TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Wednesday, 21 December 2016

DAPUR JULIE : TERUNG BAKAR AIR ASAM

 
 
 
 
26.10.2016 | Tarikh gambar. Punya laaaa lama gambar tu jadik pekasam lam hp. hihi. Resepi ni dari incek hubby. Tak tau mana dia dapat / belajar. Saya buat pun dia yang bagitau step by step. Mana laa ingat dulu2 pernah buat tp tuuuu tahun bila. Ingatan dah lemah..banyak makan semut..hihi..

Tak mo taip panjang2, so terus semak resepi:
TERUNG BAKAR AIR ASAM 
Oleh : masak by Julie (resepi oleh En. Hubby)  apa yang penting, KERJASAMA..!! :p


Bahan-Bahan:
 1) 6 biji terung sederhana besar - dibersihkan
2) 3-4 biji telur - rebus setengah masak
3) 3-4 tangkai cili hijau - dihiris halus
4) 10 tangkai cili padi (hijau/merah) - dihiris halus
5) 2 sudu makan Ekstrak asam jawa Adabi
6) 1 labu bawang besar / holland - dipotong dadu
7) Garam, gula dan perisa secukupnya
8) Sedikit belacan - dibakar sekejap
Cara Menyediakan Terung: 
1) Bakar terung tadi dalam frying / magic pan sampai masak/lembut
2) Belah dua dan susun dalam pinggan. Ketepikan.

Cara Menyediakan Air Asam:
1) Lenyekkan belacan yang dibakar tadi dalam bekas/mangkuk. Campur asam jawa ekstrak + cili padi + cili hijau + bawang besar.
2) Masukkan garam, perisa & gula secukup rasa. 

Cara Menghidang:
1) Cicah terung tadi dalam air asam jawa yang dah dimasukkan telur setengah masak (tak payah kacau); atau
2) Tuang air asam jawa tadi atas terung bakar dan pecah telur di atasnya.
Ikut laaa nak cara mana makan tu janji selamat masuk perut.. hihih..
 
 
 












Air Asam

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...