TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Wednesday, 11 June 2014

> MISI "5S" BILIK BAJU

 
 
 
Misi 5S bilik baju bermula malam tadi. Perghh..!! bilik bajuu..cam rumah retis2 @ org kaya jer siap ade bilik baju..hahaha.. sbnrnya kitorg xde wardrobe utk simpan baju2. Sebab duduk umah sewa yang kosong tanpa perabot, so cam x perlu lagi utk masa ni beli lemari baju ke hape. Nanti time nak pindah, abis rosak2 sume barang, so kene fikirkan cara lain utk simpan @ gantung baju dan menggunakan rak penggantung nih laa plg praktikal. Nak pindah nnt pun senang..heheh

Blk keje ptg tu awl2 ckp ngan incek hubby nak masak yg simple2 jer. Supaya x ambik byk masa kat dapur. Cepat masak, cepat makan & cepat laa naik bilik kemas2 ape yg patut. Lambat setat, lambat la tido nyer sbb plan esok tu nak bgn awl..sahur..
 
So sblm sampai umah, singgah kedai beli lauk. Ikan sardin 6 hekor yg kecik2 (kedai tu siang siap2 senang keje hehehe), pastu sotong x sampai stgh kilo, kacang buncis & limau. Balik2 tu bersilat kat dapur. Incek hubby lak tlg susun2 pinggan sbb dah penuhhh kat tmpt pengering tu.. so mlm tu, siap la dinner ikan sardin bakar lam pemanggang ajaib, sayur buncis goreng campur sotong sikit (belen tu simpan esbok sbb dah siang siap2). Pastu buat sambal kicap utk cicah ikan. hehe

Perut dah kenyang, so hati pun senang. Naik bilik bermula misi membakar lemak. Vacuum bilik & mop lantai. Habukkk x yah cite wlupun bilik tu tingkapnyer x pernah pun bukak. Berpeluh2 lam bilik tu sbb cuaca agak panas. Dah nak setat El-Nino agaknyerr...


ni la rak yang hari tu ade member kat group mane ntah tanye. Kitorg beli kat Nilai3. RM28 jer satu.


Terus ambik tiga sekali gus. cari kedai yg nama KST. Dlm tu mcm2 rak ade. Yg plg murah, yg ni lah rasanya. Yg mahal skit, RM35 satu, memula nak beli yg tu tp sbb ambik tiga, so x ambik yg mahal. Nak yg lagi mahal pun ade...cantik!! Ala2 inggerishh style pun ade tp xde bajet utk tu. Gmbr pun x smpt nak ambik sbb pegi Nilai3 semata2 utk beli tu jer.. pas beli, singgah mkn kat Sup Bedengung tu, pastu blk.. mmg xde la nak cuci2 mata bagai.. 

Dlm kedai tu sempat beli hanger kayu 4 ketul. Dapat tiru idea nak gantung jemalah ehh majalah cam nih [5 MINS DIY READING CORNER BY O'GOSH ISKANDAR] tq in advance la yer buat empunya blog.. mcm2 idea menarik utk DIY kat blog dia..heheh

susun 3 rak sekaligus. termasuk rak yg x jadik nak buang tuuu hehehe

Dari 3 tu, 2 1/2 space rak adalah utk baju2 & henbeg si isteri, dan nampaknya space utk baju2 si suami sikit jer.. hahaha.. sbb utk gantung baju melayu & baju kemeja incek hubby. Cane sekalipun, baju keje dia still kene lipat..dushhh..dushhh.. Luggage yg dah rosak tu syg nak buang, so dlm tu saya simpan beg2 travel supaya x kene habuk sgt..

susun camni, memula jer tu sedap mata saya memandang, pasni kompem sakit mata sbb berhabuk.

Duk umah betul2 bwh flyover mmg risiko habuk camnih la..hari ni kemas lap2, esok tu dah berhabuk2 dah

baju2 biru bertaburan tu jaket keje incek hubby. penuh habukkkk

Kumpul dr mula2 dia keje. Dah x muat tp x leh buang sebarang rasanya sbb takut jd isu org gunakan utk buat keje x elok, pastu memburukkan nama TNB. Yg rak 3 tingkat tu dlm proses nak kemas2 balik. Sakit mata tgkkkk..

yang ni lak utk proses sisih.. simpan2 pastu dah memasal buat semak..
 
 
Petang nih xde plan nak sambung kemas.. nak blk awl.. nak rehat,.,. mood & emosi pun x berapa nak stabil hari ni. Tak cukup tido sebenarnya..  xleh tido...... :(



6 comments :

  1. Julie, sama la baju keje hubby... belambak coverall kat umah...nak buang, takut org salah guna...last2 jadik lap kaki kat dapur. hehehehe.... i memang suka baju disangkut2 x yah lipat...senang... (sidai pon pakai hanger), dari ampaian terus masuk almari. hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SWEET TOOTH >>> tu la kan..dulu2 pnh kuar kes ade org menyamun guna baju TNB so terus di cop org TNB yg buat angkara... sbb tu x berani.. ni kain dia jenis lambat serap basah..tu yg cam serba salah nak buat alas kaki... maybe projek tampung seribu kot..hahaha macam la rajin sangat kann :p

      bab2 sidai baju pastu terus gantung tu mmg biasa buat...x rajin nak salin2 hanger..sbb tu hanger tu kaler lain2..hihi

      Delete
  2. Salam Ju,

    Macam kedai jual baju pun ada. Hahahaha. You baru pindah sini ke? And plan nak pindah lagi? Penat kan asyik pindah and nak mengemas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HONEY DEAR>>> wlkmslm..hahah tu la..ade antara ni koleksi baju dari zaman slim dolu3 sblm kawin sampai la skrg nih... ade yg nak kene kasik2 org @ sedekah rumah anak yatim dah tu... insyaallah kalau xde pape masalah, thn depan pindah Putrajaya lak..part mengemas tu laa plg memenatkan..huhu

      Delete
  3. Awwww...sejak youuuuu jadi retis nih kannnnn....,kain baju makin menimbun ye mokcikkk hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SERI PELANGI >>> hahah retisss la sangat..baju2 i zaman slim dolu2 la Nyahhh :p

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...