TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 22 October 2015

[RESEPI] TUPIK SEI @ TUMPIK SAGUK @ TUMPI SAGU @ TUMPIK LEMANTAK @ LEMPENG MELANAU

 
 
 
  
 
 
 
 Ya Allah.... rasa agak terkilan bila terjumpa balik gambar ni,. gambar bertarikh 16 November 2014. Gambar tahun lepas tapi saya tak update pun dalam blog. Dah tentu saya akan menyesal sebab tak menghargai dan mengabadikan gambar ni dalam blog untuk tatapan, rujukan dan kenangan akan datang andai ditakdirkan mak dah takder.. untuk kenangan diri sendiri @ anak cucu andai mak atau saya dah takder..supaya saya atau mereka tak lupa asal usul akar bangsa dan keturunan..
 
Masa mak masih dipinjamkan pada kami ni la sepatutnya saya abadikan banyak2 segala kenangan, masakan dan apa2 jer pasal mak, keluarga dan ape2 jer yang berkaitan..ni salah satu makanan tradisional Kaum Melanau... makanan masa kecik2 dulu time susah..time ayah tak ke laut sebab musim tengkujuh. Ni la makanan yang menjadi pengalas perut time sejuk2 kami. Pekena dengan air kopi or teh O... memang sangat nikmat... rasa lemak2 masin... terasa2 di tekak... 
 
Mende ni la menu yang paling senang nak buat kalau ade cukup bahan2 tapi sayang saya sebagai anak jati kaum Melanau dulu2 tak berminat nak belajar buat benda ni. Cuma pandai makan jer...tu pun dah lama tak makan ni sehingga la terjumpa balik gambar ni. Tu pun sebab godek2 dan transfer gambar lama dari hp ke PC.
 
Masa mak datang sini ujung tahun lepas sebab kitorang nak bercuti ke Bandung, saya ckp kat mak yang saya tiba2 rasa teringin sangat nak makan ni. Sebab dah lama giler kot tak makan..tiap kali balik kampung, banyak makanan lain yg sedap2..so yang simple2 macam ni mmg tak layan sangat...sombongnya tekak masa tu..uhuhu..so kebetulan mak bawak tepung sagu (jenis basah) masa datang sini ujung tahun lepas...saya request kat mak mintak dia buatkan dan saya nak belajar dengan dia..nanti kalau mak dah takde...siapa yang nak ajar saya..??? saya tak nak ketinggalan dan menyesal walaupun bagi sesetengah orang mende tu kecik jer...kat sapa2 boleh belajar..tapi takde sape yang boleh menggantikan "chef" keluarga sendiri iaitu "MAK"... *kesat air mata*
 
Bahan-Bahan sikit jer... step by step pada gambar..
 
Tepung sagu dicampur dengan kelapa parut & sedikit garam. Sukatan 1:1. Gaul rata.



Panaskan kuali..sapu sedikit jer minyak. Kecikkan api dapur & sudukan bahan ni ke dalam kuali, ratakan sambil tekan sikit2 supaya tak terlerai/hancur..whatever lah ayat yg sepatutnya tak guna.. eh..supaya padat kondisinya tp make sure buat sedang2 nipis..hihi. Lepas tu tutup kuali supaya wapnya tak keluar & balikkan sama cam kita buat lempeng. (sempat call mak tanye kene bubuh minyak ke tak kat kuali tu..lupeeeeeeeee daa)


Dah masak seperti dalam gambar di atas, bolehlah dihidang & makan panas2 bersama2 teh o or kopi O.. boleh juga cicah gula Apong..errr..kat Semenanjung panggil gula nira kot... mak pun kompiussss nakkkk..




Kan dah cakap..nak taip buat resepi dlm entry ni mmg x ingat stepnya kalau tak call mak..kompem  ke laut laaaa cara penyediaan tu.. lebiu mak..



p/s: Sayangilah ibu anda andai masih ada..andai dah tiada..kita sama2 sedekahkan Al-Fatihah buat mereka yang dah pergi..






bai... *lap air mata*


10 comments :

  1. Disini susah nak dpt tepung sagu masa tu kan Juls..
    Yg tepung sagu yg kering tu..
    Kalau akak panggil lempeng kelepa tu Juls tapi guna tepung gandum..
    Ye Juls .. sementara mak masih ada ni..
    Mcm akak dua2 dah tak .. Al fatihah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK YATI>>> ha ahh kak..kat semenanjung susah nak jumpa tepung sagu yg kering tu..yg jenis basah apatah lagi... kalau lempeng kelapa tu, guna tepung gandum..lain rasa dia..kalau guna tepung sagu..rasa dia cam liat2 skit tp lemakkk....

      Innalillahhiwainnailaihirojiuun... Al-Fatihah buat org tua akak..dan ahli keluarga kita yang dah pergi tinggalkan kita... semoga mereka tenang di sana...dan rohnya ditempatkan di kalangan hamba2 yg beriman..amin... :'(

      Delete
  2. ohhh tumpik Saguk.. 1st time dengar ni sis...
    betul tu sis, masa mak adalah nak kena belajar masakan2 tradisi keluarga ni kan.. tak ternilai harga nya air tangan mak... abadikan dlm blog salah satu cara supaya kita tak lupa nti...
    moga mak kita semua pnjang umur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS ATIE >>> betul tu sis...salah satu sebab buat blog ni dulu utk abadikan gambar2 dan kenangan bersama keluarga...sbb takde cara lain untuk kekalkan kenangan tu supaya boleh diimbas kembali bila time teringat satu masa nnt... semoga kita semua dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik..insyaallah..

      Delete
    2. salam singgah Rabu sis....
      husband sy memang kerja kt Sibu Sis.. baru start masa Feb baru2 ni.... :)

      Delete
    3. Ooo..kisahnyer...sian sis yer..PJJ...dugaan tu....hehehe

      Delete
  3. tk pernah makan Juls, tepung sagu mmg bnyk kat Brunei ni, kalau tk salah tepung sagu yg utk buat ambuyat tu ke Juls??

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK NOOR >>> ha ahh kak,.,tepung tu la tu kak... biasa ada 2 jenis..basah dengan kering..yg basah tu dlm bentuk bulat tu..kene simpan peti ais nak bg tahan lama..kalo yg jenis tepung @ kering tu tahan lama...

      Ambuyat @ Linut..favvvvvvvvvvvvv sangat2 tu kakkkkkkk...hehehe terliur plakkkkkk.. sini xde geng nak makan,...incek hubby x reti,...huhu

      Delete
  4. teringat ulat sagu makanan tradisional org iban., hehe2 sedap lempeng sagu tuuu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. TIGA LALAT >>> wahhh kite yg melanau ni pun x pernah lg makan ulat sagu tu...kenot go laa walaupun dari dulu2 masa blm kuar fatwa kata ulat sagu tu harommmmm.... heheh

      lempeng sagu tu mmg sedap kalau makan time cuaca mendung @ hujan..pekena lak kopi o kawwwww panas2 perghhhhhhhhhhhhhh...very the kampung sangat laa memori tuu..hehehe

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...