TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Wednesday, 18 September 2013

>KAMON.... WHY SO SERIOUS....?????????????






Masa kecik2 dulu mesti org tua dah ajar kita adab2 dlm kehidupan seharian. Supaya dah besar nanti, kita jadi orang yg berbudi bahasa.. org senang dengan kita sebab ada adab dan sopan santunnya. Bila sesekali buat salah, org takkan ckp si Abu bin Ajib tu kurang ajar la..si Ali bin Ajib tu jahat la..tp orang akan ckp, anak Ajib tu mmg kurang ajar, kurang asam, kurang garam..bla..bla..nampak tak..?? faham tak..?? maksudnya org x gambarkan kita sbg anak yg x baik..tp org akan menggambarkan bapak kita yg x cekap mengajar anak.. itu contoh. Tak de kene mengena dengan yg hidup or tanak hidup or hidup segan mati x mau..


Ok lah ..bagi contoh lagi biar jelas..

Contoh:

1~ Pergi rumah orang, biasanya org tua2 salu pesan.. bagi salam dulu (kalau yg Muslim, yg non muslim, sebut hallo ke hai ke..xpe dah).. kalau yg sama2 jantina tu, boleh la salam cium tangan sbg tanda hormat. Yang bukan muhrim, jangan memandai nak salam2 laga pipi bagai. Jangan main terjah jer. Tu xde adab namanya. Kalau orang tu/tuan rumah tu persilakan masuk...baru kita masuk... dia suruh duduk, baru kita duduk. Tak elok memandai2 masuk2 umah orang terus duduk tanpa dipelawa. Ade jugak yang jenis terus ke dapur selongkar bawah tudung saji.. contoh la..contohhhh.. :D

Cam tu jugak kita pergi kat blog orang. Kita baca entry dia..terasa cam nak bangkang or suarakan pendapat yg x sependapat ngan dia, nak tegur ka apa. apa salahnya kita ckp elok2, tegur elok2 orang tu. Guna bahasa yang berhemah. Macam orang sekolah yg dah bleh guna akal. Syg akal ada tp x guna. X payah kot nak sindir2 orang tu. Kadang2 kita masuk2 blog orang, x tau ape cita..terus menyampuk.. buat kesimpulan..terus menilai orang tu cam ni..orang tu bla..bla..bla...dan 1000001 macam lagi tanggapan orang tu. MEmbaca x sama macam kita dengar depan2 org tu bercerita @ bercakap. Intonasi berlainan, dlm tulisan cam marah..tp sebenarnya eksaited dsb lah..Kdg2 bergurau, tp kita baca cam serius tahap nak membakar orang. Penulis tu jer tau kisah sebenar..

Tadi terbaca satu blog yg kwn paste link kat FB tu..cite pasal family dia...ade sikit kecemasan terjadik. Pastu dia cite la cemane..kenapa..bla..bla... maksudnya, dia cita pengalaman dia.. tp tak de pun mention sape2 or mempengaruhi sape2 kat blog dia. Alih2 kne hentam kaw2.. 

Saya baca cam..ehh..apsal kaum2 anon ni nak emo2 x tentu pasal.?? Tak de jumpa pun ayat berbaur hasutan. terus panjang berjela ayat2 saling berbalas pendapat. Mana yg rasa sekolah tinggi, siap dengan hujah + teori + fakta bagai supaya nampak gah, pandai dan menyerlah di situ. Mana yg sekolah sekadar mak bapak dorg mampu sekolahkan wlupun rasa nak sangat sekolah tinggi, menjawab laa dengan cara org x sekolah tinggi tapi masih dengan penuh belas ihsan terhadap penulis yang kene hentam kaw2 ni.

KEsian..pasal satu entry luahan hati yg mungkin niat penulis tersebut untuk mengabadikan kenangan pahit tu bersama family, terus jadi medan perbahasan. Kadang2, yg mengkritik bukan tunjuk siapa diri sebenar pun!

hanya berselindung di balik nama ANONYMOUS! 

ataupun jadik KEYBOARD WARRIORS!!! 





No comments :

Post a Comment

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...