TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Saturday, 31 August 2013

>ALHAMDULILLAH REZEKI - PERUMAHAN PRIMA @ PR1MA PRESINT 11, PUTRAJAYA



 
  

Kisah rumah PRIMA @ PR1MA kitorg... ;)



26/8/2013 (Selasa) 
Alhamdulillah, loan bank untuk rumah PRIMA @ PR1MA kami di Presint 11, Putrajaya telah diluluskan. Incek hubby cuti separuh hari pagi tu & masuk sebelah petang so pagi tu kami settlekan semua urusan utk deposit 10% rumah kat Bank dan lepas tu pergi jumpa Kak Amidah yang uruskan pasal loan bank tu kat Souq Bazar, Masjid Putra untuk ambik surat kelulusan bank BSN. 

Lepas dptkan surat kelulusan dari BSN, kami terus pergi ke Putrajaya Homes. Dah settle2 pembayaran 10%, maka dengan rasminya rumah tersebut jadi harta pertama kami selepas kawin (sebab umah kat Kuching tu harta saya sblm kawin aka bujang2 dolu). Alhamdulillah.... lega rasanya, proses berjalan dengan lancar wlupun tertanggung sekejap sbb kami balik raya kat Sarawak & lepas tu pulak Kak Amidah masuk wad sbb x sihat. Senang berurusan dengan beliau..dan BSN jugak...

Rumah tu diletakkan atas nama kitorg bersama tp loan tu guna loan bank incek hubby sbb tu jer loan yg dia ade sbb keje TNB (GLC). Sebenarnya masa mula2 apply dulu, plan nak gunakan loan gov saya tp ramai kawan2 bg pendapat yg rugi kalau saya gunakan loan gov sebab rumah tu murah, just bayar 10% jer *jerrrrr laa sangat!!* :p. In case kendian hari saya nak beli rumah atas tanah/teres, saya bleh gunakan loan gov saya tu 100%. Atas sebab tu, bila fikir2 balik terus saya ubah fikiran & try gunakan loan incek hubby dan alhamdulillah, lulus!

Sebenarnya tak sangka dan tak mengharap pun untuk dapat rumah tu. Saya apply just utk suka2, itupun borang tu saya by hand hantar ke pejabat PM last minit..petang tu tarikh tutup permohonan, tengahari tu jugak saya baru nak terhegeh2 pegi sana sampai sesat barat lam bangunan tu. Masa mula2 cabutan nama tu, nama saya tak naik. So saya pun anggap xpe lah..xde rezeki.. tp x sangka pulak masa cabutan selepas tu tup2 dpt call dari Putrajaya Homes yg nama saya naik. 

Masa dpt call tu..tak tau nak cakap hepi ker tak... sbbnyer...saya nak carik rumah atas tanah/teres..saya tak nak rumah apartment sbb dah pernah duduk apartment kat Putrajaya dari 2002 - 2006 tersangatlaa buhsannyerrr. Tapi incek hubby dok beria2 ckp ambik jer..ambik ambik jer..susah nak dpt "reta" kat Putrajaya katanya. Sebab rumah kat Putrajaya bermaksud RM$$$$$$$$$$. Saya sebenarnya bukan la memilih2 rumah tp utk keselesaan, tu yg prefer rumah atas tanah jer, hari2 dpt pijak tanah, cium bau tanah, bleh tanam2 serai, daun pandan, kunyit, pokok mangga pastu blkg umh boleh buat catland / cat tunnel & banglo anak2 bulus..haaa! banyak tul angan2! :p

So, masa tu dlm ke-tak-hepian tu, saya submit jugak sume dokumen2 yg diperlukan. Siap pos kat FB konon sape nak sewa umah tu, blh contact saya...ramai plak kawan2 dok menanya nak sewa walhal tu baru nama jer naik, loan ape sume x lulus pun lagi..hahaha..tahap melampau tull...!!

Dah settle2 pasal urusan rumah ni, plan lepas ni nak carik landed house plak. Nak skodeng2 tmpt lain.  Tak boleh nak tunggu lame sbb rumah2 yang pernah kitorg survey dulu dah makin mendadak naik rega nyer... Memang dah berkenan kat situ dah, suasana dia..design rumah dia..semualah. Siap join group FB kat situ lagi. So klu lepas guna loan saya..blh la pindah kat situ *berangan lagik*

Ape2pun bila fikirkan balik, alhamdulillah rezeki jugak dpt rumah kat Putrajaya ni. Sebab tanah dah mahal2, org luar bukan senang2 dpt beli *kecualiorgkayalaaaaakot*. Maybe jugak sbb faktor saya daftar kat Putrajaya time nak ngundi dulu & tukar address umah sewa masa bujang2 dulu, Flat Hijau @ Flat Antarabangsa. Yang seronok jugak, baru2 ni dpt tau junior saya masa kat sekolah menengah dulu (kat Sarawak) pun dpt jugak rumah kat situ. Sama tingkat cuma lain2 blok. Ape2pun, alhamdulillah....rezeki 2013 kitorg...settle satu perkara...


contoh2 umah yg Putrajaya Homes jual. yang nih RM1-2j kot klu x silap





ni rasanya RM4j. Siap ade siming @swimming pul gitewwww :)


ni rasanya RM6juta laa kalo x silap (memanjang ayat "kalo x silap tu")
Yang nih siap ade siming pul + bilik bawah tanah..kompem sejuk..heheh


ini design rumah yang kitorg dapat tu.. Jenis B, jenis A dah abis masa cabutan pertama rasanya. Harga beza RM30k klu x silap.

kemain berangan klu pindah sini (sekejap jer sbb nak rasa duduk umah baru), 
anak2 bulus duduk kat balkoni tmpt jemur baju tu.
Rasanya kalo pasang cage gedabak dorg tu, kompem terus xde space utk jemur baju.
Kene beli mesin basuh yg siap kering terus tu la jawabnyer..hahah!!


kitorg dapat yg Blok B tu. Ade 13 tingkat sume  ;)
Terdapat kesilapan komunikasi masa mula2 nak bg deposit ari tu. Masa saya tanya kene bawak RM1k ke utk deposit bagi loan gov masa hari yg tertera lam surat tu, or boleh ker lepas tu..dorg ckp ape2 blh tanya masa dtg situ. So saya pun x bawak cash RM1k. Bila dah sampai sana daftar nama utk pembayaran deposit & PEMILIHAN NOMBOR RUMAH terus, kitorg x bleh pilih nombor sbb tak bayar RM1k sebagai tanda "jadik". Ingatkan pergi situ utk sesi perbincangan or taklimat ke ape sbb masa tanya tu, dorg kat Putrajaya Homes ckp, ape2 tanye masa dtg utk pemilihan nnt. Time tu nak pergi bank, cam dah alang2. Last2 kitorg dtg balik hari kendian tu. 

Time buat pemilihan tingkat & no. rumah, saya kemain eksaited tgk byk lagi tingkat yang bawah2 still xde penghuni tp incek hubby ckp takkan sesaje orang x nak duk bawah. Mungkin faktor pemandangan, lokasi or matahari. Bila tanya kat sales assistant situ, rupanya betul yang incek hubby cakap. haihhh saya yang x menyabar2 walhal mmg sblm2 tu dah plan nak ambik rumah yang paginyer ngadap matahari tp petang terlindung dari matahari. 

Lepas pilih berdasarkan faktor kemudahan, tingkat & pemandangan, akhirnya kitorg pilih yang tingkat 6. Pemandangan adalah mengadap rumah teres. *Fasya..!! nnt kita bleh main lambai2 tauu!! sbb umah aku ngadap umah teres ko..!! hahaha* Siap ckp kat incek hubby, klu time lif ramai..bleh jer nek tangga. Tangga lah sangat! Kalau time slim2 dulu boleh la..skrg ni maunya baru sampai tkt 3 dah sempottttttt kihkihkihhh. :p

Lain2 kemudahan kat situ, blok B tu dekat ngan Surat & Dewan Serbaguna. So, kalau kendian hari ade penyewa nak duduk kat situ, faktor2 kemudahan camtu bleh diambik kira. ;)  


kalau tak silap, matahari petang terbenam mengadap blok C tu




pemandangan dalam rumah. Untuk family ramai, rumah ni mmg tak berapa sesuai.
Siryess cakap...tp sbb rega rumah kat Putrajaya kan, kene la redhooo se-redhooo-redhooonyerr -_-


plan nak duduk situ 3-4 bulan pertama kot..kottt la...tgk2 duduk setahun kat situ..hehhe


  yang nih x tau mende...bangunan ape pun xde info..saje ambik gambar sbb suka tgk design dia..
Ok..next time cite pasal raya plakkk...ngeeeeeeeeeeeeee
bye, assalam.. ;)
  

Wednesday, 28 August 2013

> BISKUT CONFLAKES MADU BERACUN

 
 
 
 
Assalam...Ya ampunnn!! Banyaknya hutang resepi saya pada kawan2 FB.. Hari tu masa dekat2 nak balik, saya just share gambar2 kek & biskut yg saya buat...tp resepinya saya x sempat nak taip sbb kebanyakkan resepi yg ada kat saya adalah resepi manual aka yg ditulis lam buku buruk hasil warisan zaman buta IT dulu..hahaha... terutama Kek Lumut dan Kek Belacan..
 
Dah lam flight otw ke Sarawak, baru saya teringat akan permintaan kawan2 saya. Allahhh... rasa bersalah sangat. Bila dah balik raya kat sana, xde lah resepi nak bagi.. Antara resepi yang kawan mintak hari tu, ialah Biskut Conflakes Madu Beracun. Beracun..??? Saje jer kasik gempak..hhahah!! BTW, resepi ni saya google2 dlm internet tp sbb byk sangat resepi dia...so saya try buat sukatan dia ikut sesuka hati saya sendiri. Ade bahan yg saya sesaje taksengaja nak tambah sbb time pergi kedai, terjumpa yg dirasakan sesuai, terus saya masukkan lam semekut tu. 

 
 
 
Resepi Biskut Conflakes Madu Beracun - nama x hengat hahah!!

         1)    1 kotak Jumbo Pack Kellogg’s Conflakes (500gm) – diramas sederhana hancur

         2)    1 cawan kismis hitam & kuning – dicincang

         3)    ½ cawan ceri merah + hijau – dicampur sekali

         4)    ½ cawan kuaci labu – yg siap dibuang kulitnya
 
         5)    ½ cawan kacang tanah – digoreng tanpa minyak, buang kulit & cincang

         6)    ½ cawan bijan – kalau perlu

         7)    Mentega – secukupnya (saya agak2 jer dlm stgh buku camtu)

         8)    1 botol madu Polleney – guna secukup rasa..agak2 dlm 3-4 sudu mkn)
 
         9)    Gula perang – 2-3 sudu (kalau perlu)

         10)  Paper cup – secukupnya.


CARA-CARA MEMBUAT:

          1  )    Panaskan butter dengan api kecil sampai cair, masukkan madu & gula perang, kacau  
                sebati kemudin tutup api.

         2)        Masukkan Cornflakes, kismis, ceri, kacang tanah & kuaci tadi. Kacau sebati.

         3)    Sudukan bahan tersebut & masukkan dalam papercup. Tabur bijan diatasnya sesuka hati.

         4)    Bakar dlm oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180’c selama 10-25 
             minit. *saya biasanya test bakar 3-4 ketul dulu utk sesuaikan dengan suhu & masa*  
 
         5)    Bila dah masak, keluarkan & sejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam bekas 
            kedap udara.


    * memandangkan saya buat sorang2, biasanya adunan / bahan tu saya buat dlm kuantiti     
     sikit2 jer supaya cornflakes yg siap digaul tadi x cepat mengeras/melekat2. 
    Time tgh panas  & still berderai tu baru senang skit nak sudukan dlm papercup. Dah habis, 
     baru buat balik *


 Layan gambar kat bawah nih ;)



 *abaikan meja yg bersepah tu, masa ni saya mmg tgh pulun wat semekut 
sesambil mengukus kek kat blkg dapur*








Alhamdulillah, hasilnya dapat 3 bekas..1 bekas kasik adik ipar utk bwk blk Kelantan,
1 bekas utk bawak balik Sarawak dan........
1 bekas lagi dlm perut...kami..hahah!! 

Selamat mencuba..!!!!!!!!!!
 

Thursday, 22 August 2013

ALKISAH ANAK-ANAK BULUS KAKI 4 & KAKI 2 SEMASA CUTI RAYA

 
 
  
 
Mlm semalam baru jumpa balik 4 bebudak busyuk nih pas cuti 17 hari.. pergi umah #Fasya kat Putrajaya lepas Maghrib tp singgah dulu beli buah tangan utk #Fasya dan stok buah2an utk dorang sekali kat Kajang.

Sesampai jer umah #Fasya, bila saya panggil2 dorg..memasing buat derk jer..! sombong korang ekkk..!! Sume sibuk grooming lam sleeping pouch..maka saya biarkan dulu..nyembang2 ngan Fasya..tp x dpt lama sbb incek hubby ade hal plak. #ohhbestrumahkaufasyasbbbelakangblehbakarlemangBBQbagai :p

Sampai umh, saya lepaskan lam cage M02 dorg..salin dari cage burung Budgie milik #Boo & #Bee dedolu... Mentang2 bahagia selama ketiadaan saya, masuk cage jer memasing sibuk eksesais lam woodent wheel. Makaseh #Fasya #Asfasyara & hubby yg sudi tlg jaga bebudak nih selama kami blk raya.. hehehe.. Sbb nak lepas rindu punye pasal, saya berjam2 gak ngadap cage dorg. Suap meal worm & fruit drop kt dorg. Sampaikan plan nak wat nasik goreng + ikan kering yg incek hubby rikues last2 siap kul 12 tgh mlm..ya ampun hubbyku,...!! hahaha...

Risau jugak sbnrnya bercuti lame mengenangkan ini pestaim meninggalkan dorg ni dengan tempoh masa yg agak lama.. cam sebelum ni klu cuti seminggu blk kpg hubby kt Kelantan, kitorg bwk sekali. Pastu kitorg cuti g Tioman 5 hari pun seludup jugak pergi sana tp ni memandangkan balik Sarawak, terpaksa la tinggalkan dorg.
Alhamdulillah dorg dijaga dengan sangat baik. Hari2 #Fasya update & wassap gambar dorg nih. Terubat rindu..   


p/s: ahli kuarga dorg berkemungkinan bakal jd 6 hekor..yakni bermaksud berkemungkinan yg saya akan dpt cucu twin lagi. dari Caramel jugak berdasarkan yg Fasya cite time blk cuti baru2.. akan diceritakan kemudian... hehehe

Anak-anak bulus kaki 4 pulak saya x risau sangat sbb dh biasa tinggalkan dorg. Stenbai stok mknn & air bebanyak agak2 lebih 2 mggu, pastu ade kwn tlg tgk 3-4 hari sekali. Saya letakkan dorg lam cage luar rumah & dikunci. Dulu2 saya hantar boarding jugak dorg nih tp fikirkan byk kerja nak buat seperti mengangkut cage 3 tier, bekas2 pasir, bekas mknn, stok pasir & stok mknn, pastu kelengkapan2 ubat, tuala lelain.. mmg x settle urusan tu sejam dua. Ulang alik angkut dorg lam carrier turun naik lif, pastu sampai tmpt bording plak..mane yg kat umh biasanya cool jer, tetiba lak moody meroyan semacam...

Ada yang tanya, kenapa tak boarding jer.. syg duit ker..? BIG No3xxx...!!! Saya bukan bela kucing baru setahun ni. Dah lama..dah 6 tahun +++. Duit tu dah biasa dilaburkan utk boarding dorang. Utk perubatan dorang pun pernah sampai RM400++ bila sekali "check in". Saya tak pernah berkira pasal dorg, yg penting dorg kembali sihat. Namun saya ada pendapat sendiri bab2 boarding ni.

Mcm2 masalah lain akan muncul bila hantar kucing boarding, berkongsi cage dgn kucing lain seperti stress, berjangkit kutu, sakit mata or fungus..last2 saya serender bab2 boarding dorg ni. Merata jugak saya hantar boarding dorg sblm ni.  Lagipun kesian pulak kat incek hubby yg terpaksa ulang alik turun naik lif angkut & angkat dorang nih. Sekor2 bukannya ringan. Cage 3 tier tu bukan saiz kecik. Sebelum masuk kete, kene dismantle dulu..pastu pasang balik satu2. Berpeluh2 ketiak wa ckp luuu...


Bila ditinggalkan cuti lame, saya letak dorg luar rumah jer sbb kerja-kerja membersihkan cage dorg lebih mudah. Just jirus cage & bawah cage dengan air jer,..tray2 pun jirus gitu jer ke longkang & pastu rendam air sabun & clorox sehari dua sblm dibersihkan balik & dijemur tgh panas. Settle dlm tempoh kurang sejam.

Kalau dulu, bila tinggal 3-4 hari & letak dorg lam bilik bibik tu, tak payah cite bab2 pasir yg bertaburan ke lantai.. termasuk "kacang shandong" hasil tanaman dorg tu sekali terkuar2 kne kuis cam histeria. Saya kne sapu 2-3x, pastu mop kene 3-4x. Memula mop ngan air biasa, pastu ngan air sabun, pastu ngan air bersih balik, pastu mop ngan Clorox utk disinfect. Pastu biar kering kejap, pastu mop balik ngan pencuci lantai or Serai Wangi kasik wangi2..Yerrr la...kita yg nak pijak2 lam bilik tu..nak lepak2 ngan dorg...kene extra kebersihan. Pasir2 tersumbat ke celah2 / tepi dinding bilik mmg kne bersihkan. Dah ler penat blk bercuti, tgk keadaan mcm tu bertambah2 la penat. Jangan kata bila dah minat, x reti2 penat..tu robot kot...? bila dah penat tu yg buat stress tu...

*time mop bilik dorg tu, saya akan pastikan dorg dikunci lam cage or dilepaskan luar bilik sementara menunggu kerja2 pengeringan lantai bilik dengan seketul kipas yg hidup segan, matitakmo tuuu. Nanti tak pasal2 dorg terjilat kaki yg dah pijak Clorox..bahaya woooo!!!*



Dari segi keselamatan,  setakat ni alhamdulillah takde ape2 kes kehilangan haiwan kt tempat saya. Cage dorang sentiasa berkunci..wlupun di luar bilik, kedudukan agak terlindung di balik pokok2 yg merendang dari rumah jiran sblh (mcm tak jadik nak ckp ngan jiran supaya tebang pokok tu sbb meredupkan area banglo dorg tu..hewhewhew :p). Saya cuma tutup dengan blind buluh yg lame/terpakai (ini blind zaman bujang2 dulu buruk2pun angkut jugak dari Putrajaya ke Kajang kahkahkah) & extra perlindungan dari hujan dengan menutup blind tersebut guna bunting terpakai dari opis. Kiranya ptg x panas & klu hujan takkan tempias sangat kedudukan cage dorg tu.

Apabila saya bercuti, tingkat bawah cage aka banglo dorg akan penuh dengan 2 litter tray saiz besar & 1 litter tray saiz medium. Sebelahnya pulak saya letak 1 baldi air (guna tong cat yg lame) + kayu pokok tmpt dorg asah kuku. Tingkat atas pulak, akan ade 1 pasu panjang (yg segi 4 tuu mcm lam entry #SINI#) kibbles dorg + 1 baldi kecik mknn + 1 baldi kecik air. Kiranya mknn & minuman ade extra in case dorg bergurau2 sampai mknn / minuman tertumpah ke ape..
 ni saiz sebenar cage anak2 bulus.. 
cage 3 tier sebelah tuh yg kitorg salu angkut klu time boarding..huhuhu
platform dorg belah atas tu saya angkut sume ke luar bilik blkg tu.. 
sepatutnya banglo dorg ade 2 tkt.. hewhewhew :p


ade 2 cage besar. 1 letak kat luar / belakang bilik, satu dlm bilik. Dorg gilir2 guna. 
Ada time dorg lam umh, ada time luar rumah... cage 3 tier dah tak guna pun skrg,.
 memasing mencapai tahap keberatan.
kalau guna pun, utk kuarantin kucing / kitten yg kitorg rescue ;)


So, mcm tu ler keadaan anak2 bulus kaki 4 dan kaki 2 time cuti perayaan. Lepas ni projek buat tunnel utk dorg lari2 eksesais blkg umh plak... kemain dulu wat entry pasal nak wat projek utk #PROJEK DIY ANAK2 BULUS# tp tergendala sbb xde frame besi utk tunnel dorg. Balik bulan 6 ari tu abg dah siap buat frame tu, pastu balik raya baru2 nih plak ketamakan beli lagi jaring/pukat utk letak blkg tu..so pasni bleh arr pulun buat taman dorg tamanlaasangat!.



Ok, satu entry dah siap..nak tido japppp..byeeeeeeee.. & Selamat Hari Raya..
hehehe


Monday, 19 August 2013

> KEMBALI BERSIARAN... ENTRY PERTAMA DI BULAN SYAWAL :p

 
 
 
 

Salam Syawal....
Entry pertama untuk bulan raya ni..
 
Pepagi 4:30am dah bangun,
memujuk mood utk ke opisss yg diibaratkan semacam bakal kene sebat dengan mak tiri si bwg merah. Cuti 2 mggu balik Sarawak rasa cam x puas..
 
Dan buat pertama kalinya pagi ni masuk opis dengan rasa ketenangan bila tgk meja dah x serabut seperti sblm ni sbb tugasan2 dah diserahkan kpd org lain supaya lbh merasa tanggungjwb hakiki. Alhamdulillah...suara hati akhirnya didengari..huhuuhuu
 
 
p/s: si pokok Mr. Landskap pun dah panjang menjalar ke pc..tu baru cuti 2 mggu.. klu cuti 2 tahun..mau pokok kelapakkkkkkkkk siap berbuah kat situ.. huehuehuee
 
entry gambar raya akan dihapdet kendian klu rajin huwhuhwuhuw 



testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...