TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Monday, 29 January 2018

MISI MEN-SURVEY MESIN BASUH WASHER + DRYER


Dalam dilema mencari mesin basuh (front load) sekarang ni. Mesin basuh kat umah (top load) brand LG 8.5kg rasanya dah 3 bulan rosak. Start dari lepas kita masukkan baju dan dia bunyik2 cam kita tak tutup rapat tu..terus la dah tak boleh pusing langsung. 

Mesin tu banyak jasanya. Beli hujung tahun, bulan  12/2006 masa mula-mula kawin dulu.. kiranya beli lepas incek hubby dapat bonus tu terus beli cash. Dalam 4 bulan jugak la basuh baju cara manual/tangan. Baju kurung takpe lagi la, bukan tak biasa basuh tangan. Ni baju keje incek hubby dengan seluar jeans dia..memang sado la lengan nak memberus. Last2 kalau baju dia, dia basuh sendiri sebab jenuh nak sental minyak2 kat baju dan seluar keje dia. Kalo keje opis, takpelaaa xde main ngan minyak, fiber glass ape sume tu.

Penah try wasap dalam group jiran sape bleh repair. Ade yang offer hubbynya blh repair, lepas dah fikir2 balik & confirmkan...bila wasap balik jiran tu..dia senyap jer..  maybe sebab dorg baru dilanda musibah masa raya aji lepas..tu yang tak jadik kot..tapi at least replay wasap inform tak dapat nak repair jer tak pe dah.. kalo senyap gitu, alamatnya terpaksa la cari lain plak. huhuhu

Tapi duduk apartment yang yard-nya sekangkang munyit plussssssssss terlindung dari angin apatah lagi panas, memang dua kali keje la tiap kali proses mendobi. 

  1. Rendam malam, basuh pagi & spin ----> hantar gi dobi untuk keringkan terus balik boleh lipat; atau 
  2. Basuh malam, spin & jemur kat yard tu sambil on kipas 24jam & 2-3 hari baru kering.


Menggigil la anak bulusss 2 hekorrrr tu kalo 24jam on kipas. kehkehkehhh..!! Tapi kalo tak on...cane plak nak kering. Sudahnya biasanya baju walaupun 2-3 hari baru nak kering, still bau hapakkkkk..bau kepamm..bau lembabbb..

Last2 berbalik kepada pilihan no.1 tu..rendam malam (baju incek hubby sbb minyak2 tu susah nak ilang), esoknya lepas spin & basuh, incek hubby akan keringkan kat dobi, Tapi dulu dekat ngan rumah ade 2 kedai dobi, so ade la pilihan lain2 kalau penuh. Sekarang satu kedai tu dah tutup. Makanya berderetan la bakul2 baju depan mesin pengering tu menunggu turn. 

Tapi ni bila dah mesin pun tak boleh pusing langsung..nampak gaya memang nak kena beli baru jugak la. Tapi akan repair mesin lama tu sebab sayang lagi..cuma penutupnya dah patah2 kene lompat ngan munyitttt 2 ekor tu. Kalau elok lagi pasni, blh la guna untuk basuh langsir, alas kaki or kain buruk.

Mula2 tu plan nak cari washer jer..taknak dryer..tapi kalau beli washer jer, still jugak kene menapak ke dobi tu untuk keringkan..sama jer la cam sebelum2 ni pun.. So, incek hubby decide nak survey washer & dryer sekali. Kalau beli asing2, mana nak letak washer + dryer + top load (lama) tu. Kalau beli washer & dryer sekali...seketul tu jer la letak situ..kawan dengan top load tu (kalau boleh sambung nyawa lagi). kalo letak sampai 3 kat situ omakkk aii menyemakk dan menyempit la nampak gaya.. huhu

So, ni la setakat ni yang kitorang survey kat Seng Heng.. incek hubby cakap ade satu kedai kat Bangi murah jugak barang letriknya..situ jer la belum try survey lagi. Kalau jumpa yang rega ok..incek hubby cakap nak amek jer..dia cakap dah jenuh menghantar baju gi dobi, menunggu turn nak basuh..pastu siap basuh, tunggu turn kat dryer tu dah sekian sebab dryer selalunya memang sentiasa penuh. huhuh



















Yang tak best bila mesin basuh rosak langsung ni, bila hantar ke dobi..banyak dah baju terkumpul..nak2 kalo incek hubby keje wiken. Ku memang tak rajin la nak mengangkat bakul2 tu sesorang. So bila dah terkumpul seminggu+++ plussssssss  baju dia keje malam...lepas dah kering tu, sesi nak melipat yang banyak2 tu plak tak berapa nak semangat. Tapi kalau kering kat dobi ni, kene lipat cepat2. Kalau tak, kedutnya azab jugak nak ilangkannnn... 

Nasib baik la shawl2 sume tu basuh tangan jer..rendam malam nak buang minyak/kesan mekap/minyak wangi..esoknya basuh tangan..sidai kat dlm bilik air kejap..dah kering air baru letak kat balkoni..nak jemur kat balkoni, kene jemur awal pagi..pagi jer panasnyer.. 

haritu kan ade viral kat FB yang asben tu adiahkan dryer kat wife dia..cam adiahkan bibik katanya. Dryer tu anak sedara ade wasap gambar, brand Midea rega RM700++ kalo tak silap. Suh anak sedara sambar sebijik kalo ade bajet sebab dia pun duk apartment jugak, Balkoni kecik & barang owner (rumah sewa) pun banyak. So kalau nak beli mesin basuh + dryer, memang takde jugak tempat nak letak. So kalau dia beli dryer jer, pastu basuh tangan..takde masalah sebab dia keje housewife / part time student..takde ler nak basuh baju seminggu sekali.. 

Rasa tak sabar plak nak survey2 lain. Kot blogger kat sini tau area Bangi/Putrajaya/Kajang kedai mane yg rega ok..inform laaa ekkk...

so, kalo uolss, pilih yang mana satu..? Bagi cadangan pelissshhh <3


TIA.



Wednesday, 17 January 2018

HOBI : SHOPPING IKAN DAN AKSESORI AKUARIUM DI KEDAI AKUARIUM TEPI JALAN DEPAN KIPMALL, BANGI



ni adalah sambungan kisah HOBI : SHOPPING IKAN @ KEDAI AKUARIUM 3B AQUATICS, BANGI tapi lain kedai plakkk... haaaa kaooooo..!! kemain panjang tajuk. Ekceli sebab tak tau nama kedai tersebut.. banyak kali pergi tp x ingat nak snap gambar banner depannya.

Kali ni pergi ngan Lin, anak sedara yang dok Kajang tu..seminggu sebelum tu dia dah tolong belikan beberapa ekor anak ikan..so pegi kali ni nak mencari ikan lain serta brg lain plakkk..








budak neh pun dah berkenan nak bela anak ikan jugak.
Dia beli ikan laga sekor... Anggun namanya..ekekeke






beli ikan DBKL warna oren tu sekorrr.. tp x lama hayatnya.. mati pas tukar air..hhuhuu


tp siyess mula2 tengok ikan DBKL ni agak seram sikit mukanya. Cam Alien..so terus laaa namakan dia Alien. (RM4)
Yang lagi sekor tu DBKL bercorak. (RM6)




tapau red blood parrot nih. agak kelakar mukanya..cam senyum jer bila tengok lelama























yang ni xde kaitan..ni next projek kaktus..hehehe

untuk 1st time tu...total beli semua2 tu cam dlm resit nih..



Lepas2 tu banyak kali jugak pegi kedai tu...sebab rega kira murah jugak dan pekerjanya (orang Indonesia) senang layan cust..takde buat muka x suka / kerek & rajin menjawab bila kita tanye pasal ikan mana yang boleh campur..ikan mane yang tak boleh campur..

hihihi


Tuesday, 16 January 2018

HOBI : SHOPPING IKAN & AKSESORI AKUARIUM DI 3B AQUATICS, BANGI


Hidup ni memang tak boleh jauh dari haiwan. Rasa tak lengkap dalam rumah kalau takde mende yang gerak, boleh tengok / hadap time balik keje selain kucing.

Bulan 11 aritu start hobi baru yang dah lama ditinggalkan. 1000x fikir jugak sebab memikirkan space nak letak akuarium, bajet dll. Lepas pujuk2 incek hubby dan dpt approval.. tak tunggu lama dah. Kebetulan gi Bangi tu konon2 nak suvey dulu, tapi terus la sambar complete set akuarium, aksesori dalam akuarium dan ikan serta lain-lain. Memandangkan time pegi tu tak gaji lagi, so pinjam la duit banker dulu hahahahahha tapi kite bayar balik secara ansuran 2x lepas tu okkkkkkkkk

Biasanya hobi kite ni sebab kite yang nak, so memang dari duit kite sendiri la. Jarang la abiskan duit incek hubby untuk mende2 gitu (melainkan saje ngengada mintak dia spons). Saja awal-awal nak cite ni sebab dulu2 masa bela kucing, ada la makcik bawang cakap xde paedah bela kucing bla bla blaaaa abiskan duit laki bla bla blaaa tapi hakikatnya mekanan kucing, vaksin, bil hospital (bila anak buluss sakit) & sunat dorg dll memang dari duit kite sendiri. Kadang2 pinjam duit incek hubby tapi memang kene bayar balik sebab taknak bebankan dia plakk. Dan makcik bawang taktau yang dulu2 masa bela banyak kucing sampai 8 ekor indoor, kite siap buat tabung khas untuk dorang. Masuk la RM singgit ke Rm5 ke RM10 mana2 bile ade balance belanja harian. So duit tu la sedikit sebanyak wat cover mane yang terkurang.

haaa melalut plak.. hahaha hakak memang pantang orang lain persoalkan hobi kite ni..hidup memasing kannn.. poket lelain. Lain orang, lain la minatnya. Yang tak minat tp memanjang nak komdem komplennn, pi dok diam2 buat ketupat.. kahkahkahhh!! sambung balik cite pasal bela ikan..hihihi

So kedai first yang kite pegi untuk beli barang2 kerium ialah 3B Aquatics, Bangi. Terletak kat Bangi tu jer. Harga barang2 dia ok jugak. Kira murah sebab selepas beli barang kat sini, ada tengok kat kedai lain ada certain yang murah. Kalau rajin nak survey banyak kedai, boleh jer. Tapi tiap kali nak keluar survey tu, kompem banyak jugak keluar kos sampingan termasuk makan thari, jajan, dan ntah pape jer..hahaha




Address: Jalan Medan Pb 2a, Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor
Open : 11am - 8.30pm
Phone : 03-89259668

Boleh terjah FB dorang kat sini ---> Kedai-Akuarium-3B-Aquatics-Bandar-Baru-Bangi

antara deko dlm kerium 


Ikan Nemoooooooooooooooo!!








batu hiasan dlm kerium. Sekilo RM7 kalau tak silap


memula nak beli kerium jenis ni, tp mahal..


seriyess yg ni cantik, comel tp kecik kompem x puas mendeko..heheh



kerium dalam kedai. pokok tu hidup tauuu..tp jenis ni susah nak jaga. filter dia pun mahalllllllll


antara makanan yang dijual


anak2 ikan untuk dibawa pulangggggggg








udang ke lobster gini..x sure laaa


ikan flowerhorn


Blue Lobster


ikan berwarna camni kalau letak dalam kerium memang cantik.. nampak jelas diaekor berenang2





berkenan tengok ikan ni..bg orang lain maybe nampak hudusss tp bg kite nampak unik / rare warnanya











ni plak ikan air masin. kos maybe lagi mahal & cara penjagaan mungkin agak susah sikit. kottt laaa..









Arowana. cantik sangattttttttt

So untuk first batch tu, ni la hasil yang dibawak pulangggggg... ai yis yeppyyyyyy!!











Angel Fish. Ikan ni cantik..dia berenang slow ayu gitewwww


ni Tiger Barp. Cam kekanak riang..berenang laju2 x dok diam..hihi


siput tu beli dah lama, dok dlm almari display..so buh jer la dlm tu..hihi



pasu amek kat dapur, beli bile ntah.
Batu besar tu beli yg RM7 sekilo tu.
Plastik kristal purple pun amek dari dlm lemari display
Keroppi tu koleksi keychain yg dah lama.



Pokok dalam pasu tu beli jugak. RM12 kot kalau x silap























batu sekeping tu pun beli yg RM7 sekilo tu.
Pasir amek belen tanam kaktus aritu. 





so balik keje petang2, letak beg & ngadap diaekor ni semua dulu. Pastu baru start masak,..heheh









































ni dah arwah..pastu ade beli lagi yg lain.


So far dah dekat 3 bulan bela. Banyak yang dah mati, dan banyak jugak yang dah beli baru. Bezanya ikan mati ni sedih dia xde ler tahap meraung cam mati anak bulus. Lepas abis 1st batch ni, nak bela gupi yg kecik2 plak or ikan belida sekor dua jer. Tapi serius seronok bela ikan ni, nak kata susah tu tak la..senang pun tak..janji cukup makan, cukup penjagaan..dan tukar air. Nak tukar air so far masih perlukan bantuan incek hubby sebab nak tlg tutup air time kita control hos masa nak sedut air kotor tu. next time kite kongsi pengalaman dan cara penjagaan plak.

Kot ade kawan2 blogger sini yang bela ikan, mungkin boleh drop komen kongsi cara jaga ikan. Kite masih baru, saya budak baru belajar katanya...banyak lagi yg kene google, tanya2 orang dan tgk youtube.

Next entry kite share plak kos/bajet utk firstimer yang baru nak berjinak2 bela anak ikan ni.. hihihi


babaiiiiiiiiiiiiiiiiiii





❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

Aku Terima Nikahnya

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...