TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Tuesday, 17 January 2017

FAMILY : KISAH CENDOL + LAKSA DAN APA KAITAN DENGAN LIDAH MAK MENTUA..??? :p



14 Januari 2017 | Sabtu lepas anak sedara belanja makan Laksa Penang & Cendol kat Tasik Cempaka, Bangi. Sebelum ni selama 10 tahun duduk Bangi, tak pernah pun pegi situ. Lalu jer tp takde rasa nak singgah ke ape. Sebab tak tau pun ade tempat makan laksa kat situ...sehingga laa hari sabtu lepas anak sedara bawak.. nampak sangat bukan kaki berjalan...ekekek





Tq Cik Pharmacist lanje hakak..ekeke..

Acara wajib..wefie. :p



Cendol dia boleh tahan sedappppp. Ngam 2 bulan pantang terus belasah cendol..ekekeke



Saya ngan anak sedara punye. Mak tapau jer sbb kenyang lg sblm keluar tu makan nasik & lauk singgang ikan. ehehe


Pas kenyang2 makan, kitorang singgah kat nursery pokok area Bangi tu. Tujuan utama sebab nak cari Pokok Lidah Jin @ Lidah mak Mentua (nama saintifiknya: Sansevieria trifasciata (Snake Plant / Mother-In-Law's Tongue). Kenapa saya suka pokok tu? Sebab yang saya google, pokok tu senang dijaga, tak payah selalu sangat siram air dan takkan mudah layu. Jugak sebab nak letak depan pintu rumah, so tak nak pokok yang merimbun sangat. Nanti laluan keluar pintu jadi sempit. Dah laa rumah cenonet jer. ekeke



1st nurseri yang kitorang pergi.




Biar aku jadi penunggu katanya. Kita panggil2, dia wat derkk jer. Sombong!! :p 



Pusing2 cuci mata.. banyak jugak la pilihan pokok2 dan pasu pun ada banyak pilihan jugak. Mak plakk seronok tengok pokok2 tu.. rindu nak bercucuk tanam lettewww tapi terpaksa ikut anak dia dok apartment x bertanah.hehehe


Dah lama sangat berkenan pokok nan sebatang tinggi merimbun tu tapi lambat lagi nak tanam kat rumah sendiri hwawa



Laluan ke tempat pokok2



sempat snap beberapa gambar jer. Sebab kejar masa nak balik sebelum Maghrib. hihi


Pusing2, tak jumpa pokok Lidah Jin tu (nama lain: Lidah Mak Mentua) err seram lak nak panggil lidah mak mentua. Kenapa agaknya nama tu ekk..? sebab tajam cam lidah mak mentua ke ke..? hahahahahahh 

Sempat sambar seketul pasu tinggi paras lutut, nak payung hahahah Semak tengok payung luar rumah, so plan nak sumbat dalam tu letak depan pintu. Pastu beli spray organik untuk pokok kunyit, limau nipis dan daun kari jugak. Abis kene mende itam2 kat daunnya. Sayang plak tengok..so nak selamatkan sebelum usaha bercucuk tanam dalam balkoni ciput tu jadi sia2..

Lepas beli barang, kitorang gerak balik umah, otw tu singgah satu lagi nursery pokok. Tapi tempatnyer biasa jer. Tepi jalan. Tapi ok la...sebab akhirnya jumpa jugak pokok tu. RM35 termasuk dengan pasu tu. Lepas acara tawar2 menawar dengan indon yang jaga situ, dapat laa RM32. Takpe la janji tak balik dengan tangan kosong.


Alhamdulilillah, akhirnya tercapai hajat di hati. Ngam2 depan grill & tepi lemari kasut. hihi


So gitu ler kisahnyer wiken kamei 3 generasi, mak..saya ngan anak sedara.. next deko lain plak..hehehe


❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...