TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Tuesday, 12 January 2016

DEKO PR1MA : PEMASANGAN SLIDING WINDOW DI YARD DAN CERMIN BESAR DI RUANG TAMU

 
 
 
 
2 Januari 2016 (Sabtu) 

Setakat ni, ni keje2 latest reno/deko kat umah yg comel tu. Bajet pun comel jgk. Lepas officially pindah dari Kajang ke Putrajaya 31 Disember 2015 baru2 ni, mende 1st yang kitorg buat adalah pasang sliding window kat yard dengan gantung cermin besar kat ruang tamu.

Kalau ikutkan, nak pasang sliding window tu lame lagi. Tp fikir2 balik dengan keadaan cuaca tak menentu yang tiap kali hujan, yard akan banjir dan tempias..dengan takde space nak simpan barang2. Last2 pasang sliding window dulu.  Tu pun kebetulan incek hubby dpt duit kutu. Kalo nak mengumpul sendiri, lambat jugak tu. Dari duit kutu menjadik debu..baek lah disegerakan ape yang dihajati..hehehuhuhhihi

Dah pasang sliding window, bleh sumbat barang2 kat yard nan seciput tu..susun mesin basuh rapat ke tingkap & simpan kotak @ storage. Pasang sliding window dengan gantung cermin tu kitorg amek company cina dari Puchong. Yang mana, jiran2 pun dah berbelas orang buat kat cina tu. So hasil kerja dia pun saya dah pernah tengok masa kat umah jiran Blok A. So mmg bleh caya la. Dah serik amek hasil kerja orang yang kita x nampak hasil, tp dengar dari mulut kawan yg rekemen (entry pasal projek kitchen kabinet terbengkalai belom lagi berkesempatan nak buat entry + bukti). stress + sakit hati fikir pasal tu

Sebelum tu, nak ckp entry ni bukan nak menunjuk ke ape. Cuma nak sharing & utk rujukan kendian hari. Senang nak refer ke ape utk orang yang pelupa cam saya. Bab2 deko ni tak de mende sangat pun. Umah kecik, so bajet pun ciput la. Jauh beza kalo nak dibandingkan dengan deko rumah kawan2 yang lain. Ape2pun syukur, dah duduk rumah sendiri. Yang penting, kita yang nak duduk puas ati walaupun belum apa2 dah sakit hati pasal kitchen kabinet projek melayu layu tu

 
Kerja-kerja bermula 11.00 am. Untuk projek pertama masa pekerja tu datang (2 orang pekerja bangladesh), dorg buat cermin dulu. Asal2 cermin tu bingkai kayu, berat tp sebab kayu dah rosak dan patah2, kitorg plan nak tukar jer. Bila survey2 nak buat frame kayu, kebanyakkan caj RM1k++ untuk frame & upah dtg ukur + pasang. So cam over bajet lak. Cermin tu pun beli bape ratus jer, kalo frame sampai RM1k, cam hover lak hakakkk.. :p

Last2 decide nak guna frame stainless steel jer. Itupun nasib baik incek hubby kebetulan teringat nak tanye pekerja yang buat cermin tu, dah dorg setuju @ boleh buat, on jer la.. Janji cermin tu tak tersadai jer tepi dinding tu bertahun2. Asal gantung..hehehe.. So kosnya just byr RM200 untuk cermin berukuran 6 x 8 kaki. Teringat masa mula2 beli aritu, kitorg dah cuak sebab mula2 cermin tu cam tak muat nak masuk lif. Lif dah ler kecik jer. Last2 ejas kasik senget, alhamdulillah lepas jugak masuk lif tu. Masa tu merah2 muka pekerja hantar cermin tu mengangkat. Sebab cermin tu mmg berat. huhuhu 

  



Ni la frame asal cermin tu. memang since dari tengah tahun lepas lagi tersadai jer kat situ. Nak gantung, konon nak tukar frame dulu. Last2 terabai jer. Konon tunggu ade bajet.


Sila abaikan muka 2 org menyelfie tu. hahahah..! Masa ni dok ulang alik tengok rumah. Tengah eksaited baru dpt kunci .. perasaan tu normal kan..?? kan..?? hahahahh!!

*tutup muka*

Memandangkan keje2 dorg tu incek hubby yang monitor, so saya mmg tak tengok sangat dorang buat keje. Tapi, sebelum masuk bilik layan muvi ngan anak sedara, kene ler snap dulu gmbr2 dorang wat keje :p



Ni cermin lepas bukak frame kayu asal. Dah nak reput dah pun. Pekerja tu buang frame kayu lama, pastu bertabahlaa dorg bekerja celah2 kotak dgn barang2 yg penuh kat ruang tamu tu. Karpet nasib baik sempat mintak incek hubby alihkan. Takut jatuh paku ke ape mende tajam, kang kene kaki. huhuhu

Dah siap pasang frame stainless steel tu. 


Sebenarnya bangla tu salah kira. Dia ckp tauke dia x kasik RM200 utk frame tu tp sbb dah tulis atas resit, so dia ckp tak pe laa.. memula masa dia ckp tak dapat RM200 tu, cuak jgk rasa. Sebab kitorg just bajet RM1k jer untuk cermin dan pasang sliding window. Lepas balik Sibu emergency baru2 ni, duit dah tak bape nak ade.. banyak ke lain dah.takpe la..bukan rezeki..ape2 pun..family first :'(




Memula saya x dapat bayangkan tapak untuk cermin tu, ingatkan sekali dengan frame terus dia punye tapak. rupanya dorg ni pasang 1 batang aluminium untuk support bawah cermin tu. Sebab berat katanya. Kat atas cermin pulak mmg dorg pasang 2 cangkuk. Kiranya based tu untuk bg cermin x jatuh gitu la. Lepas dah pasang aluminium untuk support tu, tetiba rasa cam x cantik plak pemandangan. Tp dah pasang kannn... redho jer la. Pasni maybe nak tampal dengan samting. cam cermin/sticker kilat2 kecik2 tu ker..pernah tengok dalam group Fb deko2 cermin kecik2 yang tampal kat meja console tu... tak hengat lakk name ape. 


 

Masa nak ukur untuk gantung tu, incek hubby panggil saya untuk bgtau tinggi mana nak. So saya agak2 lepas untuk kusi makan, ikut paras tu la. Bukan ape, takut kita or tetamu secara tak sengaja tertolak kusi makan ke belakang kene cermin..takut jer pecah. Sayang oiiiiiiiiiii... nak dpt cermin besar (tapi dengan rega murah) tu bukan semudah petik jari jer.. bercinta jugak tu nak mengumpul balik. Silap2 beli cermin baru lepas ni dah tentu include rega GST tu..huhu. So kene ler berwaspada..



Masa mula2 pasang ni, pekerja tu salah ukur framenyer. So frame belah atas nampak renggang / ade jarak sikit. So pekerjanya tanye saya nak letak yang renggang tu belah atas ke bawah. Saya ckp letak belah atas supaya tak nampak sangat. yer la..sape la nak tengok belah2 atas camtu sekali. Kalau nampak sekalipun, tutup mata dah la. Nama pun rumah kecik, bajet pun ciput gak la,  haha.. Lepas tu saya x tau dah ape cite lepas tu. Sebab masuk bilik layan tgk muvi dengan anak sedara. Incek hubby jer monitor keje2 dorang ni.


Abaikan meja makan yang bersepah tu. Barang2 penuh atas meja, bawah meja, ruang tamu, bilik no.2 & 3 pun penuh. Masa budak2 lori tlg angkat tu, dorg just masukkan jer dlm bilik tu. So tak sempat nak susun2 lagi time tu.





Rupa-rupanya lepas dorg pasang cermin ni & nampak masih ade renggang kat framenyer, dorg bukak balik cermin tu. Dan potong cermin tu ikut ukuran frame. Kiranya takde ler cincai sangat keje dorang berdua tu. Nampak kemas jer dorg potong. 

Tapi saya tau pasal cermin tu dorang potong dulu kasik cantik lepas jumpa serpihan cermin kene potong masa kemas2 sampah kat dapur. Bila tanye incek hubby, baru dia ckp. tapi dia xde lak cite pasal sampah cermin dlm tong sampah tu. Ishhhhh.... nasib baik tak tercucuk cermin tu. Terpacak gitu jer dlm tong sampah tanpa balut elok2. orang lelaki ni kalo bab2 mengemas ni mmg fail abis.. haihh.


Grill hasil keje kontraktor melayu layu kat yard nan seciput tu *sedih*

Dah settle pasang cermin kat ruang tamu, dorang start pasang sliding window. Masa ni memang saya tak tengok langsung dorang buat keje. Incek hubby jer yg tunggu. Plus masa tu dah ngantuk sangat..layan muvi lepas tu Zzzzzzzzzzzzzzz... hasi sabtu khennn :p  hehe



Kul 3 pm baru siap pasang cermin ni tapi tak leh usik untuk 3 jam nak kasik silikon / gam betul2 melekat dulu. Lepas siap, incek hubby ketuk pintu suh saya tengok. Bangun, pergi dapur nak try bukak sliding window tp cepat2 incek hubby ckp jangan usik dulu, kasik gam / silikon kering. Gambar selepas tu saya tak snap dah sebab tengok2 semua incek hubby dah siap susun. So masuk bilik balik, sambung membuta ngan anak sedara..hahaha.
Untuk kos buat sliding window, RM750 untuk frame putih +  cermin biasa/putih (tapi bercorak dan frosted) cam kitorg punye tu. Tapi orang luar tak nampak kita kat dalam. Nampak bayang2 sikit jer. Kalau nak frame jenis gelap/warna coklat dengan cermin bercorak camni warna gelap jugak, tambah sikit lagi RM. Tak sure berapa. Ade tanye aritu tapi tak ingat sebab saya mmg takde plan nak bubuh cermin & frame gelap sebab yard tu memang dah gelap dah. Kalau buh cermin gelap, frame gelap..kompem lagi bertambah gelap dan nampak makin sempit. 

p/s: Sebelum pasang sliding window aritu, dorg akan tengok sama ada grill kita tu ok ke tak untuk pasang sliding window tu. Kalau ke dalam sangat, dorg akan caj RM50 untuk alihkan grill tu.
Sebelum ni kitorg bubuh bidai kayu tu, warna coklat. Bila masuk yard jer, mmg gelap, kalau nak kemas2/ sidai baju / cuci pinggan or cari ape2 dlm wet kitchen tu..mmg kene bukak lampu.. Kene bukak separuh bidai tu bagi cahaya dan angin masuk. Jadik rimas plak rasanya. Sebab tu kitor decide nak amek cermin warna putih jer. Janji frosted. 
Tingkap tu plak dorang pasang 4 keping, semua boleh bukak. Kalau nak angin masuk lebih sikit, bukak 2 daun tu.
Totally cost bajet ciput seperti berikut:
1) Sliding Window (cermin bercorak & frosted + frame putih ) RM750 +*alih grill RM50*
=RM800 

2) Cermin Besar RM300 6x8 kaki (beli yang 2nd kat FB)+ hantar dari Nilai ke Putrajaya + kos buat frame RM200
=RM500
Contact Person : Mr. KK Yap 012-210 6322

*happyyyyy*
Alhamdulillah ;)
next projek..
sambung kitchen kabinet aka projek sakit T_T

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...