TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 21 July 2016

RESIPI : SINGGANG IKAN KEMBUNG & KISAH NGERI IKAN SINGGANG RM11 (SEKOR)

 
 

Haha.!!. tajuk mesti gempak walaupun kisah biasa2 jer. Masih lagi pasal Singgang tp kali ni Singgang Ikan plak. Masih lagi berlaku dalam minggu yang sama lepas balik raya aritu, berpusing2 mencari kedai makan yang kebanyakkan masih tutup.

1) Kisah Singgang Ikan Paling Ngeri 
- Saya dan asbeng berpusing2 dalam Putrajaya cari makan minggu lepas. Tengahari tak keluar pun beli lauk2 untuk masak, so decide makan kat luar jer. Jumpa satu kedai makan kat Flat Hijau (Apartment Putra Harmoni)..umah sewa zaman bujang2 dulu. So masuk la duduk dlm kedai tu, cari port belah dalam, nak dekat ngan kipas. Tengahari panas katakan.

Perkara pelik 1st, masa pelayan datang amek order nak makan ape... so asbenggg ckp la nak order Singgang Kembung (ade tertulis dalam buku menu). Lepas tu mamat pelayan tu tanya camni,

"..Kembung Singgang nak masak ape..?"

Asbengg jawab, 

"..masak singgang la.."

pastu mamat pelayan tu tanye lagi..
"..yer laa..nak masak ape..?

Asbengg jawab lagi dengan sabarnya (kot dia tak dengar)

"..kembung masak singgang... tau singgang?.."

Dia jawab, TAU..

Pastu dia cam blur2. Aduiii.. saya dah mula stress..dah la tengahari, lapo plak tu..  last2 dia tulis dalam buku order.

Setengah jam kendian, semua yang diorder sampai. 

- Nasik putih 2 + 1 (asbengg tambah 1 nasik)
- Nes O Ais 2 
- Ayam goreng kunyit (sorang makan)
-Kangkung Ikan Masin (sorang makan)
-Sambal belacan + 2 potong timun)
- watak utama, IKAN KEMBUNG MASAK SINGGANG, sekor sedang2 (potong 2)

Saya dan asbengg makan. Lapar. Rasa singgang? Ok.. boleh la.. dah lapar kan, kedai banyak tutup..so tak leh la nak memilih sangat. Sape suh tak beli barang dapur / lauk basah kan..

Dah sudah makan, saya gi kaunter, nak bayo. Masa kira, cashier lelaki cam terkial2 nak kira. 2-3x kira. Pastu part tgk nama menu order "SINGGANG KEMBUNG" tu, dia stop. Dia tanye, kembung masak ape ni? Saya dan asbengg serentak cakap "MASAK SINGGANG". Pastu pelayan yg blur2 amek order kitorg td tu ckp,
".. IKE KEMBUNG SINGGE, RM11.." pastu mamat cashier tu key in / kira balik.

RM11...

Yer...

RM11 untuk kembung tu sekor. Masak singgang, bukan masak 3 rasa or goreng butter bagai. Saya tak salah dengar. Saya tengok muka asben, asben tengok muka saya, pastu buat derk. Saya rasa cam nak tanye betul ke kembung sekor tu masak singgang RM11 tp tak jadik tanye. Total2 makan aritu RM29.40

Pas makan, kitorg blahhh. Dalam kete asben bebel2.. ckp giler laa...kembung sekor, masak singgang RM11. bl;a..bla..bloa.. Bukan kembung saiz BAPAKKKK besar pun. Saiz sedang2 tu, x berapa nak besar pun. Dia kata cukup la sekali makan kat kedai XXXXXX tu. Nama gah. Melambangkan #)@*#$)$&# tp ngape la cekik darah camtu sekali. Memang serik la. 

Lepas daripada tu, esoknya, balik keje kitorg beli lauk basah. Still nak masak singgang jugak sebab tak puas lagi makan singgang ngeri tu. Maka terhasillah gambar singgang seperti di bawah. Puas ati. Masak ikan 4 ekor, potong 2. baru berapa RM jer. Kuah saya buat lebih..suka hirup panas2.




Resepi: 

1) Ikan Kembung (Mabong pun boleh) - 4 ekor, potong dua (2) dan bersihkan
2) Halia - 2 inci
3) Lengkuas - 2 inci or lebih (ikut suka laaaaaaaaa) hihi 
4) Cili Merah/Hijau - 3-4 bijik (potong 2) saya tak letak aritu..xde hehe
5) Cili padi - optional kalau nak pedas, buh la sekilo haha
6) Air - 3-4 cawan (ikut suka laaaaaa)
7) Bawang putih & bawang merah - agak2 ikut suka laaaaaaa
8) Garam aji secukup rasa
9) Asam keping - 2-3 keping ikut suka laaaaaa


Cara Menyediakan:

1) Bahan2 atas tu (kecuali ikan) hiris nipis2 & campak dlm periuk, biar sampai mendidih.
Pastu baru masukkan ikan & asam keping. Dah nak masak, baru masuk garam & aji.
2)..
3)...
.
.
.
Ehh.. Dah siappppppppppp,...tu jer..hehehe



lawan plak dengan budu + tempoyak + cili padi. Perghhh!!


dan wajib ulam2, : petaiiii
 
 
Yang ni plak singgang ikan kitorang makan kat Restoran Belauk, Seksyen 7, Bangi. Takde dalam buku menu, tp asben request kat Ma, owner kedai. Terus dia suh tukang masak buatkan. Memang sedappp!! Semua cukup rasa! Siap dengan ulam bagai. Total menu seperti di atas  termasuk sekali dengan jajan2 saya beli baru RM26. Dan masa dia kira tu, kembung sekor setengah tu baru RM6 jer.... murah la compare RM11 utk sekor kecik di kedai kt Presint 9, Putrajaya tu.
 
serik la kedai di Putrajaya tu.. KEMBUNG KECIK MASAK SINGGANG RM11 SEKOR Gggrrrrrrrrrrrrrr..!!
 

4 comments :

  1. Aik, singgang masak apa? Masak singgang lah...
    Ada singgang pedas, singgang tawar kot, ok gurau je...
    Masak sendiri lg puas mkn kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..singgang sweet sour la kot...ekekekek...

      kann..masak sendirik mmg puas..blh tambah2 kuah..hirup panas2..hehehe... mmg serik dah nak ke kedai tu.. huhu

      Delete
  2. Tak sangka ade jugak pelayan restoran yang $%&÷$ camtu.. hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak per... adoii la..nasib x berapa baik..uhuhuhu

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...