Haha.!!. tajuk mesti gempak walaupun kisah biasa2 jer. Masih lagi pasal Singgang tp kali ni Singgang Ikan plak. Masih lagi berlaku dalam minggu yang sama lepas balik raya aritu, berpusing2 mencari kedai makan yang kebanyakkan masih tutup.
1) Kisah Singgang Ikan Paling Ngeri
- Saya dan asbeng berpusing2 dalam Putrajaya cari makan minggu lepas. Tengahari tak keluar pun beli lauk2 untuk masak, so decide makan kat luar jer. Jumpa satu kedai makan kat Flat Hijau (Apartment Putra Harmoni)..umah sewa zaman bujang2 dulu. So masuk la duduk dlm kedai tu, cari port belah dalam, nak dekat ngan kipas. Tengahari panas katakan.
Perkara pelik 1st, masa pelayan datang amek order nak makan ape... so asbenggg ckp la nak order Singgang Kembung (ade tertulis dalam buku menu). Lepas tu mamat pelayan tu tanya camni,
"..Kembung Singgang nak masak ape..?"
Asbengg jawab,
"..masak singgang la.."
pastu mamat pelayan tu tanye lagi..
"..yer laa..nak masak ape..?
Asbengg jawab lagi dengan sabarnya (kot dia tak dengar)
"..kembung masak singgang... tau singgang?.."
Dia jawab, TAU..
Pastu dia cam blur2. Aduiii.. saya dah mula stress..dah la tengahari, lapo plak tu.. last2 dia tulis dalam buku order.
Setengah jam kendian, semua yang diorder sampai.
- Nasik putih 2 + 1 (asbengg tambah 1 nasik)
- Nes O Ais 2
- Ayam goreng kunyit (sorang makan)
-Kangkung Ikan Masin (sorang makan)
-Sambal belacan + 2 potong timun)
- watak utama, IKAN KEMBUNG MASAK SINGGANG, sekor sedang2 (potong 2)
Saya dan asbengg makan. Lapar. Rasa singgang? Ok.. boleh la.. dah lapar kan, kedai banyak tutup..so tak leh la nak memilih sangat. Sape suh tak beli barang dapur / lauk basah kan..
Dah sudah makan, saya gi kaunter, nak bayo. Masa kira, cashier lelaki cam terkial2 nak kira. 2-3x kira. Pastu part tgk nama menu order "SINGGANG KEMBUNG" tu, dia stop. Dia tanye, kembung masak ape ni? Saya dan asbengg serentak cakap "MASAK SINGGANG". Pastu pelayan yg blur2 amek order kitorg td tu ckp,
".. IKE KEMBUNG SINGGE, RM11.." pastu mamat cashier tu key in / kira balik.
RM11...
Yer...
RM11 untuk kembung tu sekor. Masak singgang, bukan masak 3 rasa or goreng butter bagai. Saya tak salah dengar. Saya tengok muka asben, asben tengok muka saya, pastu buat derk. Saya rasa cam nak tanye betul ke kembung sekor tu masak singgang RM11 tp tak jadik tanye. Total2 makan aritu RM29.40
Yer...
RM11 untuk kembung tu sekor. Masak singgang, bukan masak 3 rasa or goreng butter bagai. Saya tak salah dengar. Saya tengok muka asben, asben tengok muka saya, pastu buat derk. Saya rasa cam nak tanye betul ke kembung sekor tu masak singgang RM11 tp tak jadik tanye. Total2 makan aritu RM29.40
Pas makan, kitorg blahhh. Dalam kete asben bebel2.. ckp giler laa...kembung sekor, masak singgang RM11. bl;a..bla..bloa.. Bukan kembung saiz BAPAKKKK besar pun. Saiz sedang2 tu, x berapa nak besar pun. Dia kata cukup la sekali makan kat kedai XXXXXX tu. Nama gah. Melambangkan #)@*#$)$&# tp ngape la cekik darah camtu sekali. Memang serik la.
Lepas daripada tu, esoknya, balik keje kitorg beli lauk basah. Still nak masak singgang jugak sebab tak puas lagi makan singgang ngeri tu. Maka terhasillah gambar singgang seperti di bawah. Puas ati. Masak ikan 4 ekor, potong 2. baru berapa RM jer. Kuah saya buat lebih..suka hirup panas2.
Resepi:
1) Ikan Kembung (Mabong pun boleh) - 4 ekor, potong dua (2) dan bersihkan
2) Halia - 2 inci
3) Lengkuas - 2 inci or lebih (ikut suka laaaaaaaaa) hihi
4) Cili Merah/Hijau - 3-4 bijik (potong 2) saya tak letak aritu..xde hehe
5) Cili padi - optional kalau nak pedas, buh la sekilo haha
6) Air - 3-4 cawan (ikut suka laaaaaa)
7) Bawang putih & bawang merah - agak2 ikut suka laaaaaaa
8) Garam aji secukup rasa
9) Asam keping - 2-3 keping ikut suka laaaaaa
Cara Menyediakan:
1) Bahan2 atas tu (kecuali ikan) hiris nipis2 & campak dlm periuk, biar sampai mendidih.
Pastu baru masukkan ikan & asam keping. Dah nak masak, baru masuk garam & aji.
2)..
2)..
3)...
.
.
.
Ehh.. Dah siappppppppppp,...tu jer..hehehe
lawan plak dengan budu + tempoyak + cili padi. Perghhh!!
4 Comments
Aik, singgang masak apa? Masak singgang lah...
ReplyDeleteAda singgang pedas, singgang tawar kot, ok gurau je...
Masak sendiri lg puas mkn kan..
haha..singgang sweet sour la kot...ekekekek...
Deletekann..masak sendirik mmg puas..blh tambah2 kuah..hirup panas2..hehehe... mmg serik dah nak ke kedai tu.. huhu
Tak sangka ade jugak pelayan restoran yang $%&÷$ camtu.. hmmm
ReplyDeleteTau tak per... adoii la..nasib x berapa baik..uhuhuhu
Delete❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤