TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 15 October 2015

BILA BATUK DAN SELESEMA MELANDA

 
 
Minggu ni masuk minggu kedua batuk dan sesema tak baik2 lagi. Sebenarnya start dari musim jerebu aritu lagi tp tak terasa sangat time tu. Minggu pertama tu dah mc Kerajaan sehari. Da x larat sangat..badan mlm sejuk2. Doc ckp viral fever. Dpt bekalan ubat seminggu. Ubat batuk dpt sebotol tp saya request kat doc nak 2 botol.. Doc ckp bleh rujuk kat farmasi. Kat pharmacist, saya ckp nak 2 botol ubat batuk sbb malas nak dtg semata2 nak amek ubat. Mula2 pharmacist cam tak bagi tp saya ckp kalau saya batuk, bukan seminggu jer...lebih dari tu. Last2 dpt jugak 2 botol...huhu... 
Minggu kedua, selasa lepas still x ok lagi. Badan lembik...dah tak larat sangat, petang Isnin saya mintak kebenaran balik thari. Lepas isi borang kebenaran keluar, incek hubby amek saya tengahari & hantar g klinik swasta lak..dpt MC jugak tapi tak guna pun sbb pagi tu keje & petang tu dah isi kebenaran keluar pejabat kat bos. Saje nak try ubat batuk klinik lain. kot serasi @ cepat baik. So far ok la  sikit tp dari batuk berkahak kepada batuk kering plakkk. Lagi hazabbbb...bukan tekak tu kira tempat open ke tak kalau datang nak batuk bertalu2 tu. Dalam lif, tengah makan, tgh buat keje kat opis. Memang hazabedahhhh sesangat. Sebab tu part kalo sesema ok lagi, sesema la seminggu ke 2 mggu ker... boleh tahan lagi tp kalo batuk ni...
dada rasa cam nak pecah..
anak tekak rasa dah nak terkeluar..
isi perut rasa nak terburai..
dada rasa sempit..bila bernafas..dengar bunyik hew..heww.heww dari dalam..
sempotttt...
perut cramp..badan sakit2 cam kene tarik jer...
tiap kali batuk pagi2 or malam, tiap kali muntah. 
kdg2 rasa cam sia2 jer makan ubat...pas makan, bila terbatuk..muntah..
lembik..
Cakap jer..
madu, ubat batuk, ubat cair kahak, kicap + limau... saya try jgk...
Selama tempoh tu, kontrol jugak bab2 makan dan minum ni. Yg berminyak2 tu tak makan. Air minum air suam panas jer. Ais2 mmg tak minum. Kat opis, sebab malu kat orang..saya sarapan kat meja sendiri jer.. tak join opismet minum or lunch sekali. Malu kalo tgh orang makan, kita batuk bertemakan lagu Keruh Di Muara Kasih... kot org geli...kita sendiri dah tentu taknak malukan diri sendiri...
So, redho jer la..menunggu batuk ni berlalu pergi.. dah tak larat......................... -_-'


13 comments :

  1. Replies
    1. SIS Z>>> tq Sis..insyaallah..aminnnnnn <3

      Delete
  2. Akak lagi anak beranak demam batuk dan selsema ni Juls..
    Lepas tu kawan akak ada cadangkan utk beli ubat batuk "Prospan"
    Ada jual di farmasi..
    Alhamdulillah.. serasi pulak ubat batuk tu buat akak sekeluarga.
    Cuba lah Juls..
    Memang tak tahan kalau batuk smpi sakit dada tu..
    Akak dah rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS YATI>> lahaii..siannyer sis dgn anak2...lagi la azab kan kalo budak2 ni batuk.... ade member jugak td ckp ade pil elok utk legakan batuk... mmg nak kene cari jgk la cam ni..dah x larat.... btw, thanks inform yer sis... :)

      Delete
  3. Semoga cepat sembuh! Salam perkenalan..

    www.anakcikgunawi.blogspot.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS MARLIANA >>> Salam perkenalan jugak..thanks singgah sis..insyaallah..amin2... :)

      Delete
  4. Salam Jumaat kak..
    moga cepat lah beransur batuk tu ye.. musim kot skrg ni..kt opis ni ada juga kengkawan yg batuk & selsema...
    bykkan minum air suam kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS ATIE >>> Salam Jumaat Sis...insyaallah sis...tq tau,.. air suam mmg wajib skrg nih... tp tu la..musim kot...org opis ni pun ade jugak yg dah lame kene batuk tak baik2 lagi.. aduii..dugaan betul...

      Delete
  5. Semoga cepat sembuh. Keaadaan cuaca yang buruk menyukarkan proses penyembuhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS HAZILA >>> thanks sis..insyaallah.. hrp2 jerebu makin ok tp dengar2 cam arini makin teruk lak...

      Delete
  6. salam singgah Isnin... harapny adah baik dari batuk & selsema ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS ATIE >>> thanks singgah sis... batuk so far hari ni kurang la sikit cuma masih tak baik sepenuhnya.. jerebu pulak skrg ni cam makin teruk balik..aduhhh...

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...