TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Wednesday, 13 September 2017

PR1MA : BEKALAN GAS DALAM RUMAH, BYE-BYE TONG GAS



18/3/2017 | Gas installation. Another step untuk rujukan kendian hari (banyak dah tak ingat sebenarnya sebab entry lama terperap lam draf). Dah settle proses modified nozzle, pastu dah call Gas Malaysia untuk sambung bekalan gas ke rumah, akhirnya settle masalah tengah2 memasak gas habis dan sampai ke subuh org yang hantar gas tak muncul2.

Tak payah risau ikan kuak lentang berendam lam kuali sebab tunggu bangla kedai runcit hantar tong gas yang tak kunjung tiba tu. 




Sebelum masuk hos kat situ, kontraktor under Gas Malaysia terpaksa modified dulu nozzle tu sebab Kontraktor meLAYU yang buat kabinet & table top tu tebuk kecik sangat lubang utk hos tu.







Paling syok, bleh masak tanpa perasaan risau takut gas habis especially bila part kukus kek Sarawak yang biasanya makan masa berjam2 tu.

Dan syoknya sebab bil bulan2 pun tak banyak sangat. Dalam RM5>< hengget gitu jer. Hakak bahagiaaaaaaaaa :p 






Dapur tu guna baru setahun gitu tapi saya sebenarnya tak berapa berkenan jenis yang camni. Sebab bila masakan melimpah, nak bersihkan celah2 tu agak susah. Kalau dapur yang biasa tu, angkat sebelah jari kelingking pun boleh..hehe. Tu coklat2 tu minyak menitik dalam tu. Kalau 4-5 thn guna dapur tu tak buka2, cane la keadaan bentuk muka bumi dalam dapur tu..huhu

So, tong gas yang lama tu, sekarang letak kat yard jer. Taknak la jual sebab susah nak dapat. Hari tu pernah tengok dalam Fb orang jual tong gas jer RM150. tskkkkkkkkkk... Plan akan datang, tong gas tu utk guna masak kat yard kalo projek DIY kabinet yard & proses 5S brg2 lama settle. Khas untuk masak yang tumis2 bermandi cili segala tu. 




Masa kontraktor / pekerja tu buat gas installation tu, saya takde kat rumah. Malas nak keluar opis sebab rasa cam alah setakat nak pasang gas jer pun, bukan pasang2 kabinet ke ape. Tapi lepas orang tu pasang, bila nak on api, pemusing ke ape nama tu jadik keras sket. Tak smoooottth cam sebelum tu. Bila suruh incek hubby komplen kat orang tu, dia ckp tak payah, nanti dia betulkan sendiri. Sudahnya, sampai sekarang tak betulkan jugakkkkkkkkkkkkk -___-'



P/S: Entry terperap dalam draft sebab penyakit M tahap kronik dengan segala macam hal time tu. Rupanya dah bape bulan berlalu. Tapi tak pe la...update jgk la untuk rujukan akan datang walaupun step/proses dia dah banyak dah lupa, apatah lagi PIC yang terlibat.

10 comments :

  1. patutnye kat malaysia ni, kalau kawasan perumahan dah lama ada kemudahan macam ni,
    terutama rumah merpati yang bertingkat2 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..skrg ni nak order & tunggu tong gas pun bercinta rasanya...tu yg x larat dah..abis gas ptg 5.30, kedai x nak hantar dah...so berenang2 la ikan tu dlm kuali...

      Delete
  2. bestnya..tk yah risau dah kan..bil pun murah je, bahagia2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...yg ade masalah susah nak dpt tong gas tu skrg mmg ramai dah tukar ke bekalan gas rumah ni... klu kira bil bulan2 dengan tong tu, mmg murah & berbaloi2... hihi

      Delete
  3. wow syoknyaaa la..
    teringin juga nak buat macam ni..
    tapi kalau pemaju rumah tak ada buat salur khas, tak dapek la kan nak buat ??
    ke boleh je mohon dari Gas Malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya bergantung pada pemaju la kot sis.. cam Putrajaya ni, kalau kuarters yg lama takde bekalan gas ke rumah camni..

      tak sure boleh mohon ke tak. Mungkin blh try call & tanya pada Gas Malaysia. Kalau boleh, senang dah nak masak berapa jam kita nak masak..hehehe

      Delete
  4. senang la kalau macma ni. tak payah nak fikir gas habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, lela.. skrg masak kukus yg lama2 pun xpe...cuma x rajin je. tu jer masalah nya skrgh...hahah :p

      Delete
  5. Replies
    1. betul tu sis...mmg memudahkan pengguna..dan jimat jugak... hehe

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...