TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Wednesday, 28 February 2018

ABG JAYA APPOINTMENT BUAT ACUAN TANGAN & KAKI HOSPITAL UMUM SARAWAK (HUS) 4.12.2017



4 Disember 2017 | Gambar Along Mae @ Kakak ipar (wife abg no.2) wasap. Masuk dalam draf. Tiap kali nak update, nak karang cite pasal abang yang no.2 ni..., setiap kali tu laa air mata laju sama dengan menaip. Ramai jugak kawan2 dan sepupu tanya perkembangan abang... jawab gitu jer la. Masih cam tu..terbaring. tak kenal orang sape.. cam baby. Minum susu ikut tiub, tukar lampin, kadang2 buat neb, sedut kahak. Kadang2 kene sawan (skrg dah jarang). Semua Along dan anak2 buah yang buat. 

Sekarang abang kat umah mentua kat Lundu, Sarawak. Mentuanya jaga sebab Along dan anak2 sekolah di Kuching. Wiken or cuti sekolah, dorang balik Lundu or bawak abang gi Kuching. Tapi dengan keadaan abang camtu, susah jugak nak gerak2. Nak cite lebih2 pasal abang, hati tak kuat..air mata lah masalahnya. Still susah nak terima keadaan macam ni tiba2 jadik dalam keluarga kami..sobs..sobsss...






Ni gambar masa dorang hantar Abang Jaya @ Cikgu Sams appointment ke Hospital Umum Sarawak (HUS) untuk buat acuan tangan dan kaki. Syirazi (anak sulung) dan Aini (anak no.2) ade kelas.. sorang kat Politeknik..sorang kat Uitm.. so tak dapat join sekali angkat ayahnya (abg). So terpaksa la harapkan Haziq (anak no.3) untuk angkat ayahnya masuk kete.

Along cakap yang budak kecik 3 orang, Nadia (anak sulung abg yang no.3), Nabila (anak kedua abg yg no.3) dengan Wawa (anak bongsu abg yang sakit tu) la tolong angkat beg2 ape yang patut.

Sebelum ni abang Jaya guna acuan tangan dengan kaki jugak tapi mende tu kene selenggara. Yang kali ni pulak buat acuan untuk kaki time baring. Sebelum ni dah buat acuan kaki untuk dia duduk. Badan dia alhamdulillah tak kurus cam yang pesakit strok biasa kita tengok tu. Badan dia sedikit berisi dari biasa masa dia sihat walafiat dulu.

Masa abang sihat dulu..dia sangat2 aktif. Sibuk dengan tugas sebagai Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (PKHEM), pastu tukar jadik cikgu Kokurikulum kat SMK (A) Matang 2, Kuching. Weekend or cuti sekolah sama jer sibuk dia.. cam tak bercuti pun ade. Pastu bila balik kampung, dia pun sibuk jugak. Repair umah sana sini dengan anak-anaknya. Semua tak kekok buat keje2 bertukang. Sampai la 28/3/2014 mengubah segala-galanya dalam hidup kami sekeluarga. :'(





stop laa dulu..menaip kat opis dengan linangan air mata, kang orang ingat gaduh ngan laki plakk...sambung next time.. 


Friday, 23 February 2018

SAMBUTAN HARI LAHIR PEGAWAI & KAKITANGAN SPF, JPM OKT 2017 - MAC 2018




23.02.2018 (Jumaat) | Entry freshhhh dari oven. Bukan selalu lepas apa2 event terus nak update dalam blog. Biasa peram dulu sebab penyakit M kronikkk.. hahaha.. hari ni sebab ade masa terluang, terus update dalam blog. 

Citenyer, arini berlangsunglah majlis sambutan hari lahir untuk pegawai dan kakitangan seksyen kitorang (SPF) lepas bape kali tangguh dari bulan 10 tahun lepas lagi. Mula2 memang nak buat tahun lepas (lepas kite dapat APC entry pun bersusun x update lagikkk) sebab 2nd bos dah hint2 bile nak belanjerrrrrrrr nasik arabbbbb tapi masa tu memasing sibuk nak tutup acc, semua kene settlekan payment ape sume tu. 

Lepas tu plak, masuk awal tahun..ade plak event lain yang pegawai2 kene buat cepat. So tangguh lagi.. lepas tu, cuti tahun baru cina nak buat majlisnyer tapi ramai plak yang bercuti time tu. So tangggguhhhh sampai la senin lepas bincang2 terus decide nak buat. Zati yang jaga bajet plak tanye ok ker tak nak buat sebab menu utamanyar (nasik arab) kite yang sponsss. Dia risau sebab gomen gaji awal, pastu minggu ni nak buatnyer takut bajet dah lari. So kite on jer laa..tak lepas plak rasa selagi tak buat.

So, pagi tadikkkk 10.00 mintak bebudak ni drive & teman gi Uniten amek nasik arab 20pek yang dah order thru wasap selasa lepas.  


dua orang yg kiri ngan kanan tu budak baru nak up  baru lapor diri
tengah menunggu tunggakan gaji masuk kehkehkeh
bertuah dorang muda2 dah masuk gomen. Dedua lantikan JKR.


 yang menggantung deko2 belakang tu idea dorang ler.
harap kitorang buat, mane la rajin nak mendeko
sebab majlis simple2 jer. makan santai2


Kek bedeyyy, Kek Red Velvet nih bos belanjerrrr
TQ Bosss...sedappppp tak manis sangat  RM100 sebijik nih




 pun bos belanjer cupcake choc. Moist dan tak manis melampau. RM80 untuk 25pcs nih


 Bekas air baru rasmi. Aritu konon beli nak guna time raya
tapi raya pun tak rajin nak buat makan2, so simpan balik.
Beli kat Jusco masa sales bulan posa thn lepas.


 Agar-agar Santan Zati buat. Sedappp




 Nasik arab mandi (mandy) dan tak mandi (roasted)


 masa ni menunggu opismet dari blok lain sampai.
Muka memasing kelaparan






 Penyampaian sumbangan Bos dapat baby boy no.3 6/12/2017 aritu.






 weolssssssss yang sambut bday antara Okt17 - 3/2018.
Akhirnya dapat jugak cipta moment sambut bday kat opis
Sebelum ni orang lain yang uruskan majlis2 camni
so dia buat time bday dia jer la..  siap collect duit dari pegawai2 kat opis lg tu kahkahkahh








 tak tau ape yang mak buyung tu happy sangat kehkeh




 the best team SPF 2018
Mane tau ni last event kat JPM hahahahh :p








 Kek Red Velvet


 ni otai opis kitorang, Wak @ Ahmad Aseri
ni dapat sumbangan terima menantu minggu lepas


 Nurul pulak dapat sumbangan kebajikan bg pihak suaminya
ujung bulan 11 aritu asbennyer eksiden kat highway masuk Putrajaya. 




ni tapau untuk Azrai, budak despatch opis ni. 


Kisahnyer, dia belikan kek untuk mak dia semalam, pastu masuk peti ais opis..lupa bawak balik. Pagi ni plak ade akak tu nampak ade kek atas meja, dia terus potong la sebab ingatkan kek sumbangan dari sape2 untuk majlis arini.

Pastu masa kek tu dah hidang atas meja, si Azrai ni tanye kek tu sape beli sambil muka blur2. Kite plak dengan kompidennyer cakap la Kak masni kot beli...sebab kak masni jenis suka beli makanan & letak kat opis untuk makan2,.

Rupa-rupanya kek azrai nak bawak balik bagi mak nyer. So kitorang bg balik kek tu dengan keadaan tak sempurna sebab dah potong tapi top up kan dengan cupcakes. Kelakar plak rasa arini. Sure azrai pelik kenapa orang potong kek dia beli, walhal takde cakap pun untuk buat makan2 kat opis. hahahah

Sorry tau azraiiiiiiiiiiiiiii..wrong timing ko nak simpan kek kat peti ais opis arini..kehkehkehh





KUASA VIRAL | SALES KOSMETIK 50% DI GUARDIAN DAN WATSON YANG MENGHASUTKUUUUUUU



18.02.2018 (Ahad) | Kuasa Viral | 2-3 hari lepas viral kat FB yang Farmasi Guardian buat sales barang kosmetik sampai 50%, diikuti plak lepas tu Watsons pun sama buat sales jugak tp tak laa semua barang dia 50% cam Guardian tu. Memula tu tak amek kisah sangat laa sebab rasa cam alahhh sales cam biasa jer tu.. tp pastu Siti, anak sedara plak wasap gambar2 mekap tu sampai tergoda nepesu dan akhirnya hakak tewas dan terhasut jugak laa kita dengan tawaran 50% tu terus tak  buang masa akhirnya menyoping jugak la kat Guardian & Watson Alamanda tuu. Gigihku naik uber pegi sana sebab incek hubby ada hal family yang ku tak kosa nak join bukan hal aku..bukan hal akuuuu kahkahkahh

Memula pegi Guardian..ohhhmaii ramainya orang sampai bersesak2 kat ruang mekap tu. Kite tunggu turn orang dah beransur sikit baru dapat nyelit2. Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii... yang tak syoknya, dalam orang menyelit tu..ade jugak lelaki bersesak situ jugak celah pompuan. Bukan nak membeli pun, just teman awek/wife yg ku rasa tak perlu pun sebab tempat tu dah tentu2 ko berlaga segala punggung dan badan. Pesal laa tak tunggu kat luar tu jer dari menambah sesak dengan mende xde kaitan pun kotttttttttt.. -_-'

masa ni tengah ramai..sempat snap dari luar.
bapak2 +pakwe2 pun ramai jugak berbaris kat luar Guardian tu


Lepas tu yang bawak anak2 plak pun anak2 sama menyelit situ.. berebut dengan orang dewasa testing mekap2 kat situ sampai jatuh2 pastu maknya xde plak nak tegur ke ape dan staf Guardian dok jeling jer kerenah bebudak tu...instead of bawak anak menyelit kat situ sekali, why not la suh tunggu luar dengan apaknya sebab apaknya dok luar sambil jenguk2 anak kat dalam. aduyaiiii

Dah reda sikit orang, sempat laa menye-nap gambar sambil wasap kat anak sedara. 


Sempat sambar yang ni satu sebab try kat kulit rasa smooth best jer..


 berkenan dua (2) kaler ni tapi malangnya tinggal tester jerrrrr...abisssssssssssss daa


 so snap la nama dia untuk rujukan next time kalau nak g beli lagi




Dah settle beli kat Guardian, pastu turun Watsons plakkk.. nasib baik la bawah tu jer.. nak jalan jauh, belakang masih sakit tp gigih jugak la khennnn..nak tunggu laki balik, kompem guardian dah tutup kedai dia..melepassssssss la jawabnya..


beli satu lepetik sini sebab kaler dia cantiikkkk


Kat Watsons tu tak banyak yang sales 50%, so mane mende yang takde kat Guardian, kite beli situ tp barang2 yang rasa perlu jer la..

Lepas settle beli, cuci mata kat Parkson kejap pastu balik naik uber... 1st time selama naik Uber dapat driver pompuan arini.. ramah orangnya. Keje kerajaan jugak & buat part time Uber. Maybe sbb dia bujang kot...dari bosan2 dok umah, blh tambah income.



Sampai umah pas settle2, snap gambar sebab anak sedara dari tadi dok tanye Ee @ Maksu beli apa.. nih haaaaaaaaaaaaa hasil tangkapan ari ni... hehehe Puas ati sebab rega bila dah 50% memang berbaloi2 la kann.. 


 ni yang sales 50% beli kat Guardian tu..


 4 ketul lepetik..yang Revlon merah 745 tu nak adiahkan kat mak. hihi

Apeeeeeeeee..?? Orang tua mekap...?? Lepetik berbedak bagai...??

Meh sini nak cite. Dulu ade makcik bawang cakap kat kite camni...

"..ohh mak jue rajin jugak ekk berhias walau dah berusia pun.. rajin berlipstick & bedak muka bagai..makcik tak rajin.."

so kite jawab la ...

"..ha ahh..mak walaupun dah tua umo 70 (time tu), dia masih jaga penampilan. Dia cakap takkan laa muka bila dah tua sememeh pucat lesi keluar rumah..bedak sikit2 jer pun..lipstik pun bukan tebal2 or kaler terang2..cukup supaya muka nampak tak selekeh, bersih & kemas..selesa orang memandang.. takkan la sebab dah tua, biar jer muka nampak buruk tak terjaga..minyak wangi pun mak pakai tau makcikk.. mak cakap, biar tua..asal wangi..takkan tua2, biar bau masam kepam..cucu pun geli nak cium2.." 

terus makcik bawang tukar topik lain. kehkehkehhh

Sambung balik cite pasal mekap..nak cite pasal mulut makcik bawang, sampai esok tak abis2... kehkehkehhh.. :p


 Nak try yang ni..sebab try kat kulit, smooth criminal jer.Harap tak oily la kan
RM27.45


 yang ni sebab nak beli stok baru. yang lama dah tinggal sikit jer
RM37.95. dulu 1st time beli RM65 kalau tak silap.
Tu pun sebab Emma, jiran yang suggest pakai ni. 
kulit kitorang sama spesisssss hahaha TQ Emma Gojes <3
(kot emma baca blog ni sebab aritu dia dah tanye pasal blog kehkehkeh)

Nak ganti bedak lama sebab makcik Emma tu dah tak jual. 
1st try pakai anak sedara punye. 
RM38.45


Wet Tissue
RM10 (4 pek)


Hasil tangkapan kat Watsons plakk.. 3 ketul ni jer..sebab x banyak % sales. 



 RM69.90 - 30% jd RM48++ klu tak silap.
PWP faun-daisyen bawah tu ...


Sha, jiran kirim. Dia pun terjebakk jugak dengan hasutan hakakkkk hahaha
RM37.95


hari perbarisan hasil tangkapan :p
Bedak Maybelline Fit Me tu pun nak adiahkan kat mak :)
nanti nak buh sekali ngan tudung masa bagi adiah raya dia..


Le Faun-Daisyen


 dah try semua lepetik di atas..semua best2 dan kali ni beli rasa puas ati 
sebab takde dah kaler sama ngan lepetik kat umah.
Before nih mane kaler yang sama sampai 2-3, 
bagi kat anak2 sedara. Habuan dorang. hehehe

Harap dalam waktu terdekat lepas ni, Guardian & Watson TAK AKAN buat sales camni.

Sebab gaji bulan 2 dah dapat 8/2 aritu dan bilangan hari2 yang nak menuju ke gaji bulan 3 akan datang ialah selama 42 hari.

Bahaya wooooooooooo...

OK sekian merapu. babaiiiii ;)





❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

Aku Terima Nikahnya

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...