TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Tuesday, 31 January 2017

KEBUN PR1MA : POKOK PERIA, KUNYIT, LIMAU PURUT & PANDAN WANGI


Dah lama tak update pasal Kebun PR1MA kat balkoni nan sekangkang kera tu. Hati geram jugak nak bertanam macam-macam sampai tak sedar diri yang space sangatlaaaaaaa limited. kihkihkihh

Latest addition ialah Pokok Peria. Pokok peria ni sebenarnya takde plan pun nak tanam..tapi masa tengah bersihkan peria time nak masak tu, tiba2 rasa sayang plak tengok bijinya yang merah menyala. Cakap kat mak, kalau tanam ni..agak2 tumbuh tak. Mak cakap mana laa kau nak tanam, mana ada ruang dah. Saya cakap kat mak, campak jer dlm pasu tu. Kalau tumbuh, ok la..kalau tak tumbuh, tak la rasa terkilan sangat.

Last2 masa petang bile ntah, mak tanam setempat dalam pasu panjang tu.  Dan 4-5 hari lepas tu tetiba keluar camni.....





Mak rajin gembur2kan tanah. hhiihii Harapkan iolss...setengah setahun sekali belum tentu takkkkk buat :p



Pokok Limau Purut alhamdulillah hidup lagi. nanti nak cantas lagi bg keluar tunas baru




Pokok Pandan Wangi amek dari Sibu (Rumah arwah kakak). Yang subur merimbun tu 1st batch. Yg belakang tu 2nd batch



Pokok Kari yang saya cantas sebab daunnya dah jadik hitam2. Dah bertunas baru..hihi






Halia yang mak tanam.. Pasu Pin ngan Hijau tu..



Daun Kunyit pun sama. Jadik cam terbakar. Pelik plakkkkkkkkkk...



Mak tengah ikat Pokok Peria nak bagi dia tak menjulur ke bawah. Nak suruh panjat balkoni tu jer mak ckp..hihi






Ni jer la aktiviti mak boleh buat kalau dok apartment. Dok umah teres dulu pun tak bagi mak keluar sangat. Moto salu ronda2 depan rumah. Risau plak dengan peragut penyamun apa sume area Kajang tu.. saja beringat sblm kene..





Lepas ni menunggu pokok peria tu panjat balkoni & berbuah. Plan pasni nak cari satu lagi pasu panjang & nak tanam daun kesommmmm.. hihihi


6 comments :

  1. sy tngn panas, apa yg sy tanam x mjadi πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..sama la kita sis..ni pun ada yg hidup lg sbb Allah izinkan dorg bertahan lama..selalunya x sampai setahun dah babaiiiii..😝😝😝😝

      Delete
    2. sy x hidup langsung tanaman tu πŸ˜‚

      Delete
    3. try lg..insyaallah ok la nnt..ekeke

      Delete
  2. Wah bagusnyaaaa.. at least ruang yang ada manffatkan sebanyak mungkin apa yg boleh ditamam... boleh tanam lagi daun kesum ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ahh sis..mmg dlm plan nak tanam pokok kesum..tp nak cari pasunya dulu..hihi

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❀ KLIK OLDER POSTS ❀

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...