TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Saturday, 28 February 2015

[PRIMA @ PR1MA PRESINT 11] MAJLIS PENYERAHAN REPLIKA KUNCI OLEH YAB PM






Alhamdulillah...yang ditunggu2 dah tiba..dapat emel dari PJH pasal jemputan untuk Majlis Penyerahan Replika Kunci Perumahan PR1MA pada 7 Mac 2015 (Sabtu) depan. Penyerahan replika kunci tu nanti akan dibuat oleh YAB Perdana Menteri, Dato' Sri Mohd Najib. Atur cara seperti dlm screenshot bawah ni..sbb dorg send invitation dlm bentuk slide powerpoint jer..

GAMBAR SCREEN SHOT JER... SBB JEMPUTAN DLM BENTUK SLIDE POWERPOINT :p

Pada sape2 yg still x dpt emel jemputan tu, cepat2 ler check emel yer... kot2 laa termasuk dlm spam ker hape... if xde jgk, nnt tinggalkan emel, saya leh fwd kan ajerr...tapi detail dah ade kat pic atas tu.. mane yang dah dpt rumah tu..kalo pergi nnt, leh la jumpa & kenal2..kot berjiran sebelah umah jer... leh tinggalkan no hp kat bawah kat komen tu jer or klu nak selamat, emel je ke julsjulie80@gmail.com. hehe

Kisahnyer...dlm mggu lepas, balik dari klinik sebelum melawat tapak, sempat jugak riki2 perabot kat kedai perabot sebelah klinik..Kot pindah nanti, senang nak bajet2. Dah terbayang2 $$$$ bakal mencair dan mengalir keluar.. *phewwwwwwwwwwww* kitchen kabinet jer tak tgk lagi sbb x reti nak survey selagi x tau saiz dapur...  Barang2 lain kebanyakkan akan bawak dari rumah sewa sekarang jer.. cuma kabinet dapur ngn tmpt masak jer maybe nak let go... sbb nak jimatkan space pasang kitchen kabinet jer.. Kalau sume nak baru, bini tokey balak pun boleh bankrappp..hahaha 

Sampai kat tapak PR1MA, kecewa sekali lg sbb still tak leh nak masuk tgk rumah... aritu masa mula2 pergi yang jumpa guard pakistan tu, dia ckp boleh masuk kalau hari bekerja...pergi kali ni, guard bangla ckp x leh masuk jugak... so balik tu dengan perasaan sedikit kecewa...hahah dah cam meroyan jer... 

Tapi keesokkan harinyer, 2-3 hari pastu tgk dpt emel dari PJH pasal jemputan tu, terus fwd kat incek hubby & kawan yg dpt jugak kat situ. So nnt, wajibb pergi sebab nak melawat rumah contoh...ambik idea nak deko seminima yang mungkin.. 

Pastu, kan siap ade cabutan bertuah tuuuuuuu.. kotlaaa dpt tv LED  ke Plasma 48" ker, mesin basuh ker...petiesss ker....untung2 x yah beli baru dah...hahahaha


tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.........................

tang kunci sebenar tu, ntah biler la dapatnyer ekkk.... mihmihmihhh


Wednesday, 25 February 2015

> PROGRESS PERUMAHAN PRIMA @ PR1MA PRESINT 11 (FEBRUARI 2015)

 

 
 
 
LAWATAN TAPAK : 2/2/2015 @ 10.30 am 
 
Saya, mak ngan incek hubby buat lawatan tapak ke PRIMA @ PR1MA Presint 11 lepas balik berurut kat Presint 16. Dah lama x skodeng sana.. tapi memandangkan hari tu cuti Hari Wilayah, so takde pekerja kat situ. Guard kat situ cakap tak boleh masuk tengok rumah. Kalau nak tengok jugak, kene tunggu hari yang org ade bekerja..maksudnya bukan hari cuti la..
 
Lepas tu, incek hubby saya skeeeping london ngan pak guard (rasanya warga Pakistan kot)  sbb dia ckp dia x faham bahasa melayu, tanye pak guard tu esok boleh masuk tak? Pak guard tu cakap dia tak faham bahasa Melayu...siap silang2 tangan bgtau tak paham..kihkihhkihhh.. pastu incek hubby ckp, dia dah skeeeping london dah tu...cakap omputeh..mane ade ckp Melayu nyerrrr.... rupanya dia pun x berapa faham jugak skeeeeeeeeeeping londongg nih..aduyaiiiiiiiiii... kitorg dok sengih2 jer la..
 
Saya mintak izin kat pak guard tu, ckp nak ambik gambar.  Dia tak benarkan saya masuk. Saya ckp saya bukan nak masuk, nak snap gambar, kat situuuu jerrr (siap tunjuk tmpt yg saya nak snap tu, lokasi berdekatan dgn kedai2).. siap skeeeeping london kasik dia faham. Dia dok tunggu situ jer...takut saya tetiba buat histeria berlari naik masuk lam rumah tu kot..hahahha. So, kitorg just masuk kawasan bawah blok @ area parking perumahan tu jer laa..

 
snap gambar dari belah tepi, bersebelahan dengan Pangsapuri Putra Damai, P11 tu

Blok A rasanya ni.. sape dapat kawasan ni, maybe ptg2 agak panas kot..


Parking bawah blok. Tak banyak sangat belah ni. Maybe ade parking bertingkat. x ingat plak :p

tgh2 tu Blok B. Ngadap taman permainan umah weolss nnt..heheh

Shop Lot


Mem Besar harusss posing & interframe dlm ni..hhee.. lebiuu Makkkkk <3


Jumpa kete ni parking kat area parking Pangsapuri Putra Damai tu..syg jer tengok kete terbiar camni.. Kelisa lak tuuuuu


 CALL PUTRAJAYA HOMES: 24/2/2015 
 
Saya try call Putrajaya Homes sebelah pagi tu, dpt bercakap dengan sorang pegawai ni. Saja tanya berkenaan rumous kata PR1IMA ni dah boleh masuk bulan 3 ni nanti. Pastu ade kawan yg sama2 dpt PR1MA ni pnh call sblm ni, org tu ckp bulan 10 baru bleh masuk. So agak kompiusss di situ. So bila tanye pegawai tu, dia ckp mmg ade dengar rumous psl tu cuma dia tak boleh nak bagi jaminan yang PR1MA boleh dah diduduki Bulan 3 ni sebab CF tak dapat lagi.

Tapi mengikut agreement, pembinaan memang dalam masa 3 tahun dan sepatutnya handing over bulan 10 ni. Dari segi fizikal & luaran, mmg dah siap semua dah nampak. Taman permainan kanak2 pun dah cantik. Lot2 kedai dah ade, pastu dekat lak ngan stesen bas kalau nak nek bas g keje...

So maksudnya di sini, CF nyer jerr...CF bila2 masa laa akan dpt... hrp2 la cepat..x sabar nak pindah.. x larat dah nak harung traffic jam Kajang - Putrajaya - Kajang hari2... -_-
 
 

Tuesday, 17 February 2015

> MEK SALMAH FROM SCOTLAND @ JUALAN PUSPANITA JPM

 
 
 

Jualan Puspanita, JPM mmg tiap2 kali gaji akan ada. Tapi bulan ni ade berbeza sket ngan bulan2 lepas sbb bulan ni ade retis dtg berjual. Salah sorang tu Mek Salmah dari Scotland nih la. Dulu2 masa tgk cite tu, tergelak sorang2 esp part Catriona Ross @ Mek Salmah curik2 makan budu tu. Beria2 x ngaku tp dah kene rakam, baru laa kantoi. Dengan slang omputeh dia tu konon x pandai ckp melayu..tgk3 kechek klate lak dia..hahaha  :p

Segan sebenarnya tp sbb kita minat jugak masa dia berlakon dulu2..so tak lepas peluang nak bergambar.Tapi nak bergambar, takkan saja2 dtg kat dia nak selfie bagai kan... So, kene ler beli barang dulu. hahaha... Mek Salmah jual Pina Colada, kek nenas, atas dia ade cheese.. sedapp..!!. sebab x manis sangat..just nice.. manis2 sgt kang muak jugak. Yang member lak nak beli pina colada jugak sbb mek tu ckp beli la 2, alang2 jer tinggal 1 tp pas balik opis, rupanya tertapau wajikkk.. hahaha... Mana tak, masa mek tu tanya nak yg mana, dia iye-iye kan ajer... tak tengok pun Mek masuk ape dlm paperbeg tu..hehehe 
 
Ade jugak Sheila Mambo & Zul Yahya masa tu tp x ambik gambar pun..hahaha.. Sheila Mambo jual laksa & Zul Yahya jual shawl kalau x silap. Bulan ni kene jimat skit sbb nak balik Kelantan subuh2 esok.

So, semoga perjalanan kami selamat sampai. Petang ni nak ambik anak sedara lak. Sorang yg dari Temerloh, ambik kat KL Sentral. Yang dari Penang, kene ambik kat Hentian Kajang. Memandangkan masa dorg sampai tu lebih kurang sama, so incek hubby akan ambik yg kat Hentian Kajang tu.. 

x sabar nak cutiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....
 
 

Friday, 6 February 2015

> SELFIE JUMAAT vs TUDUNG TANPA JENAMA

 
 
Bukan saja2 nak menyelfie. 
Tapi saja nak sharing "tudung tanpa jenama" yang sedap dipakai.
Yang penting, syariah compliance! 
Kain kompem tak jarang/x perlu inner. 
Bidang pun besar, boleh ejas jadi saiz L or XXL.
Yang paling pentingg, boleh pakai kedua2 belah, kira 2 in 1 giteww.. 
 tak payah selai baju, selai tudunggg sangatt.. 
poket jimatt oiii...hehehe..
feeling poyo at Jabatan Perdana Menteri
 
 

Tuesday, 3 February 2015

> JEKAN BAHEIK @ BAHIEK AKA BUDU MELANAU


Godek2 PC incek hubby sbb nak upload bidio yg lame tapi x sensored dlm youtube (sebab nak ringankan pc & delete yg dlm pc incek hubby), terjumpa gambar mak tengah buat "Jekan Bahiek" / Jekan Bahek @ Barek /  @ Ikan Jeruk atau senang cakap, Budu tapi kannnnnnnnnnnn... ni version Melanau...hihi. Gambar ni ikut tarikhnya, 7 Ogos 2012. Lame giler,,.baru jumpa balik gambar ni.

Sayaaaa, walaupun Melanau pure tapi dolu2 bab nak buat mknn tradisional camni mmg x pernah ambik kisah pun. Saya tau maaaaaaaaaaaakan jer. Tau2 mak dah siapkan..  Tapiiiiiiiiiiiii... bila fikir2 balik, sayang kalau saya tak belajar atau paling tidak, inisiatif utk salin resepi sekurang2nya sebab tu warisan kaum sendiri., Tambah pulak, mak masih ada (alhamdulillah, semoga sihat & panjang umur mak). Jadi rugi kalau saya tak catat resepi2 atau masakan yg dia buat. Semoga mak panjang umur supaya saya boleh belajar banyak benda dari dia... tskkk..tskkk...

Disebabkan kebetulan masa tu kitorg g Giant, terjumpa ikan bilis yg besar ni, maka tercetuslaa idea nak buat Jekan Bahiek ni setelah bertahun2 tak makan. Selalunya kalau teringin nak makan, saya beli jer kat Pekan Dalat atau Bandar Mukah. Tapi sekali sekala, nak jugak makan air tangan mak. Sesambil tu boleh tengok sendiri macam mana Jekan Bahiek @ Budu ni dihasilkan. Esok lusa, kalau dah hilang ingatan, blh rujuk balik kat sini walaupun bagi kawan2 sekampung yang lain, semua ni kacangggggggggg jer. huhu..

 Resepi dan cara lebih kurang seperti berikut:


BAHAN-BAHAN:
1) >< 1/2 kg Ikan Bilis Mentah (buang perut & bersihkan)
2) Garam kasar - dalam 2 genggam dewasa atau lebih (agak2 jer)
3) Bekas untuk menyimpan (pastikan kering)


CARA MEMBUAT:
1) Ikan bilis tadi ditos kering.
2) Gaul rata dengan garam kasar
3) Masukkan ikan bilis yang telah digaul dengan garam kasar tadi ke dalam bekas.
4) Setelah sebati, akhir sekali..ratakan dengan garam di sebelah atas ikan bilis dlm bekas tersebut.
5) Sedia untuk dimakan selepas seminggu atau lebih.


CARA MENYEDIAKAN:
1) Pastikan sudu utk mengambil ikan bilis tersebut (selepas seminggu atau +++) adalah sudu yg kering.
2) Masuk dalam bekas, perah limau kasturi/nipis, patah cili api & kalau nak, boleh campak bawang merah.
3) Makan dengan nasik panas2 atau jadi pencicah utk ulam2. Sama jugak seperti Budu Pantai Timur.







Lesung tu mak guna untuk tumbuk garam kasar, 


Akhir sekali, garam diratakan seperti di atas sebelum bekas ditutup rapat.

Tapiiiiiiiiiiiiiii kannnnnnnnnn...tahun 2012 tu saya xde darah tinggi lagi...sempat la jugak makan Budu Melanau ni. Tak makan selalu pun sebab saya sorang jer yg layan. Incek hubby mana la dia reti makan "budu" yang sahih, terang, jelas dan nyata bentuk ikannyer. hahaha...

Sebab, beza budu melanau dengan budu Pantai Timur ni...budu melanau ni ikan dia masih ade rupa ikan tu lagi walaupun dah sedikit hancur. Tapi budu pulak dah cair gitu..xde nampak ape dah...just kuah... So, kalau orang melanau makan Jekan Baheik / Bahiek nih, cara makan adalah dengan mencarik2 isi ikan tersebut dan makan bersama nasik panas.

Siryessssssssss, makan nasik panas + jekan baheik/baheik ni jer dah bertambah2 nasik... kihkihkihhh. Tapiiii... sekarang cuma mampu tengok jer dari jauh... nak makan, kang meter naikkkkkkkkk.. Sabo jer laaaaaaaaa... T_T



testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...