TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 22 August 2013

ALKISAH ANAK-ANAK BULUS KAKI 4 & KAKI 2 SEMASA CUTI RAYA

 
 
  
 
Mlm semalam baru jumpa balik 4 bebudak busyuk nih pas cuti 17 hari.. pergi umah #Fasya kat Putrajaya lepas Maghrib tp singgah dulu beli buah tangan utk #Fasya dan stok buah2an utk dorang sekali kat Kajang.

Sesampai jer umah #Fasya, bila saya panggil2 dorg..memasing buat derk jer..! sombong korang ekkk..!! Sume sibuk grooming lam sleeping pouch..maka saya biarkan dulu..nyembang2 ngan Fasya..tp x dpt lama sbb incek hubby ade hal plak. #ohhbestrumahkaufasyasbbbelakangblehbakarlemangBBQbagai :p

Sampai umh, saya lepaskan lam cage M02 dorg..salin dari cage burung Budgie milik #Boo & #Bee dedolu... Mentang2 bahagia selama ketiadaan saya, masuk cage jer memasing sibuk eksesais lam woodent wheel. Makaseh #Fasya #Asfasyara & hubby yg sudi tlg jaga bebudak nih selama kami blk raya.. hehehe.. Sbb nak lepas rindu punye pasal, saya berjam2 gak ngadap cage dorg. Suap meal worm & fruit drop kt dorg. Sampaikan plan nak wat nasik goreng + ikan kering yg incek hubby rikues last2 siap kul 12 tgh mlm..ya ampun hubbyku,...!! hahaha...

Risau jugak sbnrnya bercuti lame mengenangkan ini pestaim meninggalkan dorg ni dengan tempoh masa yg agak lama.. cam sebelum ni klu cuti seminggu blk kpg hubby kt Kelantan, kitorg bwk sekali. Pastu kitorg cuti g Tioman 5 hari pun seludup jugak pergi sana tp ni memandangkan balik Sarawak, terpaksa la tinggalkan dorg.
Alhamdulillah dorg dijaga dengan sangat baik. Hari2 #Fasya update & wassap gambar dorg nih. Terubat rindu..   


p/s: ahli kuarga dorg berkemungkinan bakal jd 6 hekor..yakni bermaksud berkemungkinan yg saya akan dpt cucu twin lagi. dari Caramel jugak berdasarkan yg Fasya cite time blk cuti baru2.. akan diceritakan kemudian... hehehe

Anak-anak bulus kaki 4 pulak saya x risau sangat sbb dh biasa tinggalkan dorg. Stenbai stok mknn & air bebanyak agak2 lebih 2 mggu, pastu ade kwn tlg tgk 3-4 hari sekali. Saya letakkan dorg lam cage luar rumah & dikunci. Dulu2 saya hantar boarding jugak dorg nih tp fikirkan byk kerja nak buat seperti mengangkut cage 3 tier, bekas2 pasir, bekas mknn, stok pasir & stok mknn, pastu kelengkapan2 ubat, tuala lelain.. mmg x settle urusan tu sejam dua. Ulang alik angkut dorg lam carrier turun naik lif, pastu sampai tmpt bording plak..mane yg kat umh biasanya cool jer, tetiba lak moody meroyan semacam...

Ada yang tanya, kenapa tak boarding jer.. syg duit ker..? BIG No3xxx...!!! Saya bukan bela kucing baru setahun ni. Dah lama..dah 6 tahun +++. Duit tu dah biasa dilaburkan utk boarding dorang. Utk perubatan dorang pun pernah sampai RM400++ bila sekali "check in". Saya tak pernah berkira pasal dorg, yg penting dorg kembali sihat. Namun saya ada pendapat sendiri bab2 boarding ni.

Mcm2 masalah lain akan muncul bila hantar kucing boarding, berkongsi cage dgn kucing lain seperti stress, berjangkit kutu, sakit mata or fungus..last2 saya serender bab2 boarding dorg ni. Merata jugak saya hantar boarding dorg sblm ni.  Lagipun kesian pulak kat incek hubby yg terpaksa ulang alik turun naik lif angkut & angkat dorang nih. Sekor2 bukannya ringan. Cage 3 tier tu bukan saiz kecik. Sebelum masuk kete, kene dismantle dulu..pastu pasang balik satu2. Berpeluh2 ketiak wa ckp luuu...


Bila ditinggalkan cuti lame, saya letak dorg luar rumah jer sbb kerja-kerja membersihkan cage dorg lebih mudah. Just jirus cage & bawah cage dengan air jer,..tray2 pun jirus gitu jer ke longkang & pastu rendam air sabun & clorox sehari dua sblm dibersihkan balik & dijemur tgh panas. Settle dlm tempoh kurang sejam.

Kalau dulu, bila tinggal 3-4 hari & letak dorg lam bilik bibik tu, tak payah cite bab2 pasir yg bertaburan ke lantai.. termasuk "kacang shandong" hasil tanaman dorg tu sekali terkuar2 kne kuis cam histeria. Saya kne sapu 2-3x, pastu mop kene 3-4x. Memula mop ngan air biasa, pastu ngan air sabun, pastu ngan air bersih balik, pastu mop ngan Clorox utk disinfect. Pastu biar kering kejap, pastu mop balik ngan pencuci lantai or Serai Wangi kasik wangi2..Yerrr la...kita yg nak pijak2 lam bilik tu..nak lepak2 ngan dorg...kene extra kebersihan. Pasir2 tersumbat ke celah2 / tepi dinding bilik mmg kne bersihkan. Dah ler penat blk bercuti, tgk keadaan mcm tu bertambah2 la penat. Jangan kata bila dah minat, x reti2 penat..tu robot kot...? bila dah penat tu yg buat stress tu...

*time mop bilik dorg tu, saya akan pastikan dorg dikunci lam cage or dilepaskan luar bilik sementara menunggu kerja2 pengeringan lantai bilik dengan seketul kipas yg hidup segan, matitakmo tuuu. Nanti tak pasal2 dorg terjilat kaki yg dah pijak Clorox..bahaya woooo!!!*



Dari segi keselamatan,  setakat ni alhamdulillah takde ape2 kes kehilangan haiwan kt tempat saya. Cage dorang sentiasa berkunci..wlupun di luar bilik, kedudukan agak terlindung di balik pokok2 yg merendang dari rumah jiran sblh (mcm tak jadik nak ckp ngan jiran supaya tebang pokok tu sbb meredupkan area banglo dorg tu..hewhewhew :p). Saya cuma tutup dengan blind buluh yg lame/terpakai (ini blind zaman bujang2 dulu buruk2pun angkut jugak dari Putrajaya ke Kajang kahkahkah) & extra perlindungan dari hujan dengan menutup blind tersebut guna bunting terpakai dari opis. Kiranya ptg x panas & klu hujan takkan tempias sangat kedudukan cage dorg tu.

Apabila saya bercuti, tingkat bawah cage aka banglo dorg akan penuh dengan 2 litter tray saiz besar & 1 litter tray saiz medium. Sebelahnya pulak saya letak 1 baldi air (guna tong cat yg lame) + kayu pokok tmpt dorg asah kuku. Tingkat atas pulak, akan ade 1 pasu panjang (yg segi 4 tuu mcm lam entry #SINI#) kibbles dorg + 1 baldi kecik mknn + 1 baldi kecik air. Kiranya mknn & minuman ade extra in case dorg bergurau2 sampai mknn / minuman tertumpah ke ape..
 ni saiz sebenar cage anak2 bulus.. 
cage 3 tier sebelah tuh yg kitorg salu angkut klu time boarding..huhuhu
platform dorg belah atas tu saya angkut sume ke luar bilik blkg tu.. 
sepatutnya banglo dorg ade 2 tkt.. hewhewhew :p


ade 2 cage besar. 1 letak kat luar / belakang bilik, satu dlm bilik. Dorg gilir2 guna. 
Ada time dorg lam umh, ada time luar rumah... cage 3 tier dah tak guna pun skrg,.
 memasing mencapai tahap keberatan.
kalau guna pun, utk kuarantin kucing / kitten yg kitorg rescue ;)


So, mcm tu ler keadaan anak2 bulus kaki 4 dan kaki 2 time cuti perayaan. Lepas ni projek buat tunnel utk dorg lari2 eksesais blkg umh plak... kemain dulu wat entry pasal nak wat projek utk #PROJEK DIY ANAK2 BULUS# tp tergendala sbb xde frame besi utk tunnel dorg. Balik bulan 6 ari tu abg dah siap buat frame tu, pastu balik raya baru2 nih plak ketamakan beli lagi jaring/pukat utk letak blkg tu..so pasni bleh arr pulun buat taman dorg tamanlaasangat!.



Ok, satu entry dah siap..nak tido japppp..byeeeeeeee.. & Selamat Hari Raya..
hehehe


❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...