TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 18 September 2014

> [DARAH TINGGI] OFFICIALLY.......... :(



Assalammualaikum..

18.September.2014 | Gula-gula perisa baru. Setatt semalam kene ambik. Kalau ikut doc klinik Presint 9, Putrajaya..kene ulang alik dulu selang sehari pegi check BP kat doc selama seminggu. Pastu baru dia kasik ubat sblm operation 14/10 tu nnt....doc nak pagi2 bgn tido kene check, pastu nak tido mlm pun kene check tp incek hubby ckp susah nak ulang alik pegi klinik semata2 nak monitor BP. Pagi2 lakkk tuu... at least kul 6.30 am dah terpacak depan klinik sbb ade certain doc, dia suh tunggu setengah jam dulu baru dia check BP. Dia nak bg rehat2 dulu..tp biasanya sbb menunggu tu laa makin jadik stress..hahaha.. Pastu kul 7am blh terus gerak ke opis. Masalahnya, part mlm plak..kul brp nak g klinik pvt sblm tido tu...?? cane kalo incek hubby kene keje malam...???




So, bermula laa hari pertama tu kitorg g satu klinik panel TNB area Bangi...memandangkan hari tu Hari Msia & cuti, so kul 7.30am dah terpacak depan klinik. Klinik bukak tp orangnyer takder..kat kaunter ade notis ckp ke bilik air. Tunggu2 dlm 10 min xde jugak. Siap dengar cam org mandi lg tu. Agaknyer assistant situ tgh mandi kot. Last2 incek hubby ajak pegi klinik lain. Takleh nak tunggu sbb pas hantar saya g klinik, dia kene masuk keje lakk (OT).

Pegi klinik lg satu kat Sek.7 BB Bangi jugak (klinik bukan panel TNB). Nasib baik doc ade. Terus check. Masih gak tinggi 140/100. Doc tanye brp kali dah bacaan tinggi. Saya ckp dlm 3-4x jugak kebelakangan nih. On off, cuma ni agak berterusan. Terus doc suggest terus mkn ubat dlm dos 5mg berbanding dok ulang alik g klinik ambik BP, pas seminggu baru doc klinik kerajaan Presint 9 decide nak kasik ubat. Dah makan masa seminggu++ sedangkan operate nak buat tgh bln 10 dia ckp. Bila fikir2 balik, betul jugak.  

Last2 kitorg decide mkn jer ubat tu siap2 dan dlm masa yg sama nak cari alat utk monitor BP. Ptg ni laa nampaknya kene meronda sume2 farmasi utk cari mane yg agak murah... huhuhu 

Kalau ikut sejarah Darah Tinggi dlm family saya ni...saya laa org terakhir yg kene. Sejarah yang kuat. Mak ngan arwah ayah mmg ade darah tinggi. Bermula dengan ayah. Pastu mak plak dikesan ade darah tinggi since hari ayah ninggal (Jun 2001). Mlm2 x leh tido, panas..x selesa...tp xde lak sakit kepala cam saya. Since dari tu mak mmg mkn ubat. Sangat disiplin dia part ubat ni tak macam saya   

Pagi2 mak akan bangun awal sblm subuh utk makan ubat, pastu solat...lepas stgh jam +++ baru dia bekpes. Sblm kene darah tinggi ni, saya pernah terfikir. Macam mana laa agaknya saya kalau kene penyakit ni. Tengok mak punye stok ubat utk 2-3 bulan pun rasa nak termuntah jer..ada ubat yg utk mkn pagi dan mlm, ade ubat yg makan separuh, ade yg utk mkn sebijik. Mak x reti baca. So dia hafal ubat mane yg makan pagi & jumlah, mane ubat utk mkn mlm @ sebelum makan. 

Saya ni jenis x disiplin part makan ubat. Sblm ni kalau demam2 biasa tu, time x larat sangat baru saya makan ubat. Time dah agak2 ok sikit, saya stop ubat kecuali antibiotik.. kdg2 dengan antibiotik pun ke laut jugak jadualnyer.. uhuhu

 Lepas mak dikesan ade darah tinggi, bermula laa abg2 saya kene..ikut urutan jugak, last sekali kene kat saya.. Sblm2 ni bila BP naik, doc akan tanya ade tak family yg ade darah tinggi. Saya jawab YA..! Ade tak yang kene strok..saya jawab TAKDE... tapi baru2 ni doc tanye soalan yang saya pasal strok,. jawapannya YAAAA...!!...abg no.2 dah kene pada 28/3..since sekarang tak sedar.... bila teringat pasal abg dah koma macam tu, bertambah lagi stress saya. Malam2 x leh tido..teringat dia..kesian sangat2 tgk keadaan dia terlantar camtu.. saya nangis sorang2 sampai tertido.. masih menghrpkan ni semuanya mimpi wlupun realiti mmg abg still akan camtu..*kesat air mata*

Saya harap lepas mkn ubat ni, settle2 operation semua...darah normal balik. Sblm ni mmg naik jgk esp time saya demam sebulan on off masa kena virus Brucella tu. Masa tu mmg saya betul2 disiplin makan ubat..sbb selama 10 hari kat KPJ Kajang, rasa hazabbbbbbnya kene injek tiap2 hari cucuk ubat kat vontttt.  Injek tak sakit tp kesan lepas injek tu, abis sakit2 satu badan. 

Ubat tu kuat jgk kesan dia. Sampai baring x kene, duduk lagi x kena. Nak termuntah telan 5-6 jenis pil bertemankan air manis (Rebina). Kuar hosp plak kene hari2 g klinik utk injek. So pas habis injek selama sebulan tu, saya merayu2 kat doc x nak injek. Nak teruskan dengan pil2 jer.. masa tu sanggup janji ngan doc mmg nak makan ubat betul2. Doc siap  ckp kalau virus tu dtg balik, kali ni lebih kuat... takuttttttttttttt... Alhamdulillah..ubat2 berjaya dihabiskan & last result darah masa tu mmg bebas virus Brucella.. Syukur...........huhuuhuuu













6 comments :

  1. Hadoiiii...makin bertambah sau agei pedih au Ju...apa boleh buat singen agei wak debei kenah bak dielak telo.Harap semuahnya ok and beh ih breakfast pil la au ew nampaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SERI PELANGI 》bertambah laa in..huhu..x sangkak kwk bak bei ateng gei..lgpun strong family history sui doc... bab stress in..au sen tao mcm2 wak dialami mudei2 ih..dugaan mxm2..hrp ok sen gei bp ko bah ih naah..huhuu

      Delete
  2. Ya Allah! moga dipermudahkan ya sis..moga cepat sembuh... takut juga bila dengar kes darah tinggi ni..family belah arwah ayah sy memang ada sejarah darah tinggi ni.. sabar ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS ATIE >>> tq sis...tu la..x sangka jugak blh kene umo dah 30an camni... mmg sejarah kuat belah saya... kene jaga makan & kene cukup tido la pasni kan.... huhuhu

      Delete
  3. SIS ATIE >> waalaikumsalam... alhamdulillah... darah makin ok skrg ni..bacaan pun dah turun sikit dari hari tu..skrg mmg kene pantang betul2..pantang x leh tido lewat & makan masin2 dah x ambik dah... ubat pun dah ikut jadual... hrp menten sampai la hari pembedahan nnt...walhal operate gigi geraham jer pun...huhu

    sis pun take care yer...kita sejarah kuat ni mmg kene extra perhatian bab2 kesihatan nih... huhuhu

    ReplyDelete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...