TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Monday, 11 August 2014

> [PROGRAM] BUKAN "OPEN HOUSE"

 
 
 

Hari Jumaat lepas incek hubby tetiba bgtau ade kawan dia ckp nak datang beraya.. Halamakkk..!! Semekut raya dah tinggal sikit sbb tahun ni mmg persiapan raya takde sangat. Lepas tu baru teringat, bekas2 semekut raya yg beli masa mula2 kawin thn 2006 dulu dah berkarat penutupnya sbb baru2 ni saya buang gam & pembalut yg dibuat dari kain hasil kerjasama dan idea dari MIL. Buang sbb dah nak reput dan berhabuk. Bila dibuat dari kain, manik2 / labuci, so agak susah sikit nak bersihkan kalau terkena kotoran. Last2 saya rendam dlm air sabun utk lembutkan gam. Susah jugak nak tanggal...so saya kikis2 guna pisau, dengan corak2 kat penutup (dibuat dari tin) sekali tercalarrrr..hudusssssss...!! 

So tengahari jumaat berkejar g Jusco Taman Equin incek hubby hantarkan. Pergi kedai DIY x jauh dari Daiso..xde bekas yg berkenan di hati. Ade tp RM7.90 seketul. Cam mahal jer... Nak yg murah2 jer tapi lasak. Gile kedekut..hahaha. Last2 masuk DAISO..akhirnya terjumpa laa bekas biskut yg kedap udara & tahan lasak. Yang penting, kalau budak2 or selalunya diri sendiri yg terpecahkan, takde ler rasa terkilan..
Hari Sabtu - incek hubby keje sampai ke petang.. malam kene masuk balik so mmg tak dpt laa nak pegi mana2. Kodok & Kronis pun buat opn hse jugakkk hari tu tp x dpt nak join... sorry sesangat yerrr...

Hari Ahad - pagi2 tu kitorg dah kuar beli barang2 nak masak. Bukan takat barang2 utk masak kene beli,. Cawan, mangkuk, tisu bla..blaa sume kene beli sbb takde brg2 camtu lam umah (sebab dah lame x wat opn hse). Sblm balik, singgah brunch dulu kene isi perut sblm operasi bermula..hehe.. Balik2 tu terus prepare bahan2 utk masak Bihun Soto. 

Yang nak datang tu, tak ramai mana tp persiapan cam nak makan ramai2. hahaha.. Bukan apa, saya cukup risau kalau kita jemput org dtg, mknn tak cukup...plus kene sediakan extra mknn in case yg kita jemput sorang dua tp dorg bawak ramai2. Biasanya cam tu la kalau opn hse nih.So baik prepare lebih sikit..

Jam 3.30 pm -  settle urusan masak2 dengan pertolongan incek hubby..pegedil dia yg tlg buat. Kalau sorg2, berjam2 jgk kat dapur tu..huhuh... dah settle2 masak, kemas rumah plak.. sapu mop bagai. Risau jgk persiapan last minute camtu kot2 ade yg tak kene.. 

Memandangkan makan2 tu plan buat lepas Asar, so yg first dtg tu ialah jiran sblm umah tp x bawak anak ngan isteri dia sbb kat kpg. Pastu dtg adik ipar dengan awek dia dari Wangsa Maju...insyaallah bakal jadi my-beras @ biras ujg thn ni.. Gambar dgn dorg x sempat nak snap2. Dorg pun tak lame sbb adik ipar nak balik Temerloh plak mlm tu. Pastu dah petang skit, jiran yg ckp nak dtg beraya tu dtg ngan anak2 dia. Lame jgk nyembang sampai dekat2 nak Maghrib..

Lepas Maghrib, baru ler member2 saya dtg umh.. yg tadi2 tu member incek hubby.. member2 saya ni pun tak plan sbnrnya. Call dorg kebetulan ade dekat2 Puchong, terus ajak dtg rumah. Kemain kannn..kalau plan elok2 tu, punye ler asyik x jadik. Kali ni dtg dengan kawan2 sekolah menengah dulu yg dah lame tak jumpa...hehehe
DUDUK DEPAN (Dari Kiri) : Simon & Icut @ Aisyah Gregory  & Paul
DUDUK KAT KUSI : Aty @ Hatiah.
 BERDIRI DI BELAKANG dgn awek duduk bersimpuh saya x kenal..member2 kpd dorg ni jgk.  
DUDUK BERSIMPUH ATAS MEJA : Lady Rusty..hahah Diva sgt tunjuk perangai time org dtg.. :p


Yg kawan saya nama Aisyah tu mualaf. Convert Islam pas dia study sini klu x silap. Tak sure thn bile.. Asal2 dia Melanau Kristian. Dulu kitorg sama asrama masa sekolah menengah. Nama asal dia pun Aisyah dan binti kepada nama Gregory. Jangan heran..kat Sarawak or mungkin juga Sabah ada perkara biasa bila non-muslim guna nama Muslim dan begitu jugak sebaliknya. Dan Bangsa Melanau pulak akan dibin/bintikan sama ada Muslim or non muslim.

Yang nama Simon plakk..pernah menggemparkan sekolah kitorg masa dekat2 nak SPM tahun 1997. Bukan sebab buat perkara tak baik (dia ni budak baik..pengawas klu x silap)..tp ditimpa kemalangan. Dia jatuh terlentang masa main bola tampar then kepala dia terhentak dengan kuat kat simen. 2-3 hari lepas tu, kitorg dikejutkan dengan berita dia "hilang ingatan" effect dari hentakan kuat tu. Dah la nak SPM thn tu... sudahnyer, dia terpaksa ambik masa balik selama setahun nak mengingati semula perkara2 & pelajaran sblm tu. Dah ler dia ni budak kelas pandai, kelas Sains.. Lepas abis SPM, memasing tak dengar khabar dah..lost contact. Rupa2nya dia terpaksa repeat SPM sbb tak sempat nak SPM sekali dengan kitorg tu. Jumpa balik sblm ni pun dlm FB jer.. hehehe

 Ok lah... berbalik kepada entry asal yg dah menyimpang kepada jejak kasih... huhuhu


 Sebab saya buat makan2 jer dan bukannyer opn hse (ehh ade beza ker?), saya just buat Bihun Soto & Nasik Impit jer (resepi penah share kat (SINI). Letak Ayam Phat Phet jgk situ sbb incek hubby saje2 nak makan menyambil2. Mmg takde ler rendang2 ke, lemang ker or mknn2 selain tu. Apatah lagi kek lapis or kek2 Sarawak yg lain. Tu jer semata2...So nak ckp opn hse, segan ler sikit kan...org lain buat opn hse, bermacam2 jenis lauk @ hidangan bersusun2 tray atas meja... T_T


Sebelum dorang balik, ade sesi bergambar. Utk kenang-kenangan..Sebelum tu Icut @ Aisyah siap request nak tgk @ main dengan my gendut2, so lepaskan jer la 3 ekor penghuni [wonderfurrworld.blogspot.com]
Saya lepas 3 jer dari 5 tu, Lady Rusty (Diva Otai yg duduk atas meja tu), Lady Evelyn @ Vivi @ Baby Luna (takde dlm gambar sbb dok nyorok kat tangga) dan si Chester Gendut..lebih2 kang tak terkawal. Biasanya saya x saje2 lepas dorg kalau ade tetamu dtg rumah. Maklumlaa tak semua org selesa @ suka kucing. Mungkin ade yg asma or allergic bulu. Tu pun saya lepas dorg lps Icut 2-3x tanye psl dorg.  Siap ade sesi bergambar dengan bebulus tu..hehehe ..seronok jer bebulus tu kene gomol & gosok2 ngan dorg tu.. memasing bau bucukkk ahcemmm dah lame x mandi..muakakak!!
Lady Rusty ni ngengade sangat tau nak interframe jugakkk :p



 nampak tak Rusty dok pandang pompuan depan dia tu..?
masa ni dia dtg mood x elok dia. Pompuan tu sentuh2 ekor dia, dia marah & hissinggg
 Tapi dalam 5 ekor dorg nih, si Rusty plg tak suka kene pegang ekor...marahhhh



 Ape2pun, thanks kat korang yg dtg (klu terbaca laa kan) Sorry byk kekurangan dlm sesi makan2 nih...next time kita wat sesi makan2 Umai, Linut @ Ambuyat dengan mknn2 tradisional Melanau lakkk..tekak ni dah cam tergaru2 nak makannnnnnnn esp Linut tu.. Makan sorg2 x feeeeeeeeeeeell :'(


Next.. insyaallah buat makan2 utk Kodok & Kronis lakkkkkkkkk... hehehe


Tataaaaaaaaaaaaaaaaa

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...