TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Tuesday, 10 June 2014

> KURSUS "BIJAK WANG" - PENGURUSAN WANG PERIBADI OLEH AKPK @ AUDITORIUM JPM (05.06.2014)

 
 
Putrajaya | 6 Jun 2014
Sejak dunia makin maju & teknologi makin canggih ni, pegi kursus dah tak bawak dah buku2 nota ngan pen bagai tu sbb mls nak salin..bawak pun sbb nak cukup syarat supaya org nampak tekunnya dan semangatnya org tu nak g kusus siap salin nota bagai iolsss ler tuuu hakhakhakkk 
 
Zaman sekarang just bawak smartphone @ semakpon @ henpon bijak jer g kusus. Pastu pegi snap slide2 yg dirasakan penting supaya esok lusa bleh jadi rujukan...kalauuu.... Cam yang iolsss buat nih ha..hahaha Bukan apa...sbb penyakit lupa tu agak teruk, so kene ler snap gmbar pastu haplod lam blog nih..esok lusa blh baca balik...kihkihkihh
 
Ni masa menghadiri kursus pemantapan diri dan keutuhan peribadi anjuran opis Khamis lepas, 6/6. Misi mencukupkan tujuh (7) hari berkursus sblm hujung thn (sbb dlm sejarah perubatan biasanya hujung2 thn tu laa kene warded, demam virus, bla..bla.. so kene attend sebanyak yg mungkin). huhuhu
Dengar khabar jugak, maybe nama akan naik utk kursus "Team Building" kat Lipis, Pahang bln September nnt... bab2 team building tu yg lemahhhhhhhhhhhhhhh lutut nih kakk oiiiiiiiiiii... 
Sedikit info, kursus ni adalah anjuran opis, JPM bersama ngan AKPK. AKPK tu ape..?? jap nak google jap sbb tau sebut AKPK tu jer tp x tau pun maksud penuh dia..hahaha
Nih info pasal AKPK sume ade kat [SINI]
 

AKTIF : Gaji
PASIF : Dividen ASB, interest

TETAP : Gaji, kereta
BERUBAH: Bil2 Astro, Petrol, Pengangkutan, Pengasuh
BUDI BICARA : perbelanjaan raya, hari lahir, rumah terbuka, ulangtahun dll


TIPS / LANGKAH PENJIMATAN:
1) Kurangkan perbelanjaan yg x perlu
2) Cabut soket sekiranya x digunakan
3) Tutup suis
4) Gunakan peralatan yg inverter
5) Gunakan kipas air @ water mist fan menggantikan air cond
6) Bawa bekal dari rumah / masak sendiri
7) Kurang/berhenti merokok
8) Ambil pakej yg selalu ditonton sahaja :cth - Astro dll

~Simpanan 10-30% dari gaji bersih - seeloknya potongan secara automatik
~Insurans perubatan sangat penting. Beli insurans dari anak mula lahir
~Menjual aset yg x diperlukan. Cth: kenderaan & rumah
~Dana kecemasan sgt penting sekiranya terjadi perkara di luar jangkaan

Cth Insurans: AIA, Great Eastern
~Pilih syarikat insurans yg besar
















TIPS MEMBELI RUMAH:
1) Pilih lokasi yg bersesuaian @ ada nilai 
2) Kemudahan2 yg ada Cth: kedai2, jln raya dll
3) Pemaju yg berprestij
4) Beli rumah yg dah siap utk elakkan kes2 rumah terbengkalai @ projek sakit


RENOVATION :
~hendaklah melalui kelulusan majlis perbandaran @ PBT supaya ada value bila dinilai oleh Bank
~ renovation hanya apabila ada keperluan. Cth: anak ramai

Bangkrap : RM30k utk setiap hutang. Bukan jumlah semua hutang.

















last..............
belanja gambar iolss ngan otai kronis kodok ijo, MAK ITI
 memasing muka sememeh jer... iolss mmg jarang @ x mekap2 dah skrg..hahah..
rasanya dah dekat 2 thn since kulit  tetiba jd sensetepppp nih, 
mmg xleh langsung nak sapu2 bedak ke hape.. faktor usia agaknyer -_-
bila sapu krim @ bedak2 kompem menyubur jerawat naik, pastu merah2 mengelupas.. pedihh!!
memandangkan keje skrg salu  jugak jumpa org luar, sedikit sebanyak hilang jgk laa keyakinan..
so sblm jumpa org, cepat2 belek cermin & lap minyak dulu... 
x leh nak wat ape dah..pegi keje muka kusam berminyak2 cam tu la..
nasib dah kawen...huwawawa
ehhh ni entry pasal kusus..bukan pasal kulit berminyak ke hape..

ok byee



Sebelah petang tu sorg ustaz dari TV9 plak ceramah pasal zakat. Tp xde slide nak snap2. So xde yg nak dishare sbb mata dah berat tau jer laa time petang2 camtu sangat melainkan yg ustaz tu ade sebut, klu gaji kita masuk bank in..make sure tukar ke bank Islamik. X kisah la bank ape asal ade Islamik katanya...


sekian..time kaseyy..



pstttt : gambar ni xde kaitan... tp ade disebut2 dlm ceramah tu.. psl langkah2 penjimatan..

NOTA KAKI :

kalau x paham..blh terus berhubung dengan AKPK yer... yg saya taip tu cuma yg sempat salin masa ceramah tu..ehhehe



No comments :

Post a Comment

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...