TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 15 January 2016

DEKO PR1MA : MISI MEMBURU MEJA MAKAN - JATI OR IKEA?

 
 
 
 
Misi memburu meja makan dah lama bermula.. since lepas dapat kunci..klu kebetulan keluar..mmg menyambil2 survey tapi baru nak update dalam blog.. memula dulu saya salu berangan nak beli meja makan yang jati. dah start kumpul RM sikit2..kiranya half-half ngan incek hubby. So xde ler berat sorg2 nak keluarkan duit. Plannyer nak cari 4 seat jer.. sebab umah kecik. Bila saya suarakan hasrat kat incek hubby pasal meja jati, dia cam tak setuju. sebab kebanyakkan yang kitorg survey, rega dalam RM1500++ plg murah. Cari yang biasa jer katanya. Hmm.. Ok... redho, sebab mmg rasa mahal giler sedangkan boleh dapat meja makan biasa dengan rega kurang dari RM1k tu.. 

Tapi sebab nak cuci mata dan puaskan ati sendiri, still jugak la "me-nynap" gambar2 kusi jati tu. Yang gambar meja makan jati kebanyakkan survey kat Nilai 3, tp kebanyakkan kedai jugak tak de sangat jual yg 4 kusi. Semua 6. Kalau 6 kusi, dpt laa imejin gedabak meja jati tu kan.. walhal ruang makannyer cenonet jer... buh meja makan 6 kusi, terus sempit laluan nak ke dapur...huwawaw :p


 
 Yang ni saya paling berkenan...tp tu lah.reganya RM1500 *pitam*
 kalo tunjuk kat Ma @ Mak Mentua ni..kompem dia suka.. peminat tegar jati tu..heheh
Set kusi tamu jati umah lama dulu, dia yang pilih. Bila dah jual..dia ckp dia yg rasa sedih... 
ape nak buat. terpaksa... ruang jd sempit kalo bawak 1 set tu..


 yang ni plak RM1800 ke RM1600 gitu. x ingat dah reganya.. *pitam lagi*


 RM1400


Ni cun jugak..pilihan ke-2..RM1600



 

Disebabkan incek hubby ckp bajet untuk meja makan TAK BOLEH lebih dari RM1k, so saya ajak BFF pegi IKEA untuk mencari meja makan. Kebetulan plak BFF free masa tu...kitorg pergi tengahari jumaat. So orang tak ramai sangat cam wiken tu. Dah lama tak gi IKEA..last pegi rasanya ngan kazen thn 2003 ke 2004 gitu..huawawa


 berkenan meja makan corak kayu gitu..tp xde yg kecik -_-'


 ni pun sama..xde yg kecik.. -_-"



 Last2 decide nak amek meja makan [GLIVARP] nih.. kengkunun nak design cermin transparent gitu. Try konsep moden lak. konon lahhhh
 

 Asal2 nak beli meja makan jer..last2 terbeli brg2 lain plak.. nepesu



 dah beli meja makan..kene ler beli sekali kusi untuk sementara. Sebab kusi yang dihajati mahal bebeno. Takde bajet. So beli [MARIUS] RM11.90 x 1, amek kaler merah & [FROSTA] RM29.00 x 2 buah. Lepas amek Marius tu, rasa nyesal plak. Sebab cam tak berapa kukuh. Yang nak duduk tu saiz agak "comel". Baek amek Frosta jer  aritu. -_-'



Epi Besdey Cik Lil Gendut..
semoga ko sihat2, panjang umur dan cepat2 jumpa jodoh. 
Semoga diberikan hidayah utk convert..
blh tukar nama dari Lilian kepada Latipahhh.. hahaha.. 
nama member2 kasik dia masa kitorg mula2 keje di Putrajaya tahun 2002 dulu,. hihihi
terima kasih kerana jadi kawan masa susah..masa senang. 
Semoga kekal selama2nya.. :)

memandangkan sehari sebelum tu besdey BFF, Cik Lilian Joseph (18.09.2015)...so ari tu belanja dia meatball Ikea. dengan kek cheese,. Dan belanja sebab dia temankan beli meja makan tu. Berpeluh2 kitorg angkat meja tu masuk kete dia. Boleh tahan berat jgk.. Nasib baik muat kete Kenarinya..hihi. 


 
 Orang ckp sedap giler meatball IKEA, tp pada saya biasa jer..xde ler sedap sangat pun. Tekak kampung kot... hahahh!!! Ape2pun, syukurlah..dpt makan..



Dah bawak naik rumah dengan bantuan incek hubby tlg angkatkan, tapi tak terus pasang. Skru driver ape sume xde. Lepas terperap dalam seminggu, baru la kitorang pasang. 



Lepas try & error sebab ade yang tertinggal kene bukak & pasang balik...akhirnya terpasang jugak meja makan tu. Ai is Hepi... ~__~



Camni la rupa meja tu..yang kat umah x snap pun gambar,. Sebab atas meja penuh dengan barang2 masa pindah. ade meja buat hiasan..buat tempat melonggok segala khazanah alam.  Entah bile nak habis kemasnyer..sekarang pun makan atas lantai jer..bentang niuspepa..dok bersila.. ala2 Datuk Terlajak Laris.. hehehe

Salah satu sebab nak sangat meja makan tu sebab dia extandable table. Kalau rapatkan ke dinding, bleh 4 org duduk, Kalau jarakkan sikit, bleh 6 orang duduk. Kalo tarik extension leaf dia tu plak, bleh 8 orang duduk. Lagi satu, material dia tempered glass. So mmg hati ni bagai digaru2 untuk membeli. Syukur alhamdulillah.

Kusi tu la yang aiii berkenan... kusi [TOBIAS] tapi rega tuh la..sebijik jer dah RM325 *lap dahi*

Sebab TOBIAS tu mahal..so decide nak beli yang ni, [FRODE]
 
 
dah berkenan warna tu...tp RM125 sebijik.. kalo amek 2 bijik dah RM250. Kalo 4 bijik dah RM500. Ohh Noo..nooo.. !! Tapi saya plan kalo nak beli kusi, taknak 4 @ 6 bijik tu kusi yang sama. Nak mix2 & match jer. So tak cepat bosan tgk design yg sama.. wassap gambar kat incek  hubby, dia pun x setuju. Tak payah beli dulu katanya. Last2 kusi ni masuk dlm next bajet. So duduk la dulu guna Marius dengan Frosta tu... janji ade tmpt duduk :)
 
 
 

DEKO PR1MA : TAMBAH KEPALA PAIP DALAM BILIK AIR

 
 
 
 
Keje2 bertarikh 15.08.2015 tapi tak ingat nak update kat sini utk rujukan masa depan. Yang ni keje2 pasang @ tambah kepala paip kat bilik air tetamu dan bilik air master. Upah indon yang biasa buat tu, keje2 dia cantik dan kemas. Oklah berbanding kontraktor meLAYU yang buat singki kat dry kitchen saya tu, bocor & hasil keje maaf ckp, memang cam hampeh. &*$6@($+@###??>m<
Memula masa bagi cadangan nak tambah kepala paip tu, incek hubby cam tak berapa setuju. Bukan apa...dia ckp bleh pakai jer paip yang kat toilet tu..tp bila nak amek air wudhuk, Susah plakkk sebab hosnya bergerak @ jatuh. Last2 dia sendiri ckp nak upah Pak Zainal pasang @ tambah kepala paip. So wikennyer, terus gi Seksyen 7, BB Bangi cari kepala paip. Sebab nak pasang cepat.
 
 Bilik Air Tetamu





 Toilet Bilik Master 



 Dah siap..tunggu kering gam jer..so x leh guna bilik air tu utk 3 jam gitu



Dah siap..lepas beli kepala paip & dah pasang, rasa cam nyesal plak beli kepala paip yang panjang gitu. Sebabnya rasa cam besar la pulak..bilik airnyer kecik. kihkihkihh... Bila ckp kat incek hubby, dia ckp kenapa nak fikir mende2 remeh-0temeh camtu. Janji kepala paip tu berfungsi dah ler. Tak yah cerewet sgt dia cakap. Sebenarnya bukan cerewet, tp perancangan tu tak betul2. Tak terfikir kepala paip saiz cane yang nak dibeli. Asal nampak cam cantik dimata saya, terus beli. Sudahnya..sendiri tak puas ati. Tapi ape2 pun, dah siap pasang. Elok berfungsi..yang penting, hasil keje kemas..tak bocor.

Hahaha....


 
 
Upah untuk pasang 2 kepala paip tu termasuk keje2 pecah tiles tu, tak sampai RM200.  So settle satu keje... hihi
 
 

Tuesday, 12 January 2016

DEKO PR1MA : PEMASANGAN SLIDING WINDOW DI YARD DAN CERMIN BESAR DI RUANG TAMU

 
 
 
 
2 Januari 2016 (Sabtu) 

Setakat ni, ni keje2 latest reno/deko kat umah yg comel tu. Bajet pun comel jgk. Lepas officially pindah dari Kajang ke Putrajaya 31 Disember 2015 baru2 ni, mende 1st yang kitorg buat adalah pasang sliding window kat yard dengan gantung cermin besar kat ruang tamu.

Kalau ikutkan, nak pasang sliding window tu lame lagi. Tp fikir2 balik dengan keadaan cuaca tak menentu yang tiap kali hujan, yard akan banjir dan tempias..dengan takde space nak simpan barang2. Last2 pasang sliding window dulu.  Tu pun kebetulan incek hubby dpt duit kutu. Kalo nak mengumpul sendiri, lambat jugak tu. Dari duit kutu menjadik debu..baek lah disegerakan ape yang dihajati..hehehuhuhhihi

Dah pasang sliding window, bleh sumbat barang2 kat yard nan seciput tu..susun mesin basuh rapat ke tingkap & simpan kotak @ storage. Pasang sliding window dengan gantung cermin tu kitorg amek company cina dari Puchong. Yang mana, jiran2 pun dah berbelas orang buat kat cina tu. So hasil kerja dia pun saya dah pernah tengok masa kat umah jiran Blok A. So mmg bleh caya la. Dah serik amek hasil kerja orang yang kita x nampak hasil, tp dengar dari mulut kawan yg rekemen (entry pasal projek kitchen kabinet terbengkalai belom lagi berkesempatan nak buat entry + bukti). stress + sakit hati fikir pasal tu

Sebelum tu, nak ckp entry ni bukan nak menunjuk ke ape. Cuma nak sharing & utk rujukan kendian hari. Senang nak refer ke ape utk orang yang pelupa cam saya. Bab2 deko ni tak de mende sangat pun. Umah kecik, so bajet pun ciput la. Jauh beza kalo nak dibandingkan dengan deko rumah kawan2 yang lain. Ape2pun syukur, dah duduk rumah sendiri. Yang penting, kita yang nak duduk puas ati walaupun belum apa2 dah sakit hati pasal kitchen kabinet projek melayu layu tu

 
Kerja-kerja bermula 11.00 am. Untuk projek pertama masa pekerja tu datang (2 orang pekerja bangladesh), dorg buat cermin dulu. Asal2 cermin tu bingkai kayu, berat tp sebab kayu dah rosak dan patah2, kitorg plan nak tukar jer. Bila survey2 nak buat frame kayu, kebanyakkan caj RM1k++ untuk frame & upah dtg ukur + pasang. So cam over bajet lak. Cermin tu pun beli bape ratus jer, kalo frame sampai RM1k, cam hover lak hakakkk.. :p

Last2 decide nak guna frame stainless steel jer. Itupun nasib baik incek hubby kebetulan teringat nak tanye pekerja yang buat cermin tu, dah dorg setuju @ boleh buat, on jer la.. Janji cermin tu tak tersadai jer tepi dinding tu bertahun2. Asal gantung..hehehe.. So kosnya just byr RM200 untuk cermin berukuran 6 x 8 kaki. Teringat masa mula2 beli aritu, kitorg dah cuak sebab mula2 cermin tu cam tak muat nak masuk lif. Lif dah ler kecik jer. Last2 ejas kasik senget, alhamdulillah lepas jugak masuk lif tu. Masa tu merah2 muka pekerja hantar cermin tu mengangkat. Sebab cermin tu mmg berat. huhuhu 

  



Ni la frame asal cermin tu. memang since dari tengah tahun lepas lagi tersadai jer kat situ. Nak gantung, konon nak tukar frame dulu. Last2 terabai jer. Konon tunggu ade bajet.


Sila abaikan muka 2 org menyelfie tu. hahahah..! Masa ni dok ulang alik tengok rumah. Tengah eksaited baru dpt kunci .. perasaan tu normal kan..?? kan..?? hahahahh!!

*tutup muka*

Memandangkan keje2 dorg tu incek hubby yang monitor, so saya mmg tak tengok sangat dorang buat keje. Tapi, sebelum masuk bilik layan muvi ngan anak sedara, kene ler snap dulu gmbr2 dorang wat keje :p



Ni cermin lepas bukak frame kayu asal. Dah nak reput dah pun. Pekerja tu buang frame kayu lama, pastu bertabahlaa dorg bekerja celah2 kotak dgn barang2 yg penuh kat ruang tamu tu. Karpet nasib baik sempat mintak incek hubby alihkan. Takut jatuh paku ke ape mende tajam, kang kene kaki. huhuhu

Dah siap pasang frame stainless steel tu. 


Sebenarnya bangla tu salah kira. Dia ckp tauke dia x kasik RM200 utk frame tu tp sbb dah tulis atas resit, so dia ckp tak pe laa.. memula masa dia ckp tak dapat RM200 tu, cuak jgk rasa. Sebab kitorg just bajet RM1k jer untuk cermin dan pasang sliding window. Lepas balik Sibu emergency baru2 ni, duit dah tak bape nak ade.. banyak ke lain dah.takpe la..bukan rezeki..ape2 pun..family first :'(




Memula saya x dapat bayangkan tapak untuk cermin tu, ingatkan sekali dengan frame terus dia punye tapak. rupanya dorg ni pasang 1 batang aluminium untuk support bawah cermin tu. Sebab berat katanya. Kat atas cermin pulak mmg dorg pasang 2 cangkuk. Kiranya based tu untuk bg cermin x jatuh gitu la. Lepas dah pasang aluminium untuk support tu, tetiba rasa cam x cantik plak pemandangan. Tp dah pasang kannn... redho jer la. Pasni maybe nak tampal dengan samting. cam cermin/sticker kilat2 kecik2 tu ker..pernah tengok dalam group Fb deko2 cermin kecik2 yang tampal kat meja console tu... tak hengat lakk name ape. 


 

Masa nak ukur untuk gantung tu, incek hubby panggil saya untuk bgtau tinggi mana nak. So saya agak2 lepas untuk kusi makan, ikut paras tu la. Bukan ape, takut kita or tetamu secara tak sengaja tertolak kusi makan ke belakang kene cermin..takut jer pecah. Sayang oiiiiiiiiiii... nak dpt cermin besar (tapi dengan rega murah) tu bukan semudah petik jari jer.. bercinta jugak tu nak mengumpul balik. Silap2 beli cermin baru lepas ni dah tentu include rega GST tu..huhu. So kene ler berwaspada..



Masa mula2 pasang ni, pekerja tu salah ukur framenyer. So frame belah atas nampak renggang / ade jarak sikit. So pekerjanya tanye saya nak letak yang renggang tu belah atas ke bawah. Saya ckp letak belah atas supaya tak nampak sangat. yer la..sape la nak tengok belah2 atas camtu sekali. Kalau nampak sekalipun, tutup mata dah la. Nama pun rumah kecik, bajet pun ciput gak la,  haha.. Lepas tu saya x tau dah ape cite lepas tu. Sebab masuk bilik layan tgk muvi dengan anak sedara. Incek hubby jer monitor keje2 dorang ni.


Abaikan meja makan yang bersepah tu. Barang2 penuh atas meja, bawah meja, ruang tamu, bilik no.2 & 3 pun penuh. Masa budak2 lori tlg angkat tu, dorg just masukkan jer dlm bilik tu. So tak sempat nak susun2 lagi time tu.





Rupa-rupanya lepas dorg pasang cermin ni & nampak masih ade renggang kat framenyer, dorg bukak balik cermin tu. Dan potong cermin tu ikut ukuran frame. Kiranya takde ler cincai sangat keje dorang berdua tu. Nampak kemas jer dorg potong. 

Tapi saya tau pasal cermin tu dorang potong dulu kasik cantik lepas jumpa serpihan cermin kene potong masa kemas2 sampah kat dapur. Bila tanye incek hubby, baru dia ckp. tapi dia xde lak cite pasal sampah cermin dlm tong sampah tu. Ishhhhh.... nasib baik tak tercucuk cermin tu. Terpacak gitu jer dlm tong sampah tanpa balut elok2. orang lelaki ni kalo bab2 mengemas ni mmg fail abis.. haihh.


Grill hasil keje kontraktor melayu layu kat yard nan seciput tu *sedih*

Dah settle pasang cermin kat ruang tamu, dorang start pasang sliding window. Masa ni memang saya tak tengok langsung dorang buat keje. Incek hubby jer yg tunggu. Plus masa tu dah ngantuk sangat..layan muvi lepas tu Zzzzzzzzzzzzzzz... hasi sabtu khennn :p  hehe



Kul 3 pm baru siap pasang cermin ni tapi tak leh usik untuk 3 jam nak kasik silikon / gam betul2 melekat dulu. Lepas siap, incek hubby ketuk pintu suh saya tengok. Bangun, pergi dapur nak try bukak sliding window tp cepat2 incek hubby ckp jangan usik dulu, kasik gam / silikon kering. Gambar selepas tu saya tak snap dah sebab tengok2 semua incek hubby dah siap susun. So masuk bilik balik, sambung membuta ngan anak sedara..hahaha.
Untuk kos buat sliding window, RM750 untuk frame putih +  cermin biasa/putih (tapi bercorak dan frosted) cam kitorg punye tu. Tapi orang luar tak nampak kita kat dalam. Nampak bayang2 sikit jer. Kalau nak frame jenis gelap/warna coklat dengan cermin bercorak camni warna gelap jugak, tambah sikit lagi RM. Tak sure berapa. Ade tanye aritu tapi tak ingat sebab saya mmg takde plan nak bubuh cermin & frame gelap sebab yard tu memang dah gelap dah. Kalau buh cermin gelap, frame gelap..kompem lagi bertambah gelap dan nampak makin sempit. 

p/s: Sebelum pasang sliding window aritu, dorg akan tengok sama ada grill kita tu ok ke tak untuk pasang sliding window tu. Kalau ke dalam sangat, dorg akan caj RM50 untuk alihkan grill tu.
Sebelum ni kitorg bubuh bidai kayu tu, warna coklat. Bila masuk yard jer, mmg gelap, kalau nak kemas2/ sidai baju / cuci pinggan or cari ape2 dlm wet kitchen tu..mmg kene bukak lampu.. Kene bukak separuh bidai tu bagi cahaya dan angin masuk. Jadik rimas plak rasanya. Sebab tu kitor decide nak amek cermin warna putih jer. Janji frosted. 
Tingkap tu plak dorang pasang 4 keping, semua boleh bukak. Kalau nak angin masuk lebih sikit, bukak 2 daun tu.
Totally cost bajet ciput seperti berikut:
1) Sliding Window (cermin bercorak & frosted + frame putih ) RM750 +*alih grill RM50*
=RM800 

2) Cermin Besar RM300 6x8 kaki (beli yang 2nd kat FB)+ hantar dari Nilai ke Putrajaya + kos buat frame RM200
=RM500
Contact Person : Mr. KK Yap 012-210 6322

*happyyyyy*
Alhamdulillah ;)
next projek..
sambung kitchen kabinet aka projek sakit T_T

Thursday, 7 January 2016

CARA MENGUBAT SAKIT KEPALA YANG KRONIK

 
 
 
 
Since umur saya meningkat 30-an ni, yang paling ketara ialah bab2 kesihatan makin menurun. Sama ada kurang menjaga pemakanan atau tak menitikberat kuantiti pemakanan, jadual pemakanan, waktu tido,  pasal kesihatan..atau faktor keturunan pun mungkin boleh jadi penyebab. 
 
Dalam banyak2 masalah tu, antara yang saya paling tak tahan ialah sakit kepala/migrain. Mula2 dulu saya ingatkan sakit kepala biasa. So boleh tahan lagi. Tapi lama2 makin teruk...sampai berdenyut2..sakit dari tengkuk sampai tengah kepala. Lepas buat pemeriksaan beberapa kali, rupanya ada darah tinggi. Since dari tu jugak, kerap kene migrain. Masa tu mmg tak ambik lagi ubat darah tinggi. Doc ade kasik, tp masa tu rasa cam takde keperluan nak makan ubat darah tinggi.
 
Lama kelamaan, migrain jadi makin teruk. Boleh kata dalam seminggu, memang akan kene migrain dlm 3-4x. Azab nak menanggung, nak2 kalo kene kat pejabat. Rasa nak muntah, rasa cam nak baring or balik rumah tapi dah kat opis..sekali sekala boleh la kalo nak baring dlm surau @ bilik fail. Kalo selalu sangat, takut orang pandang lain plak. Dulu2 dengar orang kene migrain, saya selalu terfikir apa rasa kene migrain. Sakit sangat ke..teruk ke... tak dapat imagine bila kawan2 dok cakap dorang kene migrain. Cuma tumpang simpati jer..

Tapi bila diri sendiri kene..baru la rasa betapa azabnya bila datang migrain. Masa tu ubat migrain cumalah pain killer, mandi kepala, jirus air ais, pastu sapu minyak angin kat kepala banyak2 & celah2 rambut..pastu tido. Tapi lama2 cam rasa dah tak tahan.. Pastu teringat pasal darah tinggi. Rasa cam ada kaitan dengan darah tinggi sebab family saya takde yang jenis migrain ke ape.. cuma ada darah tinggi jer..tp dorang takde plak dengar yang memanjang sakit kepala cam saya.

Sejak dari tu, saya makan ubat darah tinggi walaupun kadang2 terskip jadual.. dan saya perasan lepas beberapa bulan makan ubat darah tinggi tu, migrain saya kurang. Kadang2 seminggu sekali..dan yang paling rasa bersyukur sangat...kdg2 sebulan sekali jer kene.. kira oklah berbanding dulu2. 
 
Lepas ni saya nak try amalkan cam petua kat bawah ni. Kot berkesan. Semoga memberi manfaat kepada semua. :)



MAKANAN UNTUK KESIHATAN OTAK

 
 
Untuk info bersama. Azam tahun 2016 ni cuba konsisten amalkan pemakanan seperti di bawah. Insyaallah :)
 

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...