TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Monday, 29 January 2018

MISI MEN-SURVEY MESIN BASUH WASHER + DRYER


Dalam dilema mencari mesin basuh (front load) sekarang ni. Mesin basuh kat umah (top load) brand LG 8.5kg rasanya dah 3 bulan rosak. Start dari lepas kita masukkan baju dan dia bunyik2 cam kita tak tutup rapat tu..terus la dah tak boleh pusing langsung. 

Mesin tu banyak jasanya. Beli hujung tahun, bulan  12/2006 masa mula-mula kawin dulu.. kiranya beli lepas incek hubby dapat bonus tu terus beli cash. Dalam 4 bulan jugak la basuh baju cara manual/tangan. Baju kurung takpe lagi la, bukan tak biasa basuh tangan. Ni baju keje incek hubby dengan seluar jeans dia..memang sado la lengan nak memberus. Last2 kalau baju dia, dia basuh sendiri sebab jenuh nak sental minyak2 kat baju dan seluar keje dia. Kalo keje opis, takpelaaa xde main ngan minyak, fiber glass ape sume tu.

Penah try wasap dalam group jiran sape bleh repair. Ade yang offer hubbynya blh repair, lepas dah fikir2 balik & confirmkan...bila wasap balik jiran tu..dia senyap jer..  maybe sebab dorg baru dilanda musibah masa raya aji lepas..tu yang tak jadik kot..tapi at least replay wasap inform tak dapat nak repair jer tak pe dah.. kalo senyap gitu, alamatnya terpaksa la cari lain plak. huhuhu

Tapi duduk apartment yang yard-nya sekangkang munyit plussssssssss terlindung dari angin apatah lagi panas, memang dua kali keje la tiap kali proses mendobi. 

  1. Rendam malam, basuh pagi & spin ----> hantar gi dobi untuk keringkan terus balik boleh lipat; atau 
  2. Basuh malam, spin & jemur kat yard tu sambil on kipas 24jam & 2-3 hari baru kering.


Menggigil la anak bulusss 2 hekorrrr tu kalo 24jam on kipas. kehkehkehhh..!! Tapi kalo tak on...cane plak nak kering. Sudahnya biasanya baju walaupun 2-3 hari baru nak kering, still bau hapakkkkk..bau kepamm..bau lembabbb..

Last2 berbalik kepada pilihan no.1 tu..rendam malam (baju incek hubby sbb minyak2 tu susah nak ilang), esoknya lepas spin & basuh, incek hubby akan keringkan kat dobi, Tapi dulu dekat ngan rumah ade 2 kedai dobi, so ade la pilihan lain2 kalau penuh. Sekarang satu kedai tu dah tutup. Makanya berderetan la bakul2 baju depan mesin pengering tu menunggu turn. 

Tapi ni bila dah mesin pun tak boleh pusing langsung..nampak gaya memang nak kena beli baru jugak la. Tapi akan repair mesin lama tu sebab sayang lagi..cuma penutupnya dah patah2 kene lompat ngan munyitttt 2 ekor tu. Kalau elok lagi pasni, blh la guna untuk basuh langsir, alas kaki or kain buruk.

Mula2 tu plan nak cari washer jer..taknak dryer..tapi kalau beli washer jer, still jugak kene menapak ke dobi tu untuk keringkan..sama jer la cam sebelum2 ni pun.. So, incek hubby decide nak survey washer & dryer sekali. Kalau beli asing2, mana nak letak washer + dryer + top load (lama) tu. Kalau beli washer & dryer sekali...seketul tu jer la letak situ..kawan dengan top load tu (kalau boleh sambung nyawa lagi). kalo letak sampai 3 kat situ omakkk aii menyemakk dan menyempit la nampak gaya.. huhu

So, ni la setakat ni yang kitorang survey kat Seng Heng.. incek hubby cakap ade satu kedai kat Bangi murah jugak barang letriknya..situ jer la belum try survey lagi. Kalau jumpa yang rega ok..incek hubby cakap nak amek jer..dia cakap dah jenuh menghantar baju gi dobi, menunggu turn nak basuh..pastu siap basuh, tunggu turn kat dryer tu dah sekian sebab dryer selalunya memang sentiasa penuh. huhuh



















Yang tak best bila mesin basuh rosak langsung ni, bila hantar ke dobi..banyak dah baju terkumpul..nak2 kalo incek hubby keje wiken. Ku memang tak rajin la nak mengangkat bakul2 tu sesorang. So bila dah terkumpul seminggu+++ plussssssss  baju dia keje malam...lepas dah kering tu, sesi nak melipat yang banyak2 tu plak tak berapa nak semangat. Tapi kalau kering kat dobi ni, kene lipat cepat2. Kalau tak, kedutnya azab jugak nak ilangkannnn... 

Nasib baik la shawl2 sume tu basuh tangan jer..rendam malam nak buang minyak/kesan mekap/minyak wangi..esoknya basuh tangan..sidai kat dlm bilik air kejap..dah kering air baru letak kat balkoni..nak jemur kat balkoni, kene jemur awal pagi..pagi jer panasnyer.. 

haritu kan ade viral kat FB yang asben tu adiahkan dryer kat wife dia..cam adiahkan bibik katanya. Dryer tu anak sedara ade wasap gambar, brand Midea rega RM700++ kalo tak silap. Suh anak sedara sambar sebijik kalo ade bajet sebab dia pun duk apartment jugak, Balkoni kecik & barang owner (rumah sewa) pun banyak. So kalau nak beli mesin basuh + dryer, memang takde jugak tempat nak letak. So kalau dia beli dryer jer, pastu basuh tangan..takde masalah sebab dia keje housewife / part time student..takde ler nak basuh baju seminggu sekali.. 

Rasa tak sabar plak nak survey2 lain. Kot blogger kat sini tau area Bangi/Putrajaya/Kajang kedai mane yg rega ok..inform laaa ekkk...

so, kalo uolss, pilih yang mana satu..? Bagi cadangan pelissshhh <3


TIA.



20 comments :

  1. Terbaiklah kalau beli dryer tu, basuh tangan pun takde masalah baju cepat kering nanti kan. cumanya kalau untuk kegunaan rumah, saya rasa better amik mesin basuh dengan spinner je lagi praktikal kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..bab basuh tangan tu dah biasa cam zaman kecik dolu2..cuma bab nak keringkan tu mmg masalah besar sbb yard x kene panas langsunmg...

      tu la..tgh dalam dilema jugak nih... nak amek washer + dryer asing2 fikirkan space plak nnt...peninggg..hhu

      Delete
  2. wauuu.. bestnyaaa.. kalaulah boleh dpt 1.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan dikkk...aritu ank sedara ade wasap dryer brand Midea RM700++ jer...dryer tu ade viral kat FB time tu,,,

      Delete
  3. Ana hari tu survey juga dryter tp mahal juga. Plus saiz dia besar utk rumah kecik ana ni. Last2 beli mesin basuh biasa je. Melepas nak merasa ada dryer. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah Ana..mahal sikit dr washer biasa tu..kat umah skrg ni susah nak keringkan baju..kene gi dobi..tp tu la..dobi sentiasa ramai org sbb satu tu jer area rumah nih... kene tunggu lama kalau nak keringkan baju... kalau tak pun, asben kene pergi time tgh malam or subuh... uhuhu

      ade dryer viral kat FB tu brand Midea rm700++ rega dia.. dlm lazada ade jual kalau x silap.. :)

      Delete
  4. LZ tak pernah guna washing machine front loader, best jugak kannn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnnnnnn...sama la..x pernah guna jugak...klu front load, atas dia blh letak para untuk letak sabun/soflan bagai tu...jimat space..hehehe

      Delete
  5. Penat kalau nak basuh tangan seluar jeans semua yang tebal2. Zumal pergi dobi layan diri je tiap minggu tapi rasa macam rugi pun ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...incek hubby punye seluar n baju keje selalu kena minyak2..mmg leceh nak menyental.. kene rendam dulu semalaman...

      blh jer nak gi dobi tp tu la..berjam2 buang masa menunggu giliran.. penat satu hal... huhu

      Delete
  6. Hye.. Singgah sini.. Salam perkenalan.. Sha dah add sis..
    Huhuhu.. Sha punya mesin basuh pun rosak.. baru hari ini meragam,.. Pening kalau tak de mesin basuh nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan jugak sis..tq singgah sini yer sis... tu la..kalau mesin basuh rosak ni, mmg pening la jugak..kalau baju blh laa basuh dobi..kalau kain alas kaki yg tebal2 tu payah la nak basuh..nak keringkan.. huhuhu

      Delete
  7. tak payah survey lama2
    beli je terus
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..ikut ati mmg nak camtu jer sbb dah brp bulan dah keje mendobi kat kedai jer nih... cam dah x bleh nak tunggu lama dah sebenarnya... hehehe

      Delete
  8. electrolux tu best jugakk. branded kan tapi tip top lah .. tapi sekarang ni pakai samsung.. reasonable price sikit hii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ahh..kan wani... dlm ati mmg lekat dah electrolux tu.. yg samsung tu berkenan jugak tp utk function, lebih kat electrolux tu...tgk la nnt cane..hihihi

      Delete
  9. Salam ziarah.

    sawa ako pun survey dryer kawak..ehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq singgah gaih..

      survey la..dryer in ngak jadi keperluan agei zaman ajau ih..bukan kehendak..susah mun dubei dryer..hihihi

      Delete
  10. Dah macam jadi barang keperluan dryer ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu pakcik..nak2 cam saya yg dok umah apartment yang yardnya tak kena panas langsung ni...bukak kipas 24jam pun payah jugak... tu yg masih lg mencari ni..

      Delete



❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

Aku Terima Nikahnya

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...