TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 15 February 2013

❤ PUDING ROTI BAKAR ❤


Ini cerita basi... bila mood kerajinan datang, penat2 pun x pedulik dah..walhal time buat Puding Roti Bakar ni, weolss baru balik dari Genting. Walaupun x dpt nak main outdoor masa kat sana sbb ujan tapi penat berjalan2 lam tu pun agak terasa gak. Selalu klu time free, byk masa namun kalo penyakit M dtg, ape pun tak boleyyyyyyyy :p


Sampai2 umh tu tetiba rasa nak wat pencuci mulut, letak henbeg terus g dapur. Tgk ade roti yg x makan lagi, terus setat main masak2. Alah campak2 jer.. kebetulan ade bahan2 lam esbok. Klu time xde bahan, nak wat lempeng susu pun x bleh sbb stok tepung gandum xde lam umh. ahhhcane tu..??? hahaha

Ari tu ade member, Rose & Sue rikues kat FB nak serepi puding ni. Senang jer nak buat, campak2 jer mane bahan yg ade. name pun x pro bab2 masak ni kan...heheheh


Bahan-Bahan:

1) 1 bungkus Roti Gardenia - brand lain pun tarak halllll punyer lah..asal boleh jer..
2) 1 tin susu cair
3) 3 sudu makan butter - dicairkan
4) 3-4 sudu gula pasir
5) Telur ayam 2 biji - telur masin or telur kristal adalah dilarang sama sekali. *lawak ler tuu konon??*
6) 1 sudu kecik serbuk kulit kayu manis - klu xde, x yah letak pun xpe.. x wajib
7) segenggam kismis - segenggam korang, bukan segenggam baby ok?
8- Loyang saiz 8"x8"utk membakar - x de loyang, mcm mana nak bakar kan..?? hahah
9- 1 sudu kecil Perisa vanilla - nak buang bau hanyir telur
10- Air kosong setengah tin

Cara Membuat:
1) Loyang sapu butter sikit supaya x melekat time membakar. 

2) Cairkan butter, masuk gula, susu cair dan air kosong sampai sebati. Masuk serbuk kulit kayu manis, telur ayam 2 bijik & perisa vanila. Kacau lagi sebati-bati (sebab tadi dah SEbati, klu 2x kacau sebati, jadi seBATI-BATI. OK x lawak pun!* :p

3) Roti tu koyakkan2. Klu x nak koyak, mcm tu jer pun xpe. Celup roti dlm adunan tadi. Pastu susunkan lam loyang. dah siap 1 layer, tabur kismis ikut suka hati. Menabur pasir or menabur bunga manggar adalah dilarang sama sekali. Buat lapisan yang sama sampai abis & last sekali tabur lg kismis. Jgn lupa tabur sikit serbuk kulit kayu manis kalau nak. 

4) Bakar selama 40-50min dengan suhu 180'-190' darjah selsius (x jumpa simbol "selsius" tu) huawawa

5) Dah masak, sejukkan lam esbok. Klu nak makan panas2 pun xpe. Tapi masa proses pembakaran tu, puding tu akan menggelembung sedikit, tak yah nak panik sangat. Normal ler tu. Kulit klu kne air panas pun menggelembung gak kan..??? hahaha


Cara membuat sos kastard (klu nak makan ngan sos la, makan begitu saja pun enak juga. - dah mcm iklan Gardenia) 


Bahan2 Sos Kastard:
1) 1 Sudu makan butter
2) 1 tin susu cair campur dengan 1/2 tin air
3) 3 sudu tepung kastad
4) Gula pasir secukup rasa - x mo manis sangat nnt kne putongg kaki :p

*bahan2 atas ni masakkan atas api sederhana, kacau sampai sederhana pekat. Klu pekat sangat, nnt jadik Dodol Kastard pulak..huawawawa. Pastu tuang ler atas puding tadi. 

* psttttttttttt : resepi adalah hasil dari ingat2 lupa saya masa blog walking dolu2. Kalau nak tgk yg asli punye resepi, blh tanye angkel gugel jer.. ehehehe

  

Ni ler hasil puding yang saya campak2 jer  pas balik dari Genting hari tu. Masak dlm kelam kabut sbb nak berkejar g epot pulak pastu jumpa anak sedara, Fiza yg baru sampai dari Sibu sblm dia g Penang plak petang esoknyer utk sambung Master. 



gambar puding ditabur2 skit ngan serbuk kulit kayu manis sblm dibakar


Gambar selepas sesi pembakaran xde. Masak jer terus potong2 & tapaukan utk anak sedara. Mmg kelam kabut sbb incek hubby dah siap2 setat enjin keta sedangkan weolss baru terhegeh2 nak mandi. Berfeluh2 masak woo..pas masak2 kompem kne clearkan barang2 kat dapur dulu. haha..

Dalam masa bersiap2 tu, Fiza siap msg lagi tanye dah kuar umh ke belum... siap bgtau dah kebulur sbb sampai epot kul 9pm dari Sibu, weolsss plak kul 11pm++ baru sampai epot utk jumpa dia. Mmg x sempat la nak snap2 gambar mekanan cam i'olsss biasa buat sblm makan selain dari baca doa makan tu. heheheh


Weolsss @ LCCT - ehhh dah terang2 auto caption kat gambar lagi mau taip..?? 
ape daaaaaaa..!! hahah
Yg tudung merah tu ler Fiza & yg tudung pink kelabu tu Fadzlin. heheh ;) 
*saje nak pomot* 


Tu jer laa resepi yg i'olsss x pro bab2 masakan ni bleh sharekan. sekian, time kasih..babaii..!! haha



No comments :

Post a Comment

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...