TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 15 January 2016

DEKO PR1MA : MISI MEMBURU MEJA MAKAN - JATI OR IKEA?

 
 
 
 
Misi memburu meja makan dah lama bermula.. since lepas dapat kunci..klu kebetulan keluar..mmg menyambil2 survey tapi baru nak update dalam blog.. memula dulu saya salu berangan nak beli meja makan yang jati. dah start kumpul RM sikit2..kiranya half-half ngan incek hubby. So xde ler berat sorg2 nak keluarkan duit. Plannyer nak cari 4 seat jer.. sebab umah kecik. Bila saya suarakan hasrat kat incek hubby pasal meja jati, dia cam tak setuju. sebab kebanyakkan yang kitorg survey, rega dalam RM1500++ plg murah. Cari yang biasa jer katanya. Hmm.. Ok... redho, sebab mmg rasa mahal giler sedangkan boleh dapat meja makan biasa dengan rega kurang dari RM1k tu.. 

Tapi sebab nak cuci mata dan puaskan ati sendiri, still jugak la "me-nynap" gambar2 kusi jati tu. Yang gambar meja makan jati kebanyakkan survey kat Nilai 3, tp kebanyakkan kedai jugak tak de sangat jual yg 4 kusi. Semua 6. Kalau 6 kusi, dpt laa imejin gedabak meja jati tu kan.. walhal ruang makannyer cenonet jer... buh meja makan 6 kusi, terus sempit laluan nak ke dapur...huwawaw :p


 
 Yang ni saya paling berkenan...tp tu lah.reganya RM1500 *pitam*
 kalo tunjuk kat Ma @ Mak Mentua ni..kompem dia suka.. peminat tegar jati tu..heheh
Set kusi tamu jati umah lama dulu, dia yang pilih. Bila dah jual..dia ckp dia yg rasa sedih... 
ape nak buat. terpaksa... ruang jd sempit kalo bawak 1 set tu..


 yang ni plak RM1800 ke RM1600 gitu. x ingat dah reganya.. *pitam lagi*


 RM1400


Ni cun jugak..pilihan ke-2..RM1600



 

Disebabkan incek hubby ckp bajet untuk meja makan TAK BOLEH lebih dari RM1k, so saya ajak BFF pegi IKEA untuk mencari meja makan. Kebetulan plak BFF free masa tu...kitorg pergi tengahari jumaat. So orang tak ramai sangat cam wiken tu. Dah lama tak gi IKEA..last pegi rasanya ngan kazen thn 2003 ke 2004 gitu..huawawa


 berkenan meja makan corak kayu gitu..tp xde yg kecik -_-'


 ni pun sama..xde yg kecik.. -_-"



 Last2 decide nak amek meja makan [GLIVARP] nih.. kengkunun nak design cermin transparent gitu. Try konsep moden lak. konon lahhhh
 

 Asal2 nak beli meja makan jer..last2 terbeli brg2 lain plak.. nepesu



 dah beli meja makan..kene ler beli sekali kusi untuk sementara. Sebab kusi yang dihajati mahal bebeno. Takde bajet. So beli [MARIUS] RM11.90 x 1, amek kaler merah & [FROSTA] RM29.00 x 2 buah. Lepas amek Marius tu, rasa nyesal plak. Sebab cam tak berapa kukuh. Yang nak duduk tu saiz agak "comel". Baek amek Frosta jer  aritu. -_-'



Epi Besdey Cik Lil Gendut..
semoga ko sihat2, panjang umur dan cepat2 jumpa jodoh. 
Semoga diberikan hidayah utk convert..
blh tukar nama dari Lilian kepada Latipahhh.. hahaha.. 
nama member2 kasik dia masa kitorg mula2 keje di Putrajaya tahun 2002 dulu,. hihihi
terima kasih kerana jadi kawan masa susah..masa senang. 
Semoga kekal selama2nya.. :)

memandangkan sehari sebelum tu besdey BFF, Cik Lilian Joseph (18.09.2015)...so ari tu belanja dia meatball Ikea. dengan kek cheese,. Dan belanja sebab dia temankan beli meja makan tu. Berpeluh2 kitorg angkat meja tu masuk kete dia. Boleh tahan berat jgk.. Nasib baik muat kete Kenarinya..hihi. 


 
 Orang ckp sedap giler meatball IKEA, tp pada saya biasa jer..xde ler sedap sangat pun. Tekak kampung kot... hahahh!!! Ape2pun, syukurlah..dpt makan..



Dah bawak naik rumah dengan bantuan incek hubby tlg angkatkan, tapi tak terus pasang. Skru driver ape sume xde. Lepas terperap dalam seminggu, baru la kitorang pasang. 



Lepas try & error sebab ade yang tertinggal kene bukak & pasang balik...akhirnya terpasang jugak meja makan tu. Ai is Hepi... ~__~



Camni la rupa meja tu..yang kat umah x snap pun gambar,. Sebab atas meja penuh dengan barang2 masa pindah. ade meja buat hiasan..buat tempat melonggok segala khazanah alam.  Entah bile nak habis kemasnyer..sekarang pun makan atas lantai jer..bentang niuspepa..dok bersila.. ala2 Datuk Terlajak Laris.. hehehe

Salah satu sebab nak sangat meja makan tu sebab dia extandable table. Kalau rapatkan ke dinding, bleh 4 org duduk, Kalau jarakkan sikit, bleh 6 orang duduk. Kalo tarik extension leaf dia tu plak, bleh 8 orang duduk. Lagi satu, material dia tempered glass. So mmg hati ni bagai digaru2 untuk membeli. Syukur alhamdulillah.

Kusi tu la yang aiii berkenan... kusi [TOBIAS] tapi rega tuh la..sebijik jer dah RM325 *lap dahi*

Sebab TOBIAS tu mahal..so decide nak beli yang ni, [FRODE]
 
 
dah berkenan warna tu...tp RM125 sebijik.. kalo amek 2 bijik dah RM250. Kalo 4 bijik dah RM500. Ohh Noo..nooo.. !! Tapi saya plan kalo nak beli kusi, taknak 4 @ 6 bijik tu kusi yang sama. Nak mix2 & match jer. So tak cepat bosan tgk design yg sama.. wassap gambar kat incek  hubby, dia pun x setuju. Tak payah beli dulu katanya. Last2 kusi ni masuk dlm next bajet. So duduk la dulu guna Marius dengan Frosta tu... janji ade tmpt duduk :)
 
 
 

17 comments :

  1. Akak pun minat set meja kayu jati tu Ju..
    Tapi macam Ju kata lah..
    Tengok harga nak pitam hahaha..
    Penyudah akak beli meja kayu juga marble top RM700++
    Sebab sama juga bajet bawah RM1k..

    Simple dan cantik juga meja IKEA tu Ju..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK Yat >>> TQ kak..simple jer..hehe.. tu la kakk..mmg minat sangat tp tu la..rega satu hal..incek hubby x berkenan satu hal... marble pun berkenan jgk kak tp masa tu pernah survey rega RM1k++ jugak... tp best kalo marble ni.. lasak kan..hehehe

      Delete
  2. kami dulu plan nak beli meja extandable jugak kat ikea. mahal sangat, so tak terbeli lagi.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe sis..pelan2 kayuh..kitorg ni pun slow2 jgk..x leh buat sekaligus...nnt poket sakit...hati pun sakit..hehehe

      Delete
  3. Huiii...bukan ji selera masuk rumah baru hehehe...syabas betehhh!!!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uiiiiiiiiiiiiiyahh.. selera biasa2 sen...slow2..ekeke... tq bebehhhhhhhhhhhh <3

      Delete
  4. bestnyaaaa kak shopping perabut. kite kalau g ikea giler menengok semua barang kat sana. tp pokek nipih jeee so tengok je laa. hehee. btw lawa jugak meja akak pilih tu tramsparent gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnnnnnnnnnnnn....menggila mata melilau kat ikea tu..poket pun bocor jer memanjanggg..hahaha

      setakat ni tu yg plg berkenan di hati wlupun sbrnya nak yg jenis kayu...ape2pun, syukurlah..hihi

      Delete
  5. Replies
    1. hahah..dah pilih sis...semestinya ikea..ekekek :p

      Delete
  6. Replies
    1. cantik tp incek hubby lak x berkenan..hehehe

      Delete
  7. ingat ikea..ingat meatball nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak..x puas makan sepinggan..hahaha

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...