TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Tuesday, 29 October 2013

>LEMPENG CICAH SAMBAL TUMIS BILIS


Assalam / Gud Nite (sbb time ni sume org dah Zzzzzz) ..

Malam semalam tekak dah x tau nak makan apa...tetiba teringin nak makan lempeng cicah sambal tumis bilis.. walaupun rasa malas sangat nak menumis..tp demi cacing2 yg dah meronta2 mintak dihidangkan dinner...saya gagahkan jua diri ke dapur. Incek hubby pun nak mkn lempeng jugak..tp dia ckp nak cicah susu pekat jer. Fionneee! 

Laju2 ke dapur, capai tepung gandum, bubuh air secukup rasa, bubuh perisa vanila (walhal x perlu pun), pastu masuk sedikit baking powder dlm 1 sudu kecik... dah sedikit gula..gula x leh banyak..rega dah naik.. kene kurangkan gula kalau tanak kene kencing tikuss manis .terus putar guna hand mixer..

Nampak tak kepandaian kemalasan di situ..?? Isteri yang bekerjaya hendaklah melakukan semua kerja dengan mesra, cepat dah betul.. (ckp jer laa keje malassssssss) ehh sorry abg2 puliss..i pinjam tagline uolss... ker dah ade tagline baru..? muakaka.. Lepas dipukul selama 5-6 minit..dibiarkan ketepi supaya reda & lega sikit perasaan adunan tu..


BAHAN-BAHAN SAMBAL TUMIS:  Nih geng2 wassap yg rikues.. mami kirin, munga & pinglidi

a) 1 genggam ikan bilis - dibasuh, tos & goreng garing. Ketepikan..
b) 4-5 biji Bawang merah + putih - tumbuk sampai menangis ehh.. pastu tumis sampai kekuningan.
c) Cili Boh - peket kecik - masukkan dlm kuali & tumis lepas bawang tu kekuningan.
d) Tumis Cili Boh tadi sampai naik minyak..naik minyak bukanlah bermaksud dia marah..tp sampai masak @ cili boh tu kuar minyak dia... kalau x masak, nnt sakit perut.. 
e) Cili boh dah naik minyak, masukkan air, bawang besar (setengah bijik yg dah dihiris), kacau lagi,.
f) Masukkan garam, asam keping (sekeping sedang2) atau asam jawa pun boleyyy, gula & sedikit perasa kalau nak.. Biar mendidih & sedikit pekat.

Dah siapppppppp.... 
   

Gambar utk masuk alam FB sentiasa menipu..punya laa sikit portion nyer kan.. 
klu alam realiti, berlapis2 lempeng tu & sambal melimpah ruah lam pinggan...muakkkakkaakka


Ekceli saya dulu x pandai masak sambal2 tumis ni..sbb family saya tak makan sangat cili2 boh nih. Bukan kata tak makan pedas malah lam family saya ngan mak yg kuat makan pedas cuma bila bab cili2 boh ni..mmg x guna sangat time masak. 

Pengalaman yg agak kelakar bila pesstaim saya masak sambal utk incek hubby time bujang2 dulu (masa tu dia akan hantar lauk depan umh, pastu g keje, dah siap masak dia akan ambik bekal tu depan umh). Nak jadik cerita, disebabkan nak ambik ati sbb dia ckp fav dia sambal..maka saya pun try la buat sambal bilis.. Elok jer tapaukan utk dia sambil saya sengih2 sbb rasa bangga bila tujuk konon terer masak utk orang tersayang dengan penuh kasih sayang.

Masa dia kat tempat keje..dia call saya..ckp dah makan bekal dia tuu.. berbunga2 laaa lam ati ni tanye sedap ker tak sambal tu.. teragak2 jer mamat tu nak ckp sedap pun tak...tak sedap pun tak..last2 dengan ayat berlapik, dia ckp "..sambal tu blh diperbaiki lagi mutu dia..mungkin cili tu kene garing lg..pastu bubuh gula sikit..bla..bla.." kahhhkahhkahhhkahhh!!!!!!!!!!!

Dahhhhhhhhhh..dah tau dah mmg tak sedap punya,.. rupanya saya x tau pun sambal tumis ni bubuh gula sikit utk belenkan rasa masam, masin & manis dia...huhuhuh...padan muka..!! *gelak guling2*

Dah kawin tu, dia laaaaaa yg ajar saya cemane nak masak sambal tumis... sambal sutun, sambal udang + petai, sambal caca merba & sambal ikan... -___________-   


sekian makasehh...








❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...