TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Saturday, 31 August 2013

>ALHAMDULILLAH REZEKI - PERUMAHAN PRIMA @ PR1MA PRESINT 11, PUTRAJAYA



 
  

Kisah rumah PRIMA @ PR1MA kitorg... ;)



26/8/2013 (Selasa) 
Alhamdulillah, loan bank untuk rumah PRIMA @ PR1MA kami di Presint 11, Putrajaya telah diluluskan. Incek hubby cuti separuh hari pagi tu & masuk sebelah petang so pagi tu kami settlekan semua urusan utk deposit 10% rumah kat Bank dan lepas tu pergi jumpa Kak Amidah yang uruskan pasal loan bank tu kat Souq Bazar, Masjid Putra untuk ambik surat kelulusan bank BSN. 

Lepas dptkan surat kelulusan dari BSN, kami terus pergi ke Putrajaya Homes. Dah settle2 pembayaran 10%, maka dengan rasminya rumah tersebut jadi harta pertama kami selepas kawin (sebab umah kat Kuching tu harta saya sblm kawin aka bujang2 dolu). Alhamdulillah.... lega rasanya, proses berjalan dengan lancar wlupun tertanggung sekejap sbb kami balik raya kat Sarawak & lepas tu pulak Kak Amidah masuk wad sbb x sihat. Senang berurusan dengan beliau..dan BSN jugak...

Rumah tu diletakkan atas nama kitorg bersama tp loan tu guna loan bank incek hubby sbb tu jer loan yg dia ade sbb keje TNB (GLC). Sebenarnya masa mula2 apply dulu, plan nak gunakan loan gov saya tp ramai kawan2 bg pendapat yg rugi kalau saya gunakan loan gov sebab rumah tu murah, just bayar 10% jer *jerrrrr laa sangat!!* :p. In case kendian hari saya nak beli rumah atas tanah/teres, saya bleh gunakan loan gov saya tu 100%. Atas sebab tu, bila fikir2 balik terus saya ubah fikiran & try gunakan loan incek hubby dan alhamdulillah, lulus!

Sebenarnya tak sangka dan tak mengharap pun untuk dapat rumah tu. Saya apply just utk suka2, itupun borang tu saya by hand hantar ke pejabat PM last minit..petang tu tarikh tutup permohonan, tengahari tu jugak saya baru nak terhegeh2 pegi sana sampai sesat barat lam bangunan tu. Masa mula2 cabutan nama tu, nama saya tak naik. So saya pun anggap xpe lah..xde rezeki.. tp x sangka pulak masa cabutan selepas tu tup2 dpt call dari Putrajaya Homes yg nama saya naik. 

Masa dpt call tu..tak tau nak cakap hepi ker tak... sbbnyer...saya nak carik rumah atas tanah/teres..saya tak nak rumah apartment sbb dah pernah duduk apartment kat Putrajaya dari 2002 - 2006 tersangatlaa buhsannyerrr. Tapi incek hubby dok beria2 ckp ambik jer..ambik ambik jer..susah nak dpt "reta" kat Putrajaya katanya. Sebab rumah kat Putrajaya bermaksud RM$$$$$$$$$$. Saya sebenarnya bukan la memilih2 rumah tp utk keselesaan, tu yg prefer rumah atas tanah jer, hari2 dpt pijak tanah, cium bau tanah, bleh tanam2 serai, daun pandan, kunyit, pokok mangga pastu blkg umh boleh buat catland / cat tunnel & banglo anak2 bulus..haaa! banyak tul angan2! :p

So, masa tu dlm ke-tak-hepian tu, saya submit jugak sume dokumen2 yg diperlukan. Siap pos kat FB konon sape nak sewa umah tu, blh contact saya...ramai plak kawan2 dok menanya nak sewa walhal tu baru nama jer naik, loan ape sume x lulus pun lagi..hahaha..tahap melampau tull...!!

Dah settle2 pasal urusan rumah ni, plan lepas ni nak carik landed house plak. Nak skodeng2 tmpt lain.  Tak boleh nak tunggu lame sbb rumah2 yang pernah kitorg survey dulu dah makin mendadak naik rega nyer... Memang dah berkenan kat situ dah, suasana dia..design rumah dia..semualah. Siap join group FB kat situ lagi. So klu lepas guna loan saya..blh la pindah kat situ *berangan lagik*

Ape2pun bila fikirkan balik, alhamdulillah rezeki jugak dpt rumah kat Putrajaya ni. Sebab tanah dah mahal2, org luar bukan senang2 dpt beli *kecualiorgkayalaaaaakot*. Maybe jugak sbb faktor saya daftar kat Putrajaya time nak ngundi dulu & tukar address umah sewa masa bujang2 dulu, Flat Hijau @ Flat Antarabangsa. Yang seronok jugak, baru2 ni dpt tau junior saya masa kat sekolah menengah dulu (kat Sarawak) pun dpt jugak rumah kat situ. Sama tingkat cuma lain2 blok. Ape2pun, alhamdulillah....rezeki 2013 kitorg...settle satu perkara...


contoh2 umah yg Putrajaya Homes jual. yang nih RM1-2j kot klu x silap





ni rasanya RM4j. Siap ade siming @swimming pul gitewwww :)


ni rasanya RM6juta laa kalo x silap (memanjang ayat "kalo x silap tu")
Yang nih siap ade siming pul + bilik bawah tanah..kompem sejuk..heheh


ini design rumah yang kitorg dapat tu.. Jenis B, jenis A dah abis masa cabutan pertama rasanya. Harga beza RM30k klu x silap.

kemain berangan klu pindah sini (sekejap jer sbb nak rasa duduk umah baru), 
anak2 bulus duduk kat balkoni tmpt jemur baju tu.
Rasanya kalo pasang cage gedabak dorg tu, kompem terus xde space utk jemur baju.
Kene beli mesin basuh yg siap kering terus tu la jawabnyer..hahah!!


kitorg dapat yg Blok B tu. Ade 13 tingkat sume  ;)
Terdapat kesilapan komunikasi masa mula2 nak bg deposit ari tu. Masa saya tanya kene bawak RM1k ke utk deposit bagi loan gov masa hari yg tertera lam surat tu, or boleh ker lepas tu..dorg ckp ape2 blh tanya masa dtg situ. So saya pun x bawak cash RM1k. Bila dah sampai sana daftar nama utk pembayaran deposit & PEMILIHAN NOMBOR RUMAH terus, kitorg x bleh pilih nombor sbb tak bayar RM1k sebagai tanda "jadik". Ingatkan pergi situ utk sesi perbincangan or taklimat ke ape sbb masa tanya tu, dorg kat Putrajaya Homes ckp, ape2 tanye masa dtg utk pemilihan nnt. Time tu nak pergi bank, cam dah alang2. Last2 kitorg dtg balik hari kendian tu. 

Time buat pemilihan tingkat & no. rumah, saya kemain eksaited tgk byk lagi tingkat yang bawah2 still xde penghuni tp incek hubby ckp takkan sesaje orang x nak duk bawah. Mungkin faktor pemandangan, lokasi or matahari. Bila tanya kat sales assistant situ, rupanya betul yang incek hubby cakap. haihhh saya yang x menyabar2 walhal mmg sblm2 tu dah plan nak ambik rumah yang paginyer ngadap matahari tp petang terlindung dari matahari. 

Lepas pilih berdasarkan faktor kemudahan, tingkat & pemandangan, akhirnya kitorg pilih yang tingkat 6. Pemandangan adalah mengadap rumah teres. *Fasya..!! nnt kita bleh main lambai2 tauu!! sbb umah aku ngadap umah teres ko..!! hahaha* Siap ckp kat incek hubby, klu time lif ramai..bleh jer nek tangga. Tangga lah sangat! Kalau time slim2 dulu boleh la..skrg ni maunya baru sampai tkt 3 dah sempottttttt kihkihkihhh. :p

Lain2 kemudahan kat situ, blok B tu dekat ngan Surat & Dewan Serbaguna. So, kalau kendian hari ade penyewa nak duduk kat situ, faktor2 kemudahan camtu bleh diambik kira. ;)  


kalau tak silap, matahari petang terbenam mengadap blok C tu




pemandangan dalam rumah. Untuk family ramai, rumah ni mmg tak berapa sesuai.
Siryess cakap...tp sbb rega rumah kat Putrajaya kan, kene la redhooo se-redhooo-redhooonyerr -_-


plan nak duduk situ 3-4 bulan pertama kot..kottt la...tgk2 duduk setahun kat situ..hehhe


  yang nih x tau mende...bangunan ape pun xde info..saje ambik gambar sbb suka tgk design dia..
Ok..next time cite pasal raya plakkk...ngeeeeeeeeeeeeee
bye, assalam.. ;)
  

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...