TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 17 October 2014

> [RESEPI] BUBUR PEDAS SARAWAK





[Bubur Pedas Sarawak]
Tercapai jgk hajat tekak nak makan wlupun versi "serba kedaifan"

Takde kulit lembut salai, 
takde udang, 
takde daging or isi ayam, 
takde pucuk ubi, 
takde daun mengkudu, 
takde daun singkil @ beruas @ bebuas, 
takde daun kunyit,
 takde pucuk midin, 
takde sayur kacang dll sayur yg sepatutnya. 
Sebab tak leh nak mengunyah2 lagi, so mkn ape yg lembut2 jer..
Just bubuh fucuk, daun Sundal (ehh sorry, x reti nama dlm ic dia), 
cendawan kering & soo hoon jer. Next time kene cari bhn2 yg sepatutnya baru mabelesss... 
 #BolehlahBuatLepasHajatTekak #JulsJulie #TunJuyah #Nepesu 



UPDATE : (ni sbb kes memanjang lupa bahan2 time nak beli, so better taip siap2. next time google jer lam blog sendiri..resepi ni hasil ingat2 lupa resepi arwah ayah dulu + bahan2 adalah berdasarkan ape yg ade @ senang nak dpt)


RESEPI BUBUR PEDAS SARAWAK

1) 1 paket perencah bubur pedas Sarawak. (Semenanjung iolss x tau mane nak dpt) 
2) 5 ulas bawang merah + 5 ulas bawang putih *tumbuk
3) segenggam udang kering - cuci bersih & tumbuk sederhana halus
4) Santan kelapa  - dari 1 biji kelapa
5) Cili padi - ikut suka hati nak pedas ke tak *tumbuk
6) 1 cawan kulit lembu yg disalai - hiris nipis
7) 1 cawan daging ayam / lembu 
8) 1 cawan udang hidup - kalau nak
9) Garam & aji secukup rasa 
10) 1 inci halia - hiris halus 
11) Minyak utk menumis


BAHAN-BAHAN SAYUR 

1) 1 cawan pucuk ubi - rebus @ celur dan hiris sederhana halus
2) 1 cawan pucuk daun singkil @ beruas @ bebuas - rebus, perah & hiris sederhana halus
3) 1 cawan pucuk midin @ Sayur Midin @ Stenochlaena - cuci bersih & ambil daun & batang yg lembut sahaja
4) 3 - 4 helai pucuk @ daun mengkudu - direbus, dihiris & diramas2 supaya hilang sedikit rasa pahit
5) 1 - 2 biji Kentang - bersihkan & potong dadu
6) Fu-cuk + Soo Hoon + Sayur kering (Sayur Sundal @ Bunga Lili Kering
7) segenggam Cendawan kering - rendam dlm air suam & hiris halus2
8) 1 cawan Kulat Hitam @ Black Fungus @ Telinga Kera -  (klu yg fresh, just bersihkan & hiris2. Klu yg kering kene rendam & baru hiris halus) 
9) 2 helai daun kunyit - cuci bersih & hiris halus
10) Rebung - *Optional (iolss x reti makan rebung) mihmih
11) 1 genggam kacang panjang - potong dlm 1 1/2 inci
12) 1 cawan putik jagung - hiris (bulat) sederhana tebal



CARA MEMASAK:

1) Tumis bawang putih, bawang merah  & cili padi yg telah ditumbuk. Masukkan halia.
2) Masukkan  daging lembu/ayam/kulit lembu. Kacau rata. 
3)Masukkan 1 paket Perencah Bubur Pedas Sarawak & udang kering yg ditumbuk tadi. Tumis sampai naik bau.
4) Masukkan 2-4 cawan air. Masak sampai sebati @ sederhana pekat. 
5) Masukkan sayur2 yg liat terlebih dahulu seperti Fu-cuk, putik jagung, kentang, rebung & cendawan kering supaya empuk.
6) Kemudian baru masukkan sayur2 yg lembut + udang tadi. 
7) Akhir sekali masukkan santan, garam & perasa secukup rasa. 


*kalau masukkan udang fresh, pastikan udang dimasuk masa bubur dekat2 nak masak.


Kalau kat Sarawak, biasa Bubur Pedas ni hidangan utama bulan puasa.. kalau dapat peluang balik posa ngan family kat Kuching or Mukah, mmg ni antara menu yg betul2 kat tekak. 

Kalau ter-rajin, masa raya pun ade orang buat jugak..tp jarang la kot... paling mabelesss kalau bubuh kulit lembu salai dlm tu. Rasa kenyal2 dia tu mmg terbaekkk!!! Mmg x pandang kiri kanan. Tapi dah lama kot x makan kulit lembu tu. Masa arwah ayah ade dulu2, selalu jugak esp time dia join orang sembelih lembu. 

Sekarang nak makan kulit lembu mmg bercinta laa..ntah mane nak dapat. So kalau nak buat bubur pedas ni, masuk mane yg ade jer... cam daun @ pucuk midin tu, pun susah jugak nak dapat area Putrajaya / Kajang / Bangi ni..pernah tgk orang jual kat Pasar Tani Putrajaya tp yg dah kembangggg..dah liat pun.. apa barang makan sayur yg dah kembang..org makan yg baru nak kembang yg masih bergukung2 tu..hahaha.. sbb tu kalau balik Kuching, x leh beli seikat jer...kene beli sampai 3 ikat..goreng belacan, pastu ratah...kurangkan nasik, lebihkan Midin yeahhh!! hehhe

Daun Singkil or Beruas tu pun payah nak dapat... 4-5 thn akan datang kalau pindah umah baru, mmg kene tanam sepokok dua...pangkas2, kuar pucuk boleh wat masak lemakkkkk..

ok dah melalut... bai... 

 



❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...