TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Monday, 25 August 2014

[RESEPI] SAMBAL TEMPOYAK DAUN KAYU @ SAMBAL DAUN KAYU

 
 
 




23.Ogos.2014 | Alhamdulillah. Hari ke-3 Puasa 6. 2 hari lepas ni laa menu utk bukak posa merangkap dinner, saya buat Sambal Tempoyak Daun Kayu @ Sambal Daun Kayu.. Takde plan pun nak masak tu..tp hari Khamis tu pergi Pasar Malam Bangi tgk ade org jual petai. Rapat2 matanya & agak besar. Pastu Sebelah tu plak jual sekali pucuk ubi. Terus ckp ngan incek hubby nak masak Sambal Tempoyak Daun Kayu.
 
 
Incek hubby tanye balik saya reti ker masak sambal tu..? saya ckp kat dia tak salah try. Ikut resepi mak mentua. Lagipun tiap kali mak mentua masak sambal tu, saya laa tukang kacau2 kat dapur. Sbb tu saya ingat jugak bahan2 dan cara penyediaan tu. Kalau salah pada pandangan yg expert2 ni, harap diampun..masih lagi proses belajar masakan2 Melayu nih sbb masakan camni xde dlm menu kaum Melanau. hihih 
 
 
Kalau google resepi sebenar sambal yg berasal dari Negeri Sembilan ni, sebenarnya banyak jenis2 daun yg digunakan tp memandangkan area Bangi/Kajang ni agak terhad nak cari daun2 camtu, so saya guna resepi mak mentua jer la.. simple tp ikut kata incek hubby, rasa dia sama. 


Jangan risau, incek hubby tak pernah tak jujur kalau bab mengkritik masakan saya. Kalau tak sedap, dia akn ckp terus terang tak sedap, tp lepas tu dia akn ckp ape benda @ bahan yg kene tambah. Saya pulak mmg sentiasa perlukan komen jujur dia klu bab2 masakan ni sbb kalau xde org tegur masakan kita sedap ker tak, mmg kita syok sendiri dan anggap masakan kita tu laaa paling perfect. Jangan tak tau, saya belajar masak sambal sardin paling sedap (kat tekak saya ler) dari incek hubby dan cara memasaknya adalah lain dari cara family saya masak. hehehe..


Ok, memandangkan ada kawan2 yg tanye resepi..ni bahan2 utk masak sambal ni. Cam biasa ape yg saya masak mmg kene masuk dlm blog utk rujukan kendian hari sbb saya cepat lupa wlupun tak makan semut huhu


BAHAN-BAHAN:

1) 1 ikat pucuk ubi
2) 3-4 helai daun kunyit.
3) Tempoyak - dalam 3-4 sudu makan
4) Santan - anggaran dlm 2 1/2 cawan
5) Segenggam Ikan bilis - dicuci bersih
6) **Segenggam Cili Padi/Api - terpulang nak pedas mana
7) **1 inci kunyit hidup
8) 3-4 batang serai - dihiris halus
9) 3-5 papan petai - dibersihkan dan dibelah dua. Pastikan petai tu takde "penunggu" di dalamnya. Penunggu = ulat :p
10) Asam Gelugur - 2-3 keping 
 
p/s: Bahan bertanda ** blend terlebih dahulu

CARA-CARA:

a) Daun ubi dicuci bersih, perah airnya dan dihiris halus
 
TIPS:  Saya biasanya kalau nak masak pucuk ubi ni, saya akan ramas dengan garam terlebih dahulu & biarkan sekejap dlm 10-15min. Tujuan nak buang getah pada pucuk tu & buang bau @ rasa yg agak kelat2 @ pedar. Lepas tu boleh la dicuci bersih utk buang masin tu dan perah airnya. Hiris sedang2 halus.
 
 
 
 
b)    Bahan yg dikisar di atas, dimasukkan ke dalam periuk bersama santan dan dimasak dengan api sederhana bersama tempoyak, kacau sebati.
 
 
 
 
c)     Kemudian masukkan daun @ pucuk ubi kayu,  ikan bilis, serai yg dihiris halus & petai. Masukkan garam dan aji secukup rasa. Jangan lupa asam keping. Masak sehingga pekat & hampir kering.
 
 
Dah siappp...  malam tu saya makan dengan nasi dari Beras Bario yang sepupu poskan dari Miri hari tu. Menambah2 sampai 2 pinggan... hehe
 
 
 
babaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
 
 
 

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...