TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 9 May 2014

> SURAT CINTA DARI SYABAS (BLN APRIL 2014) YANG MENYENTAP JANTUNG...!!!

 
 
 
 
 
 
 
 
Al-kisah bil air kitorg 3 hari lepas... Bil Bulan April yang sangat menyentap tangkai jantung. RM481.30 utk bulan lepas..


diulangi...


RM481.30... 


bukan RM48.13... ratusssssssssssssss hoiiiiiiiiiiiiiiiiiii..!!! bukan puluh2..

ohye..bulan lepas tu maksudnya bulan dimana air kene catu kat Selangor..2-3 hari sekali baru air ade..

Kemain la hepi laki bini ni balik dari beli brg2 kat The Mines mlm tu..sekali incek hubby check mail box, dia ckp bil RM481.30. Mula2 saya buat derkkkkkk..sbb dia salu bergurau..saya pun salu camtu..dpt bil free, saya memandai ckp puluh2...Salunya bil air kitorg selama duk Kajang/Bangi ni mmg x pernah bayar sbb free. Yer laa..duduk berdua jer...penggunaan x banyak mane.. mane nak membazir sangat air...byk guna pun time operasi membasuh besar2an / mandikan anak2 bulus 5 ekor tu (ok, nih dah jarang2 mandi), pastu cuci cage [BANGLO ANAK-ANAK BULUS].

Sbb saya x caye, incek hubby tunjuk bil tu kat saya..saya jeling2 jek..tp cam x puas ati..sekali tgk..mak kauuu...!! blur kejap..kitorg duk umah teres ker dok kilang @ kedai dobi nih... hangin la kan..tang mana lakk guna air sampai byk tuuuuu...

Esoknyer (semalam) saya call Syabas...org Syabas tu (En. Faharudin bin Salleh) ckp kes2 cam tu mmg biasa berlaku & aduan byk dorg terima.. whatttttttt...???

pastu, saya tanye knp sampai byk camtu sekali sedangkan saya duduk berdua. Awal bulan 4 tu plak 2 mggu saya xde kat umah..balik Kuching sbb abg sakit masuk ICU tu...dah tentu2 la incek hubby sorg2 jer kat umah. Pastu dia lak jarang2 ade, blk utk mandi, solat jer pun..pastu g keje balik...Siram pokok nan hidup segan mati x mau depan umah tu bukan tiap2 hari.

Saya dah nak marah dah time tu..biasa la..tgk angka RM481.30 dlm keadaan yg mmg byk nak guna duit ni mmg bukan jumlah yg sikit. Ehh..time bukan nak guna duit pun mmg jumlah tu banyak. Saya pun tanye2 kat incek tuu... dia mintak kitorg check balik paip kat rumah.

PERTAMA : kene tutup semua pili air dalam rumah termasuk paip utama. Pastu tgk kalau meter masih bergerak, bermakna ada kebocoran dlm paip bawah tanah. -  tukang paip dah check semalam, KOMPEM ade paip pecah & tukang paip dah tukar paip baru.

KEDUA : kene check kat aliran air masuk dlm tangki atas. Kalau pelampung, rosak...tu pun salah satu penyebab aliran air jd terbazir (ehh faham ker ayat saya nih) - yg ni mmg pelampung byk kali rosak tp bln awl 4 tu kwn incek hubby dah tukar masa saya balik Kuching ari tu..salah satu penyumbang kepada bil tu..tskk...tskkkkkk.. 

KETIGA : kene check mana2 pili luar rumah kalau ade yg lupa tutup esp bila siram pokok. Atau ditinggalkan time bercuti lama.. - yg ni dah tentu xde sbb kalau incek hubby cuci banglo anak2 bulus kat blkg umh, dia yg akan mintak saya tutup time dia kat luar sbb hos getah tu sambung dr tingkap bilik air bilik bawah. So kalau saya yg lupa tutup, mmg dia akan bgtau air masih melimpah. Bangla anak bulus pulak bukannya kene byk air. Just utk cuci litter tray & cuci dlm + bawah cage jer..dan hanya tukar pasir 4-5 hari sekali sbb kitorg guna pasir jenis woody yg akan salut poo bila kene pee dorg.


 Semalam incek hubby masih MC sbb demam, so kerja2 pemasangan paip & pengalihan paip baru dia yg pantau kat umah. Mmg bersepah2 depan umah dengan debu2 simen sbb dorg pecahkan lantai & termasuk paip kat dapur sekali. Malam td saya cuma sempat kemas sikit2 jer dapur tu. Yang bestnyer, paip asal kat singki yg sangat rendah & susah kalau nak cuci periuk yg besar2 dah ditukar. Incek hubby mintak dorg tukar sekali. Pastu utk mesin basuh pulak, sebelum ni share punca kepala paip yg sama kat singki, incek hubby dah mintak dorg pasang kat luar. Tapi part yg x best, semalam bukak penutup mesin basuh tu, kene plak ke paip yg baru pasang tu..adehh... kalau tinggi sikit, kompem x kena & bleh bukak penutup mesin basuh luas2. Tak perlah.. umah orang...x leh nak ckp ape.

Hari ni kerja2 pemasangan paip belah luar plak disambung. So incek hubby tinggal jer dorg buat keje kat umah sbb pagar tak kunci. Just kunci grill dengan pintu jer. Lagipun tuan rumah duduk area situ2 jugak. Rumah kepada tuan rumah tu kat area situ jer ade dlm 5 ketul kot..ehh..6 buah rumah.. tu tak termasuk rumah anak sedara dia..kaya kannnnnnnnnn..??? Tp time renew agreement sewa umah, dtg nek mutosikal buruk & baju lusuh2..hehehe

 Semalam saya tanya incek hubby pasal bil tu. sape nak bayar.... dia ckp dah bgtau tuan rumah. Sepatutnya dia yg kene byr sbb tu rumah dia...dan penggunaan sampai RM400+++ tu bukan salah kitorg. Jugak bukan salah dia tp sebagai tuan rumah, mmg sepatutnya dia yg bertanggungjawab byr. Seingat saya plak, dlm agreement rumah, xde sebut bab2 kene byr utk kerja2 pembaikian tu. Just pasal pembayaran on time jer.. tak tau laa kalau saya yg x pasan..

Pastu dia ckp, tuan rumah ckp tgk la nnt cemane... *gulpppppppppppppppppp* Dia nak settle org yg repaip paip tu dulu pastu baru bincang dengan anak2 dia.. Hmm..tgk laa pas balik dr Kuching mggu depan cane keputusan dia..


2 hari lepas masa call Syabas, saya mintak Syabas check pembayaran bil2 sblm ni sekali.

Bil Januari : RM10.83 - pembayaran ok
Bil Februari : RM8.55 - pembayaran ok
Bil. Mac : RM11.17 - (RM10.72 + RM1.00) pembayaran ok
Bil April (x ingat dr tarikh bile) : RM19.17 (dah bayar RM9.00)

So, kalau ikutkan, mmg x logik kalau penggunaan biasa sampai beratus2 kalau x disebabkan paip pecah tu. Balik nnt baru tau cemane tuan rumah tu nak settle. Kalau nak bayar sendiri...pengsan laaaaaaaaaaaaaaa..




p/s: dah eksaited nak balik Kuching mlm ni... mlm ni flight berlepas dari KLIA2..hehehe



 

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...