TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Saturday, 7 October 2017

RESEPI : UDANG GORENG BUTTER PALING SIMPLE TAPI SEDAP


Salam Sabtu. Hari ni kawan-kawan blogger pergi mana? Jenjalan makan angin? Shopping or mereput kat umah jer? haha..!! Sape yang mereput jer tu, kita genggggg..!! kehkehkehh... tak tau nak pegi mana sebenarnya. Tapi plan kemain la banyak, last2 xde pun keluar rumah. Cuma arini keluar sebelah rumah jer. Dapat jemputan sempena besdey anaknya yg ke-setahun. Makan sedapp. Alhamdulillah.
_
Ni enty cite pasal makan jugak. Dulu-dulu masa tengok orang hidang menu ni kat restoran/kedai makan, selalu terfikir mesti mahal bahan-bahan dia, entah-entah susah kot nak masak gini. Macam mana cara penyediaannya. Dan time tu plak tak berapa rajin nak menggoogle resepi dan cara nak masak. So balik-balik makan la kaoooo udang goreng kunyit..udang masak lemak + cendawan, sambal udang, cucur udang. Pastu menu ulang-ulang sampai la ade akak satu opis tu cite pasal "nak masak ape hari ni..??". Bila dia cite pasal udang goreng butter, terus tanye cara buat part udang tu. Part resepi takde hal. Boleh google jer. hihi
_
Dah buat beberapa kali, Bahan-bahan pun tak banyak sangatt. Sampai la tahap jadik ketagih plakk udang ni. Nasik bertambah2, udang plak sampai makan ratah. Kelaut la misi nak kurangkan berat badan tuh... say babaiiiiii la to kepala 5+ kg tu.. Hahahah

UDANG GORENG BUTTER PALING SIMPLE TAPI SEDAP
By: "Juls Julie"

BAHAN-BAHAN:
1) 500gm udang - dibuang kulit (part ekor tinggal sikit)
2) Tepung Bestari / Tepung Jagung - secukupnya untuk salut udang
3) Dua (2) sudu makan serbuk kari
4) Minyak untuk menggoreng
5) 10 ulas bawang putih - dicincang halus
6) Daun kari - secukupnya
7) Satu (1) tin susu sejat/cait
8) segenggam cili padi - potong ikut suka / ikut kepedasan
9) Butter - 1/4
10) Garam / Aji / Gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:

1) Udang dibuang kulit, cuci bersih, tos dan gaul dengan tepung Bestari/tepung jagung & serbuk kari. Goreng sebentar dan ketepikan.
_
2) Panaskan kuali, masukkan 1 sudu minyak masak & butter, pastu masukkan bawang putih, cili padi & daun kari. Goreng sampai bau wangi.
_
3) Masukkan susu cair + sedikit air (kalau perlu), garam, aji & gula secukup rasa. Last sekali baru masukkan udang.  Biar pekat kejap, pastu tutup api dan siapppppppppp untuk di-ngap. ekekek
_
kejadian udang digoreng kejap. Udang saiz XL baru puas ati..

Minyak + Butter. Klu butter jer tanpa minyak, nnt butter cpt hangit.

masuk bawang putih + daun kari + cili padi tadi. PEdas2 aiiloiikeeeee :p 

pastu bubuh susu cair, air sikit (klu perlu), gula + garam + aji secukup rasa

Last sekali, baru masukkan udang. 

biar pekat kejap + blh bg kuah tu cair sikit ikut selera anda. 

Gambar dah masuk mangkuk dah x de. Tak sempattttttttttt snap dah ngapppppppppppp. ahahah :p

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

Aku Terima Nikahnya

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...