TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Saturday, 7 October 2017

RESEPI : UDANG GORENG BUTTER PALING SIMPLE TAPI SEDAP


Salam Sabtu. Hari ni kawan-kawan blogger pergi mana? Jenjalan makan angin? Shopping or mereput kat umah jer? haha..!! Sape yang mereput jer tu, kita genggggg..!! kehkehkehh... tak tau nak pegi mana sebenarnya. Tapi plan kemain la banyak, last2 xde pun keluar rumah. Cuma arini keluar sebelah rumah jer. Dapat jemputan sempena besdey anaknya yg ke-setahun. Makan sedapp. Alhamdulillah.
_
Ni enty cite pasal makan jugak. Dulu-dulu masa tengok orang hidang menu ni kat restoran/kedai makan, selalu terfikir mesti mahal bahan-bahan dia, entah-entah susah kot nak masak gini. Macam mana cara penyediaannya. Dan time tu plak tak berapa rajin nak menggoogle resepi dan cara nak masak. So balik-balik makan la kaoooo udang goreng kunyit..udang masak lemak + cendawan, sambal udang, cucur udang. Pastu menu ulang-ulang sampai la ade akak satu opis tu cite pasal "nak masak ape hari ni..??". Bila dia cite pasal udang goreng butter, terus tanye cara buat part udang tu. Part resepi takde hal. Boleh google jer. hihi
_
Dah buat beberapa kali, Bahan-bahan pun tak banyak sangatt. Sampai la tahap jadik ketagih plakk udang ni. Nasik bertambah2, udang plak sampai makan ratah. Kelaut la misi nak kurangkan berat badan tuh... say babaiiiiii la to kepala 5+ kg tu.. Hahahah

UDANG GORENG BUTTER PALING SIMPLE TAPI SEDAP
By: "Juls Julie"

BAHAN-BAHAN:
1) 500gm udang - dibuang kulit (part ekor tinggal sikit)
2) Tepung Bestari / Tepung Jagung - secukupnya untuk salut udang
3) Dua (2) sudu makan serbuk kari
4) Minyak untuk menggoreng
5) 10 ulas bawang putih - dicincang halus
6) Daun kari - secukupnya
7) Satu (1) tin susu sejat/cait
8) segenggam cili padi - potong ikut suka / ikut kepedasan
9) Butter - 1/4
10) Garam / Aji / Gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:

1) Udang dibuang kulit, cuci bersih, tos dan gaul dengan tepung Bestari/tepung jagung & serbuk kari. Goreng sebentar dan ketepikan.
_
2) Panaskan kuali, masukkan 1 sudu minyak masak & butter, pastu masukkan bawang putih, cili padi & daun kari. Goreng sampai bau wangi.
_
3) Masukkan susu cair + sedikit air (kalau perlu), garam, aji & gula secukup rasa. Last sekali baru masukkan udang.  Biar pekat kejap, pastu tutup api dan siapppppppppp untuk di-ngap. ekekek
_
kejadian udang digoreng kejap. Udang saiz XL baru puas ati..

Minyak + Butter. Klu butter jer tanpa minyak, nnt butter cpt hangit.

masuk bawang putih + daun kari + cili padi tadi. PEdas2 aiiloiikeeeee :p 

pastu bubuh susu cair, air sikit (klu perlu), gula + garam + aji secukup rasa

Last sekali, baru masukkan udang. 

biar pekat kejap + blh bg kuah tu cair sikit ikut selera anda. 

Gambar dah masuk mangkuk dah x de. Tak sempattttttttttt snap dah ngapppppppppppp. ahahah :p

48 comments :

  1. Tengok saje dah tahu sedap..

    Makan dengan nasi panas panas..

    Mememang sedap giler

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..mmg sedap sangat2....lemak2 gitu..hehehe

      Delete
  2. uish sedap ni, nanti nak try lah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la sis..senang jer masak dia..hehehe

      Delete
  3. hantar sini sikit, berjejer air liur tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...bak alamat nak antar...ekekeke :p

      Delete
  4. sedapnyaa.. mkn dengan nasi panas2.. fuhh.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap, busyra.. menambah2 diet sambil kat kepala keluar #LupakanDiet.. eeheheheh

      Delete
  5. Tak pernah try , tq resepi ni sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan sis...try..jangan x try..hehehe

      Delete
  6. Sedapnyaaaa. TErbayang makan ngan nasi panas panas, perghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap la, mama..ce tryl...sure si kembar 3 pun suka jugak meratahnya..hehehe

      Delete
  7. wak tenok gmbr udang goreng butter pon sedapp., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh la request kat wife mintak buat ni wak..heheh

      Delete
  8. Uihh sedapnya nampak... terus rasa mcm nak pergi cari udang goreng butter sekarang juga :D

    ReplyDelete
  9. hurmm..mengugat iman nak mkn ni.... lama dah pantang udang..... cam nak kena bua tjer

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tgk FB or Blog..mmg semua menggugat keimanan nak2 bab makan ni..bab soping blh tahan lg..ekekek

      Delete
  10. sedap ni.. makan pulak dengan nasi panas...sedappp

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  11. bestnyaaa.. ratah saja dah ni.. hii lama dah x buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo nak ratah jer, kene bli udang yg besar tu..baru puas makan..x yah makan nasik.. agak2 bleh kurus tak camtu..ekekeke :p

      Delete
  12. Sedapnya! Dah lama tak makan udang goreng butter ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn sis..dah lama jugak x buat ni..hehehe

      Delete
  13. Lama pula tak masak udang goreng butter ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh la masuk dlm list menu mggu ni tu sis..hehe

      Delete
  14. apa sahaja masakan melibatkan udang mesti sedap apatah lagi udang goreng butter..
    Aduhai terus lapar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann sis..bila reply komen2 kat sini, rasa lapar balik la plakkk..ekekeke

      Delete
  15. Alahai sedapnya. Boleh Cuba resepi nanti

    ReplyDelete
  16. nnti nak buattt.. teringinnn.. serius sedapp. besar2 pulak tu udangg.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah buat blm tu..?? ekeke..aritu kebetulan jumpa udang saiz besar..mmg terus sambar laa..hehehe

      Delete
  17. Pandai juls masak butter prawn ya...nampak sungguh menyelerakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak la pandai mana, sis...masak ikut sesedap rasa dan gerak ati jer..hehehe masih lagi belajar memasak...sbb kite suka makan..ekekek

      Delete
  18. adui.. sedapnya !! lapar terus.. hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite pun tetiba lapar jgk ni sis.. mmg bahaya blogwalkingtgh2 malam camni..huawawaw

      Delete
  19. Hingga menjilat kaki
    eh menjilat jari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi pakcik..kang jilat kaki,.terus kene salmonela..ehh..ade kaitan ke.. hahah

      Delete
  20. wahhh kalu mcm ni dah boleh bukak resto

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lama lepas tu restoran tutup lingkup sbb cust bosan asyik tu jer menu ade kat kedai,...tu jer reti masak...bhahahaha

      Delete
  21. sedapnya.. lama tak masak.. pernah buat tapi tak jadi.. boleh cuba cara ini pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan try sis... senang jer ni..hehehe

      Delete
  22. Nak cuba juga masak resepi ni.
    Kegemaran anak-anak ni.
    Bila balik Sabah harga udang sana di Tamu murah sikit.
    Puas makan ramai-ramai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya selalu jugak dengar kat Sabah mmg murah udang..satu ari nnt nak jgk gi bercuti kat sana bawak famili. hihhii nak makan udang freshhhh :)

      Delete
  23. Dah lama saya cari resipi ni... tq tau.. btw, saya dah follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la try..senang jer resepi ni sis..hehe..btw, tq tau follow kite..hehe

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...