TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Wednesday, 21 December 2016

DAPUR JULIE : TERUNG BAKAR AIR ASAM

 
 
 
 
26.10.2016 | Tarikh gambar. Punya laaaa lama gambar tu jadik pekasam lam hp. hihi. Resepi ni dari incek hubby. Tak tau mana dia dapat / belajar. Saya buat pun dia yang bagitau step by step. Mana laa ingat dulu2 pernah buat tp tuuuu tahun bila. Ingatan dah lemah..banyak makan semut..hihi..

Tak mo taip panjang2, so terus semak resepi:
TERUNG BAKAR AIR ASAM 
Oleh : masak by Julie (resepi oleh En. Hubby)  apa yang penting, KERJASAMA..!! :p


Bahan-Bahan:
 1) 6 biji terung sederhana besar - dibersihkan
2) 3-4 biji telur - rebus setengah masak
3) 3-4 tangkai cili hijau - dihiris halus
4) 10 tangkai cili padi (hijau/merah) - dihiris halus
5) 2 sudu makan Ekstrak asam jawa Adabi
6) 1 labu bawang besar / holland - dipotong dadu
7) Garam, gula dan perisa secukupnya
8) Sedikit belacan - dibakar sekejap
Cara Menyediakan Terung: 
1) Bakar terung tadi dalam frying / magic pan sampai masak/lembut
2) Belah dua dan susun dalam pinggan. Ketepikan.

Cara Menyediakan Air Asam:
1) Lenyekkan belacan yang dibakar tadi dalam bekas/mangkuk. Campur asam jawa ekstrak + cili padi + cili hijau + bawang besar.
2) Masukkan garam, perisa & gula secukup rasa. 

Cara Menghidang:
1) Cicah terung tadi dalam air asam jawa yang dah dimasukkan telur setengah masak (tak payah kacau); atau
2) Tuang air asam jawa tadi atas terung bakar dan pecah telur di atasnya.
Ikut laaa nak cara mana makan tu janji selamat masuk perut.. hihih..
 
 
 












Air Asam

Thursday, 15 December 2016

SKOLIOSIS : PEMBEDAHAN TULANG BELAKANG NINI @ NURSYAMIMI SYARIZAN

 
 
 
 
 
Gambar lama, tahun 2015 kalau tak silap
Hari ni Nini @ Nursyamimi Syarizan (anak sedara) operate tulang belakang. Call abang no.5, dia cakap semalam dah warded. Pagi tadi kul 8.00 masuk OT. Masa call tadi belum keluar lagi dari OT. Cite pasal penyakit Nini dan Nani tadi..ada jugak google pasal tu. Nama penyakit tu  [SKOLIOSIS]

Punca sebenar dia tak diketahui tapi boleh baca info kat link di atas tu. Mula2 tu dikaitkan dengan macam bebanan beg sekolah yang berat. Bila dengar macam tu, terfikir jugak..kitorg masa sekolah dulu (tahun 80-an) lagi berkilo2 berat beg bawak. Bukan naik bas g sekolah..tapi jalan kaki. Sekolah kat kampung tengah.. rumah kitorg kat kampung hilir. Memang hari2 menapak dalam 40-45 minit jugak la. Dah masuk darjah 5-6 baru selesa sikit. Dah pandai naik basikal. So xde dah terasa bebanan tu.
Mungkin jugak zaman sekarang ni macam2 jenis penyakit baru muncul. Contohnya ekzema dan asma..dulu2 jarang dengar..tp sekarang ni penyakit tu dah jadi penyakit biasa yang banyak dihidapi kebanyakkan kanak2.

credit to http://www.mmgazette.com/scoliosis

Macam mana boleh kesan penyakit ni? Abang cakap dia perasan bila Nani (si kakak) mula2 kena dulu, nampak tulang bahunya senget dan bengkok di belakang. Bila bawak ke doktor, doktor sahkan kene Skoliosis. Lepas tu si Nini terjadi benda yang sama. Lagi nampak ketara bila si Nini berjalan, posisi dia macam mendada. Tulang berbentuk "S". Bawak gi check, pun sama Skoliosis. Harap si adik, Nana (no.4) dan adik bungsu, Danial tak berlaku benda yang sama. Syukur jugak sebab kakak ipar keje gomen (Hosp Kuching) dan operation pun dibuat di Hospital Kuching jugak. So dekat laa nak menjaga or jenguk2 dia. Imagine kalau bukan keje gomen dan x de kemudahan perubatan, jenuh jugak tu nak bayar sendiri kalau 2 orang kene selang setahun serentak. huhuhu


Semoga selamat hendaknya. Tahun lepas kakak dia, Nani @ Nurhamimi Hamizan pun operate yang sama jugak. Terkejut jugak dengar sebab tak penah lagi ade kes operate camtu dalam famili kitorg. Bila tanya abang, dia cakap kebanyakkan ade kes kawan2 sekolah mcm tu jugak. 

Zaman makin berubah..penyakit pulak dah pelbagai. Semoga kita sentiasa dilindungi dan sihat2 hendaknya. Amin2..







Thursday, 8 December 2016

BIRTHDAY : 8 DISEMBER 2016 | SELAMAT MELAHIRKANKU KE DUNIA, MAK!

 
 
 


Syurga yang ku rindu.

Ya Allah
jika dia punya hajat dan permintaan, kabulkan permintaannya ya Allah.
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim,
Ampunkan seorang wanita yang pernah ku tumpangi rahimnya, 9 bulan - 10 hari lamanya
wanita ini telah melahirkan kami 
7 beradik
hingga koyak isinya, Ya Allah
luka kulitnya, Ya Allah
tumpah darahnya, Ya Allah
bercucuran air mata menahan sakit derita, Ya Allah
itulah dia, ibuku, Ya Allah

Demi keberkatan Al-Quran yang sering kami bacakan, ampunkan ibuku Ya Allah
Ampunkan ibuku yang tidak pernah kenyang makan minumnya demi mengenyangkan kami,
Ampunkan ibuku yang tidak pernah lena tidurnya kerana menyenyakkan tiduran kami,
Ampunkan ibuku yang tidak pernah berkisah langsung dengan sihat sakitnya kerana menjaga kebajikan kami,

Ampunkan ibuku,
mulia sungguh dirinya,
sudi mencuci najis dan kotoran kami, Ya Allah.
tidak pernah pulak dia mengungkit dan merungut Ya Allah,
Ampunkan ibuku yang tangan lembutnya sering mengusap rambut wajah kami, Ya Allah.

hari ini wajahnya nampak urat-urat tua yang memamah dirinya, Ya Allah.
Ampunkan ibuku dan berilah waktu untuk aku menjadi anak yang terbaik untuk dirinya Ya Allah.

Selamat melahirkanku ke dunia, 36 tahun yang lepas, ibu kesayanganku.
Terima kasih kerana begitu banyak derita, pengorbanan dan kesusahan yang ibuku tempuhi demi kami sekeluarga.
Terima kasih kerana sabar dan setia dengan karenah kami anak-anak.

Semoga dipanjangkan umur ini, dan umurmu, ibuku..
Supaya kita bersatu dalam syurga firdausi.. 
Amin2

eena sayang mak.
lillahitaala
8.12.2016
6.16pm

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...