TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Saturday, 23 September 2017

RESIPI : MURTABAK SARDIN CRACKERS


Kat rumah ni, stok sardin memang jarang putus sebab sardin tu fav incek hubby. So, kalau dah jemu makan nasik, biasanya akan buat menu ulangan ni, Murtabak Sardin Crackers. Resepi asal oleh arwah Kakak. Pernah buat entry murtabak ni beberapa tahun lepas kat [SINI]. Tak pernah jemu asalkan ada sardin. Kalau tak buat murtabak ni, jadik la menu lain cam nasik goreng sardin or jemput2 sardin. Last2 muka pun cam sardin. hahaha.. Tapi sardin rega dia sekarang makin mahal. Dah cam makanan orang kaya plak reganya. Satu tin kecik sardin, blh dpt sekilo ikan yg satu family boleh makan. huhuu..

Tanak taip panjang, sebab dah pagi dah pun (2.16am). Gambar ni pun jumpa lam pc incek hubby yang saya transfer thn lepas. Takut hilang, so update laa dalam ni. Pastu blh delete dah gambar2 tu. PC dia berat ngan koleksi gambar2 & video bini dia dah.. ehh bukan video bini dia tp video kucing bini dia.. kahkahkahh.





MURTABAK SARDIN CRACKERS 
Oleh: Juls Julie

Bahan2:
1- sardin 1 tin besar (saya biasa guna sardin cap Ayam Brand)
2- 1 bungkus biskut cream cracker (saya guna brand Ping Pong)
3- 6 sudu mkn cili boh
4-bwg merah 6 biji + bwg putih 6 biji
5- cili merah 3 biji + cili hijau 3 biji - dihiris
6-bwg besar sebijik - separuh utk tumis + separuh utk bhn tabur
7-bwg goreng - secukupnya
8-cili padi -ikut suka nak pedas mana
9-sikit air asam jawa
10-garam n aji
11- susu cair - 1 tin
12- 3 biji telur (bubuh sikit garam + lada sulah, dipukul agak sedikit kembang)
13-daun bawang + daun sup (ikut suka byk mana)

cara buat inti:
-tumis bwg merah, putih & bwg besar yg separuh. dah kuning, masuk cili boh n cili padi. tumis smp naik minyak, masuk bwg besar yg separuh td..
-masukkan sardin..grg sampai agak kering. masukkan air asam jawa, garam n aji. last sekali masuk kuah sardin td. ketepikan.


cara membuat:
1)sapu loyang 8x8 dgn sedikit butter. (kenapa 8x8? sbb 8x8 tu ngam2 ngan saiz semekut crackers tu. x payah patah2 dah..) :p

2) celup2 biskut crackers tu dlm susu cair yg dah dipanaskan dengan sedikit butter (dlm 1 sudu jer)

3) susun dlm loyang, kemudian bubuh bahan inti di atas, buat sederhana tebal intinya.

4) tabur bawang goreng, daun bawang + daun sup + bawang besar yg didadu + cili merah & hijau yg dihiris2 tadi.

5) tuang sedikit2 telur yg dipukul tadi, guna sudu yer.. x yah tuang semua.. utk kasik dia lekat2 inti lam tu jer.

6- ulang proses (2) di atas sampai habis. sama ada nak tutup lapisan atas / last sekali dgn biskut yg dicelup tadi or biarkan dengan taburan bawang2 & daun2 di atas. ikut citarasa memasing. 

7- Kukus sehingga masak lebih kurang dalam sejam. 

p/s: Kalau rajin, lepas kukus..boleh laa bakar sekejap. 


dulu guna brand ni sbb incek hubby tak jumpa brand Ping Pong. Tak ngam loyang 8x8. 9x9 maybe ok kot



Tak ngam saiz tp ok jer sebab nnt sekut tu akan kembang.


lepas dah layer2 tu, biarkan dlm 15-20min supaya sekut tu kembang & serap bhn2/telur tadi




Dah siap kukus. dah sejuk, bleh tabur bawang goreng/daun sup/daun bawang/cili dll


ni yang kite pernah buat untuk jual kat jiran2. saja suka2.




sekian, babaiiii.. :)

30 comments :

  1. First time tengok biskut buat murtabak. Macam menarik dan macam sedap ni. Boleh cuba kalau nak rasa nanti. Tq share resepi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa sis..masa anak sedara buat dulu pun terkejut jgk...dpt resepi dari arwah maknya... klu free, try la bila2 sis..senang jer buat..bahan pun tak banyak..hihi

      Delete
  2. Salam kenallll ekekeke....lame i tak singgah mokcikkkk..thumb up utk resepi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenal laaa sangatttt... hahaha oitttttttttt... up resepi buat sanggul RM30 plshhhhhhhhhh...hahahahha

      Delete
  3. wahhhh time tgk ni serius tgh lapaaa...nampak sedap dan menyelerakan sangattt T_T
    follow sini #79
    jangan lupa jenjalan dan follow balik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh la try buat kalo rajin tu sis..hehehe... sedap buat minum petang or sarapan pagi... hehehe..

      btw, tq singgah & follow kat sini..kite dah follow awak jugak :)

      Delete
  4. wahh nmpk merecik murtabak sardin crackers biskut nih.,unik., kalo dekat wak nak order jugakk., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. takyah order wak...kasik jer serepi ni kat org rumah..kompem lagi sedap air tangan isteri..ekekeke

      Delete
  5. Tergoda tengok... boleh cuba nanti ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2 sis..senang jer cara buatnyer..hehee

      Delete
  6. Wah.. nampak sedap nie, boleh cuba nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sis..blh buh ape jer kita nak ikut selera..hehe

      Delete
  7. hi, mrs pip dtg bertandang ...
    best juga resepi..nnt nak try buat kalau ada extra sardin :)
    thanks sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq singgah sini, sis.. blh la try kalau free2 nnt..buat minum petang..ehehe

      Delete
  8. sedapnya! semalam buat murtabak megi, nanti bloeh try yang ni pulak hehe done follow sini :>

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh murtabak megiiiiiiiii...dah lama x buat..hehehe

      Delete
  9. menarikkkk. boleh cuba! btw congrats for being 500 di blog aira. aira pun follow jugak yeee! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ singgah & follow sini yer, Sis.. hehee...

      Delete
  10. Belum pernah jumpa biskut dibuat murtabak.
    Bolehlah cuba try buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ahh..dulu pun x tau biskut bleh wat murtabak camni... dpt ilmu baru dlm memasak dari arwah kakak.. :)

      Delete
  11. sedapnyaaaa.. first time busyra tngok dan tauuu. nnti nak cubaaaa.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi sedappppppp kalo parut cheese atas tuh..mabelessssssss... hehehe

      Delete
  12. Sedapnya boleh cuba buat nanti ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan sis..sharing is caring.. hihi <3

      Delete
  13. Wahh first time nampak resepi ni. Murtabak sardin crackers. Menarik boleh cuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau free..blh laa try la sis..modal.pun x byk sgt..hihii

      Delete
  14. Tak pernah makan murtabak dari roti ni... nice resepi... boleh cuba nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh la try sebab senang jer... blh tukar sardin kepada daging or ayam kisar..hjehe

      Delete
  15. First time dengar biskut buat murtabak ni. Unik betul la resepi ni. Boleh try ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan try sis..senang jer cara buatnyer..hehe

      Delete



❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

Aku Terima Nikahnya

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...