TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 26 June 2014

> CUTI TOLAK GAJI..

 
 
 
 
Cuti tahunan saya dah abis..
mmg dah "0" dah pun setakat hari ni..
byk sangat ambik cuti emergency..
walhal thn lepas dah janji kat diri sendiri x nak cuti sampai jadik negatif @ terlebih cuti
tapi apakan dayaaaaaaa..
saya cuma mampu merancang..segalanya Allah SWT yg tentukan..
tak sangka plak thn ni mcm2 dugaan.

1) 17-26 Januari 2014 
- balik Kuching sbb jenguk anak sedara (anak abg no.5) operate tulang belakang kat Hosp. Umum Swk pada 26 Dis.2013. Tak sedap ati x balik sbb tu anak sedara sendiriiii...

2) 20-25 Mac 2014 
- ambik cuti rehat sbb pas warded @ KPJ 6-8 Mac 2014. MC utk "bed rest" sepatutnya seminggu tp dah ter-warded awl so dpt MC selama 2 mggu dari 6-19 Mac 2014.

3) 1 - 13 April 2014 
- Emergency balik Kuching sbb abg no.2 masuk ICU lepas jantung dia stop 10min disebabkan asma & darah tinggi. Now masih blm sedar..

4) 9-14 Mei 2013 
- balik Kuching jenguk abg yg masih lagi warded @ Hosp Umum Swk

5) 16-20 Jun 2014 
- cuti emergency hal keluarga yg x dpt dielakkan. Certain family & members jer tau..sobss..sobbss


Setakat ni kalau ikutkan rekod x rasmi, saya dah ambik cuti melebihi kelayakan dan dah terlebih cuti dlm 3-4 hari kot. So pasni kalau nak cuti raya, x bleh lame2 sbb kene prepare utk potongan gaji.

Saya dah x kisah sebenarnya bila dah berlebih2 cuti ni. Potong gaji jer la.. bukan dirancang semua ni. Cuti2 tu tak termasuk cuti atas urusan peribadi cam jemput mak kat epot, hantar @ jenguk anak sedara g PLKN, pastu hantar anak sedara g epot, urusan berkaitan rumah, cuti sbb x sihat dah dpt mc tp still x sihat lagi & dll yg x dpt nak dielakkan. 
 
Saya prefer cuti utk 1 hari terus berbanding amalkan "ilmu ghaib" supaya org xde nak ckp2 bila urusan yg saya buat melebihi 4jam waktu bekerja. Berbanding sesetengah org yg kuar pejabat atas urusan peribadi pastu buat muka selamba masuk opis dekat2 time nak balik. Bukan sekali dua, memanjangggg gitewww... Kalau keluar pejabat time waktu keje utk sejam atau lebih saya isi borang & mintak kebenaran ketua jabatan. Logiknya? In case ape2 jadik kat saya kat luar tu, org pejabat tau...

Tahun 2012 pun saya pernah kehabisan cuti rehat dan cuti mc utk Swasta disebabkan saya kerap ambik cuti rehat & cuti mc dari klinik swasta disebabkan demam on off since hujung bln 10 sampai la hujung bulan 11 pastu terus pitam dlm bilik air. Terus warded kat KPJ Kajang 10 hari disebabkan jangkitan Virus dalam darah (Brucella) yg jrg2 org kene & demam kepialu (Typhoid). Pakej 2 in 1. kohkohkohhh

Yang warded kat KPJ disebabkan Virus Brucella tu saya mc dekat 2 bulan. Tiap2 hari selama sebulan tu kene injek antibiotik/vaksin kat vontotttttttt. Injek x sakit mana tp effect lepas injek tu satu badan sakittttttttttt.. Masuk keje awl thn 2013 dengan saiz badan agak susut sbb since demam tu saya hilang selera makan pastu just makan buah pear jer utk alas perut utk mkn ubat.. kuikuikuiiiii

Disebabkan dah byk cuti tu, saya dah berazam nak kurangkan cuti tp thn ni nampaknya baru setgh tahun dah abis cuti..xpe lahhh..duit bukan segalanyaaa...kesihatan tu lebih pentingggggggggggg ..

babaiiiiiiii...



6 comments :

  1. Salam Julie,

    Mana tak habis! Kalau dah sekali cuti tu berhari-hari lamanya hahahaha.. I ada lagi 7 hari up to date.. Cukup bulan ni dapat lah lagi satu hari kot. Cukup lah kan simpan untuk raya hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HONEY >>> Wlkmslm dear...tu la....semua x dirancang dugaan demi dugaan..nak tak nak terpaksa ambik cuti jugakk... xpe lah..redhoooo... hrp semua sihat & dijauhkan dari musibah thn2 mendatang..insyaallah.. :)

      Delete
  2. Bw.. :)
    Salam singgah dari irra
    http://www.irrayyan.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. IRRAYYAN >> Thanks dtg singgah... salam perkenalan :)

      Delete
  3. betul sy kalo ade hal peribadi suka ambil cuti terus..tp ade kwn kwn opis suka hilang mcm tu jer,,n suka amik time off..sbb syg cuti..kadang kadang hal yg peribadi atau spatut nyer kena cuti pon..snngup amik time off..smata mata syg cuti..dkt borg tulis pkul 2 ptg..tp kul 11 dah hilang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIK ANON >>> betul2..tu laa yg biasa terjadi kat mana2 org yg suka mengambil kesempatan atas urusan peribadi tp sayang cuti ...so sanggup la mengamalkan ilmu ghaib tu... mmg biasa sangat tulis kat borang kuar kul 12 & urusan sampai kul 3 tp kul 11 dah kuar & masuk time nak punch out 5.00 ptg..kdg2 x masuk langsung..sekali dua its ok (atas risiko sendiri) tp ni memanjang camtu..

      time x tulis borang tu x yah cite la..malas nak tegur..dah memasing tua..dah leh fikir sendiri.. yg pasti, fikirk2kan keberkatan rezeki tu...

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...