TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Monday, 29 January 2018

MISI MEN-SURVEY MESIN BASUH WASHER + DRYER


Dalam dilema mencari mesin basuh (front load) sekarang ni. Mesin basuh kat umah (top load) brand LG 8.5kg rasanya dah 3 bulan rosak. Start dari lepas kita masukkan baju dan dia bunyik2 cam kita tak tutup rapat tu..terus la dah tak boleh pusing langsung. 

Mesin tu banyak jasanya. Beli hujung tahun, bulan  12/2006 masa mula-mula kawin dulu.. kiranya beli lepas incek hubby dapat bonus tu terus beli cash. Dalam 4 bulan jugak la basuh baju cara manual/tangan. Baju kurung takpe lagi la, bukan tak biasa basuh tangan. Ni baju keje incek hubby dengan seluar jeans dia..memang sado la lengan nak memberus. Last2 kalau baju dia, dia basuh sendiri sebab jenuh nak sental minyak2 kat baju dan seluar keje dia. Kalo keje opis, takpelaaa xde main ngan minyak, fiber glass ape sume tu.

Penah try wasap dalam group jiran sape bleh repair. Ade yang offer hubbynya blh repair, lepas dah fikir2 balik & confirmkan...bila wasap balik jiran tu..dia senyap jer..  maybe sebab dorg baru dilanda musibah masa raya aji lepas..tu yang tak jadik kot..tapi at least replay wasap inform tak dapat nak repair jer tak pe dah.. kalo senyap gitu, alamatnya terpaksa la cari lain plak. huhuhu

Tapi duduk apartment yang yard-nya sekangkang munyit plussssssssss terlindung dari angin apatah lagi panas, memang dua kali keje la tiap kali proses mendobi. 

  1. Rendam malam, basuh pagi & spin ----> hantar gi dobi untuk keringkan terus balik boleh lipat; atau 
  2. Basuh malam, spin & jemur kat yard tu sambil on kipas 24jam & 2-3 hari baru kering.


Menggigil la anak bulusss 2 hekorrrr tu kalo 24jam on kipas. kehkehkehhh..!! Tapi kalo tak on...cane plak nak kering. Sudahnya biasanya baju walaupun 2-3 hari baru nak kering, still bau hapakkkkk..bau kepamm..bau lembabbb..

Last2 berbalik kepada pilihan no.1 tu..rendam malam (baju incek hubby sbb minyak2 tu susah nak ilang), esoknya lepas spin & basuh, incek hubby akan keringkan kat dobi, Tapi dulu dekat ngan rumah ade 2 kedai dobi, so ade la pilihan lain2 kalau penuh. Sekarang satu kedai tu dah tutup. Makanya berderetan la bakul2 baju depan mesin pengering tu menunggu turn. 

Tapi ni bila dah mesin pun tak boleh pusing langsung..nampak gaya memang nak kena beli baru jugak la. Tapi akan repair mesin lama tu sebab sayang lagi..cuma penutupnya dah patah2 kene lompat ngan munyitttt 2 ekor tu. Kalau elok lagi pasni, blh la guna untuk basuh langsir, alas kaki or kain buruk.

Mula2 tu plan nak cari washer jer..taknak dryer..tapi kalau beli washer jer, still jugak kene menapak ke dobi tu untuk keringkan..sama jer la cam sebelum2 ni pun.. So, incek hubby decide nak survey washer & dryer sekali. Kalau beli asing2, mana nak letak washer + dryer + top load (lama) tu. Kalau beli washer & dryer sekali...seketul tu jer la letak situ..kawan dengan top load tu (kalau boleh sambung nyawa lagi). kalo letak sampai 3 kat situ omakkk aii menyemakk dan menyempit la nampak gaya.. huhu

So, ni la setakat ni yang kitorang survey kat Seng Heng.. incek hubby cakap ade satu kedai kat Bangi murah jugak barang letriknya..situ jer la belum try survey lagi. Kalau jumpa yang rega ok..incek hubby cakap nak amek jer..dia cakap dah jenuh menghantar baju gi dobi, menunggu turn nak basuh..pastu siap basuh, tunggu turn kat dryer tu dah sekian sebab dryer selalunya memang sentiasa penuh. huhuh



















Yang tak best bila mesin basuh rosak langsung ni, bila hantar ke dobi..banyak dah baju terkumpul..nak2 kalo incek hubby keje wiken. Ku memang tak rajin la nak mengangkat bakul2 tu sesorang. So bila dah terkumpul seminggu+++ plussssssss  baju dia keje malam...lepas dah kering tu, sesi nak melipat yang banyak2 tu plak tak berapa nak semangat. Tapi kalau kering kat dobi ni, kene lipat cepat2. Kalau tak, kedutnya azab jugak nak ilangkannnn... 

Nasib baik la shawl2 sume tu basuh tangan jer..rendam malam nak buang minyak/kesan mekap/minyak wangi..esoknya basuh tangan..sidai kat dlm bilik air kejap..dah kering air baru letak kat balkoni..nak jemur kat balkoni, kene jemur awal pagi..pagi jer panasnyer.. 

haritu kan ade viral kat FB yang asben tu adiahkan dryer kat wife dia..cam adiahkan bibik katanya. Dryer tu anak sedara ade wasap gambar, brand Midea rega RM700++ kalo tak silap. Suh anak sedara sambar sebijik kalo ade bajet sebab dia pun duk apartment jugak, Balkoni kecik & barang owner (rumah sewa) pun banyak. So kalau nak beli mesin basuh + dryer, memang takde jugak tempat nak letak. So kalau dia beli dryer jer, pastu basuh tangan..takde masalah sebab dia keje housewife / part time student..takde ler nak basuh baju seminggu sekali.. 

Rasa tak sabar plak nak survey2 lain. Kot blogger kat sini tau area Bangi/Putrajaya/Kajang kedai mane yg rega ok..inform laaa ekkk...

so, kalo uolss, pilih yang mana satu..? Bagi cadangan pelissshhh <3


TIA.



❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

Aku Terima Nikahnya

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...