TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Wednesday, 14 February 2018

WTA : TOLONG! KAMERA APA CANTIK UNTUK AMBIK GAMBAR EKK?


pic credit to Uncle Google


Selamat hari rabu..xde wordless arini sebab nak  mintak cadangan / pandangan / rekemen dapatkan pandangan kawan2 blogger yang gojes semua.


kamera ape yang cantik bila ambik gambar ekkk..? 

Sekarang ni tengah survey2 kamera untuk snap2 gambar tapi tak tau kamera ape yang ok, harga affordable (kalau boleh nak yang murah2 kurang dari RM1k) dan nak yang senang bawak / masuk henbeg. Tak nk DSLR tu sebab besar dan dah tentunya mahallllll tak pasal2 kene menabung dulu kohkohkohh

Kenape tetibe nak carik kamera? 

Sebab tiap kali bercuti or gi balik Sarawak (snap gambar family dll), bateri hp cepat abis bila snap /rekod  banyak2 gambar dan video. Memang la bawak powerbank tp tak berapa rajin guna powerbank sebab macam2 kes plak baru2 ni melibatkan powerbank. huhuhu

So....kalau boleh, snap gambar guna hp sikit2 jer untuk masuk IG or blog (FB x aktif). So selebihnya nak snap gambar byk2 & ambik video guna camera jer. Lepas tu baru masuk blog untuk simpanan / bacaan dah tua2 nanti kot time tu dah tak berapa nak ingat dah..kikikii. 

Memory phone pun tak de ler cepat penuh dengan koleksi gambar2 tu (selalu lupa nak transfer gambar masuk pc).

Sebelum ni ade 2 kamera kat umah, satu yang biasa (brand ape samsung ke ape ntah tak ingat) dengan kamera Olympus yang boleh masuk air tu tapi tau la kamera dulu2 jujur sangat gambarnyaaaa... gambar tak berapa cantik sangat...kalau dalam gelap..guna flash pun nampak tak  berapa ok. 

Sekarang ni kebanyakkan gambar dalam blog snap guna hp jer..boleh la edit2 kalo rajin..hehe

Kalau kawan2 blogger terbaca post ni..share la ekk kamera ape uolsss guna. Sebab tengok gambar2 kat blog kawan2 semua cantik2. gituuu..hihih

Thanks in advance <3


18 comments :

  1. Dah lama betul makcik tak guna kamera sejak 'pandai' ambil gambar menggunakan telefon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sama la kita makcikk... sampai x tau dah mana simpan camera tu..heheheh

      Delete
  2. pakcik guna camera hp aje.
    Mudah, ringkas dan mesra pengguna.
    HP sekarang cameranye pun canggih mangggih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hp mmg canggih..tp tu la...cpt abis bateri & full memory... hehehe

      Delete
  3. pakai Iphone jer lah
    tak pun Huawei
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. taknak hp..nak camera jer..hihihi

      yg tu ribu riban lak reganyerr :p

      Delete
    2. yang kamera pun ribu riban juga kan? hahaha

      Delete
  4. Fiza pun tengah survey camera apa yang kualiti gambar cantik dan affordable.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn...nnt sis dah jumpa..jgn lupa sharing k..tgh survey2 lagi nih..hehehe

      Delete
  5. huu sama gak tak berapa suka guna powerbank.. setuju jugak tu bateri phone ni cepat sangat nak habis kalau bab snap gambar ..

    kena ada camera satu untuk snap pic.. tak bergantung kat phone sangaat. tapi tak tahu pulak nak suggest apa hii

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan...jd takut2 nak guna powerbank..selalu kalo travel jer bawak.. tp mmg selalu elakkan kalau boleh...

      pasal camera tu, mmg rasa jd keperluan balik dah skrg ni utk snap2 & ambik bidio...sbb bateri mmg cpt jer abis... pastu kene cas hp plak..aduii...peninggg kekekeke

      Delete
  6. Zumal pun tengah cari gak kamera tapi nampak semua ribu2 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..tu yg hrp dpt kamera rega bawah seribu...kalau dlm 4-5 ratus lg ok...hrp cxompany buat camera turunkan rega banyak2 supaya cust beli balik camera dorang cam dolu2 sblm wujudkan camera hp...hehehe

      Delete
  7. Saya pun tak pandai nak bagi cadangan, sebab tak explore sangat benda-benda camgini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sama la kita sis..kalau zaman muda2 dulu rajin jugak tanye kedai pasal camera..sejak ada camera hp, camera yang biasa tu dah lama dilupakan..hehehe

      Delete
  8. beli dslr, gambar pun cun..sekarang ni ada compact dslr..

    akk guna compact camera je, brand sony..utk kegunaan kerja & personal..so far ok..

    ReplyDelete



❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...