedap.. mesti rasanya pun sedap ni..
ReplyDeletekalo entry bab makan2, mmg x leh nak diet sis..hehehe
Deletememang hebatlah memasak..tahnia sedap
ReplyDeletetakde ler hebat mana..ramai lagi yg hebat2 bab masak ni..kite setakat masak yg basic2 jer blh la..hehehe
Deletehttp://madey09.blogspot.my/ no 91 ya
ReplyDeletetq Followw kat sini..dah follow jugak.. :)
DeleteNice sharing :)
ReplyDeletetq Bro.. :)
DeleteTerliur sudah,,, stok tulang hanis dah masa last raya hajii hiii.. ni hujan2 ni teringjn lak nak makan dengan nasi air
ReplyDeletelawan dengan nasi air mmg terbaekkkkkkkkkkkkk...teringat nasi air kat atas pasar siti khadijah tuu..hehehe
Deletekann..menambah2 nasik..hehehe
ReplyDeleteAdududu.. Sedapnya kalau makan dgn nasi panas..
ReplyDeletekannn...x yah byk menu..hehehe..
Deletewaduhhh lapar trs sy sbb lom mkn lg niii
ReplyDeletekite yg tgk gmbr ni pun rasa lapar jgk tetiba nih..hehehe
DeleteSedapnya makan sup panas waktu hujan sejuk kan..panaskan badan.
ReplyDeletekannn..meratah sup panas2 depan tv, x yah makan nasik dah..layan jer...hehehe
DeleteFuhhh telioorrr kita..
ReplyDeleteesok blh la cari tulang buat sup tu sis..hehehe
DeleteEhmmm sedangya sup tulang... Terus teringin nampak resepi :)
ReplyDeletemakan plak panas2 musim ujan ni sis..hehehe
DeleteWahhhh masa raya Qurban hari tu berapa kali Tak henti-henti saya hentam sup tulang lembu ni....
ReplyDeleteSampai berpeluh-peluh.
kannnn..masa raya qurban la waktu plg mewah dengan tulang2..puas makan mengulang x ingat dunia.. heheheheh
DeleteThanks for sharing. biasanya orang sebut sup tulang jer..Ni rasanya baru dengar u sebut sup tulang lembu... hehheehe.. NIce!
ReplyDeleteur welcome sis..dah terbiasa dlm family kaum Melanau agaknya... selalu sebut tulang lembu sbb nak bezakan dengan tulang kambing jugak... bila translate ke Melayu, auto sebut tulang lembu..hihihi
Deleterindu nak makan sup tulang atok buat. haha sbb terliur tgk post ni
ReplyDeletekan sis...serindu2 kita pada orangnya jugakk.. <3
DeleteYa Allah sedapnya sup tulang. makan dgn nasi panas2..
ReplyDeletekannnnn.. akak suka kuah tu tuang terus dlm nasik.. nasik sikit kuah banyak xpe..hehee
DeleteSedap makan cecah roti..hehe..biasa fmly ena buat mcmtu.
ReplyDeleteha ahgh..cicah roti mmg sedapp..sebungkus x cukup roti tu kalau makan 2-3 org..hehe
DeleteAlahaiii nampak cam sedap je. Lapar la pula time-time camni
ReplyDeletetu yg bahaya blogwalking nih kannn... eheheheh
DeleteEnak sangat ni.. kuah sup dihirup2.. sedapnya..
ReplyDeletekannnnnnnnnnnn,,,, panas2 gituu..hehehe
DeleteArwah mak dulu ajar saya masak sup tulang lembu...rindu betul arwah mak jadi mandur ajar dari kerusi rodanya, sambil bagi arahan apa nak sediakan dan masukkan dalam periuk step by step
ReplyDeleteyes siss..mak kita la cikgu paling terer masak dan ajar serba serbi dalam idup kita.. btw, takziah sis...sebak lak rasa baca komen sis kat sini.. kite dah rasa kehilangan ayah..pahit dan perit. Dan tak ready lagi untuk kehilangan mak..satu2nya harta yang ada.. :'(
DeleteAl-Fatihah untuk semua ahli keluarga kita yang dah pergi ke penciptaNya :(
❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤