TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 15 February 2013

❤ SPAGHETTI DAGING AYAM ❤




Kembali membeloggkan diri...hehehe.. Lepas operasi berperang & memburu Bang T settle wlupun x sepenuhnya, skrg dapurku ahirnya berasap setelah sekian lama.


Dapur dah lame x berasap dari masa saya mula2 demam on off yg 3 mggu tu, sampai la masuk wad 10 hari, pastu kuar wad, pastu mc 40 hari. Mmg x larat nak masak. Bila dah makin sihat, dah boleh nak masak tapi terpaksa plakkk berperang ngan Bang T. Abis semua barang2 kat dapur dia kacau. Bawang2, ubi kentang abis berlubang2. Pastu bekas2 garam aji sume, dia wat tempat bertenggek. So sangat2 la menyakitkan hati, sebelum kitorg kne bunuh ngan kencing tikus dorg, saya bubarkan selongkar semua barang2 kat dapur, bawak masuk & dlm masa yg sama pasang perangkap. Dapat laa 2 ekor. 

So, bila dah try lagi umpan dorang & nampak mcm keadaan sedikit aman, saya pun dah bersihkan dapur ape sume...baru boleh main masak2 balik. So menu pertama ialah menu yg biasa buat nyerpun iaitu Spaghetti  Ayam. Yiekkkceli ni pestaim saya buat guna ayam sbb biasanya guna daging lembu tp puas pegi cari daging lembu kat kedai, xde lahh plak. So, belasah jer laa.

Saya campak2 jer ape bahan yg ade kat umh. Just beli bahan2 asas dia jer.. hehehe

nampak x..?? nampak x..?? tuu... pinggan percuma ubat gigi Darlie, 
koleksi jaman muda dolu2 time umh bujang.. hahahah


Bahan-Bahan: 
1- 1 bungkus daging ayam / lembu - klu daging lembu, bersihkan /cuci bwh aliran air paip dulu utk buang darah. toskan
2- 1 bungkus spaghetti - bubuh minyak sikit dlm air rebusan & masak sampai empuk, lepas tu toskan.
3- 5 biji bawang putih - tumbuk atau cincang ikut sesuka hati
4- 1 biji bawang besar - potong dadu
5- 1 batang lobak/carrot - potong dadu
6- 1 tin cendawan butang - potong nipis
7- 3 sudu makan cili boh
8- 1 botol sos Prego
9- 1 tin kecik tomato puree
10- minyak utk menumis
11- garam/aji - sesuka hati
12- 1 sudu rempah oregano - klu nakkk
13- lada Benggala 3 warna - klu nakkk
14- olive yg dlm botol tu- klu nak

Cara memasak:
1) Tumis bawang putih, cili boh sampai naik minyak. 
2) Masukkan daging. Tumis sampai masak.
3) Masuk sos prego, tomato puree, sedikit air & biar daging empuk seketika. 
4) Masukkan bawang besar, lada benggala 3 warna, olive, cendawan butang, lobak & garam /aji.
5) Dah masak, masukkan / tabur rempah oregano & gaul rata. Sedia utk dimakan ;)

Selamat mencubaa.. babaiiiiiiiiiiiiiiii ;) 


No comments :

Post a Comment

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...