TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Wednesday, 29 April 2015

[PR1MA] DAPAT KUNCI..BERMULALAH DEKO2 RUMAH IMPIAN

 
 
 
 

Alhamdulillah..pada 8 April 2015 akhirnya kitorg dapat kunci lepas byk kali tebalkan bibir (sebab call PJH selang 2 hari sekali hahaha).Maafkan saya yer orang PJH..bukan saja2 nak kacau...tapi takut kene byr denda lewat..x pasal plak nak kuarkan $$$ saje2 jer gitu sbb kelambatan pembayaran umah kitorg.. dari bayar kat korang, baek laa $$$ buat beli reta utk umah PR1MA tu kan..haha

 Selang 2 hari saya call, still jgk dpt jawapan yg sama..x check lagi, x boleh bukak sistem..bla..bla.. tp tebalkan jugak mulut nak call... demi $$$$$$$$$.. huhu.. Sebabnyer, lepas incek hubby call BSN yg uruskan loan tu ujg bln 3, dia ckp awl bln 4 dah blh dpt kunci...
 
Deposit api, air & maintenance utk mac-Jun 2015 kitorg dah bayar siap2 masa dapat surat dari PJH tu. So kene tunggu plak utk dapat kunci pastu..dlm 3 mggu jugak menunggu. Tu sebab kejap2 call PJH.. mula2 call, org yg uruskan tu cuti, esoknyer call lagi, org tu lak mc..lusa plak try call lagi,. org yg jawab call tu ckp nnt dia call balik..tunggu punya tunggu, tak de lak call. Last2 call lagi..bila call, org tu jawab x check lagi. Takpe lah..saya faham anda sibuk..tp dlm memahami kesibukan orang tu, kecut perut jugak fikirkan nak byr denda lewat..sbb ade jiran2 yg terpaksa bayar seribu+++. Kat org lain mungkin x banyak tp kat kirorg yg tgh perlukan duit utk semua urusan rumah, jumlah tu mmg BANYAKkkkk.. T_T

Masa ambik kunci tu, saya jer yg masuk pej. PJH. Incek hubby tunggu lam kete sbb xde tmpt parking. Sempat sembang2 ngan orang maintenance psl grill, ekon & rene ape sume,..wlupun masa tu x de plan lagi nak buat ape.. x dapat bayangan rumah tu cane..heheh


Bila dah dapat kunci tu, baru laa kitorg start survey barang2 rumah. Tapi dlm x dpt kunci tu, dah beli siap2 kipas.. 6 ketul..lampu2 ape sume...cam berlebih2 lak lampu...hahaha.. ni hasil2 pencarian di House Of Lighting, Puchong. Ternyata mmg berbaloi2 kat situ sebab murahhhhhhhhhh giler2 punye. Sebab survey tmpt lain mmg xde banyak sangat pilihan dan rega pun agak mahal.. Dan terus terbayang nak deko2 syurga dunia kat Kuching lak (berangan jer dulu sbb bajet utk rumah kecik kat sana xde lagi)... :p

Jom layan gambar2 utk sesi 1st ke HOL Puchong ni.......






Berkenan yg ni tp incek hubby x berkenan. Letak kat ruang tamu nnt x terang sgt katanya. T_T








Berkenan lampu denden nak letak kat ruang ke bilik tp nnt kene buat wiring lain lak huhu



Untuk umah PR1MA, mmg x bleh letak lampu cenggini sebab siling rendah.. member yg buat reno tu awl2 pesan x blh beli yg cenggini. Kalau nak jgk, kene beli yg gantung x lebih dari 1 kaki. 
OK, redho!





Nak sambar cermin atas ni. NExt bajet lak... duit laju2 mengalir cam air paip.




Berangan nak letak lampu ni lam KC. Dah imejin dah tp dpt quotation x rasmi, KC dlm 5.5k.
Kene pujuk2 Menteri Kewangan aka Incek Hubby dulu..bhahahah


Ni lah hasil tuaian utk 1st time ke HOL, Puchong. Tak ingat berapa jumlah lampu tp total dlm RM700++ - RM800 gitu termasuk GST..hahah.

i) Lampu LED T5 panjang utk backyard & balkoni yg x berapa nak balkoni tu, 
ii) Lampu gantung2 utk 3 bilik, 2 ruang tamu, 1 luar pintu masuk, 1 ruang laluan ke bilik, 2 lampu utk toilet & 1 lampu cam terlebih beli...over..haha

Nak pergi HOL ni kene awal..sbb kastemer mmg ramai giler...berpadat2. Sure korang pun x selesa nnt kan... Nak tunggu staff layan sepenuhnya, mmg tak la..dorg ramai lagi kastemer yg tgh Q utk dilayan. So, better pergi awal. sampai sana kene survey2 dulu, tgk mane yg berkenan..kalau dah confirm, baru panggil dorg utk serve. Kalau tak, kesian lak org lain yg tgh Q tu. 

Lepas dah dpt ape yg kita nak tu, dorg akan bagi nombor utk Q kat tempat check brg2 tu. Check lampu nyala ke tak or rosak. Dah settle, pegi bayar kat kaunter. Nanti masa nak keluar, sekali lagi staff akan check barang kat luar tu. Mmg sistematik jugak la dorg nih..


Sementara nak ambik kete tu, 
staff akan jaga parking & dorg yg akan hantar & angkat masuk kete. hihiii







Next, kipas plakkkkkkkkk..... kesat dahi..

T_T'

Thursday, 16 April 2015

[RESEPI] KEK GULA HANGUS

 
 
Dah lama teringin nak makan Kek Gula Hangus ni..dah puas cari, tak jumpa..pernah beli masa kat cafe kat opis ni..tapiiiiiiiiiii... gula dia betul2 hangus...pahit..tu 1st & last beli.. hahhah.. Bila dah tiba2 tekak ni rasa dah tak boleh ditahan2 pas tgk gambar kat FB, terus google resepi.. akhirnya terbuatlaa sendiri...satu loyang 8x8 ni. Omm..nomm..nomm sendiri pastu sedekah kat jiran sikit. Segan lak..selama ni asyik dorg jer kasik macam.. hihihi


KEK GULA HANGUS 
sumber: FB Resepi Mama Kent


BAHAN-BAHAN:
a) 2 cawan tepung gandum
b) 2 cawan gula
c) 7 biji telur ayam
d) 3 sudu mentega
e) 2 sudu teh Baking Powder
f) 1 sudu teh Soda Bikarbonat
g)2 cawan air
h) 1/2 tin susu pekat
i) Perisa vanila - saya tambah sendiri dlm 1 sudu kecil



CARA MEMBUAT:
 1) Masak gula sampai cair, lepas tu masukkan 2 cawan air. (hati2 semasa menuang air ke dlm gula hangus sbb akan meletup2 sikit gula tu). Kacau rata sampai gula larut. Tutup api, masukkan marjerin/butter dan kacau sebati. Bila gula & butter dah larut, ketepikan dan biarkan sejuk.

2) Dalam bekas A - ayak tepung gandum bersama dengan baking powder & soda bikarbonat. 

3) Dalam bekas B - pukul telur sampai kembang, lepas tu masukkan bahan dari bekas A berisi tepung yang telah diayak tadi.

4) Selepas tu, masukkan susu pekat. Gaul sampai rata.

5) Bakar selama sejam. Saya guna suhu 180`-200c dengan api atas bawah (depend pada oven masing2).

* Nak tau kek tu masak ker tak, cucuk dengan lidi, kalau x melekat tepung pada lidi, dah masak la tu..


Selepas 1 jam membakar, ni lah hasil dari jejari gebus yang x berapa nak ekpert bab2 kek tradisional nih...hehehe





Wednesday, 8 April 2015

> PELANCARAN SAMSUNG GALAXY S6 DAN SAMSUNG GALAXY S6 EDGE @ HOTEL MAJESTIC, KUALA LUMPUR (2 APRIL 2015)

 
 
 
 
#Trobek, petang 2 April 2015 saya ngan incek hubby pergi ke Majlis Pelancaran Samsung Galaxy S6 dan Samsung Galaxy S6 Edge kat Hotel Majestic Kuala Lumpur. Sebenarnya, asal2 tu sesaje tangan gatal reply emel dari Samsung. KAt emel tu ckp utk 100 orang terawal sahaja. Tak sangka lepas tu dapat call dari Samsung tanya saya nak attend ke tak.. saya plak saje jer ckp nak attend walhal x tanye pun incek hubby dia bleh temankan ker tak. Lepas tu baru tanye2 dia & dia ckp ok. 

Dari Putrajaya kitorg nek ERL ke KL Sentral. Pastu nek teksi ke Hotel Majestic. X kosa nak drive ke KL petang2 camtu. Pelancaran dia nampak grand jugak la. Tapi x kenal sape pun..x nampak blogger lain..maybe dorg dah pergi majlis sblmnya sbb ade beberapa event sblm tu termasuk yg Datuk Lee Chong Wei Attend. 

Sampai situ lepas pendaftaran ape sume, terus masuk Grand Ballroom..besar..luas..tp sebab dah 15min lambat dari jadual sebenar, so kitorg terpaksa berdiri jer la sepanjang perasmian tu...kusi dah penuh..lgpun kusi x banyak pun sebenarnya.






So, ni ler Samsung Galaxy S6 dan Samsung Galaxy S6 Edge. Harga RM2,599 dan Samsung Galaxy S6 edge ialah RM3,099.00 (harga termasuk GST hokeyyyy).
Untuk hp ni, korang boleh booking awal unit kat di kedai-kedai terpilih dengan deposit sebanyak RM300 dan blh dapat hp tu sehari lebih awal sebelum hari penjualan pada 16 April 2015 nanti.


yang best tipon nih,. korang cas 10min jer dengan charger wireless dia..pastu bleh guna 4 jam wooo... dan iolss takde rasa nak beli pun hp ni setakat ni sbb rega dia tuuu...hahaha...tabung ayam tak cukup lagi plusssssssssssssssss Note3 yg sedia ada ni masih elok berfungsiiiiii...syokorrr laa nakkk.. kita simpan dulu duit utk urusan pindah rumah pasni... hihihi





Majlis pelancaran tu kejap jer..x sampai 45 min pun...lepas abis pelancaran, ade preview kat ballroom sebelah tu..utk sape2 yg nak tengok & pegang hp tu.. weolss x ketinggalan pergi jugak..

abaikan jerawat nan seketul itu..fokus pada hp :p























Balik2 dari pelancaran tu, kitorg jalan kaki jer...nak kata jauh, tak laa sangat tp jalan tu agak mencabar sbb kete banyak. Sebab nak tunggu teksi, cam lame jer... Sampai2 kat KL Sentral, masa duduk tunggu ERL sampai, incek hubby nampak iolsss nyer BFF, Sal aka Mommy Toty & Yoshi. Masa tu mmg x perasan sbb dok tunduk2 tgk hp... nasib baik incek hubbt bgtau.. hahaha.. Kitorg punya laa susah nak jumpa walhal dok Puchong/Kajang jer...tp bleh lak jumpa kat KL Sentral..

Masa masuk dalam ERL x jumpa lagi sbb dia dok hujung masa tu...dah sampai Putrajaya Sentral, kitorg buat cara wajibbbb... bergambarrrrrrrrrr... hahaha... Miss U salllllllll...sik sempat beloyar lamak.. kelak jumpa agik okkkkk... hihihihi



 byeeeeeeeeeeeeeee



❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...