TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 20 June 2019

20 Jun 2019 - 1st Entry Tahun 2019?


salam..nasib baik ingat lagi pasword blog. Tapi entah2 xde sape ingat dah blog ni..hehe macam la kaooo pemesss kikikiii lamanya x menyemak kat blog sendiri. Last entry 11.11.2018. 

Setengah tahun menyepi dari bersocmed. FB di deactivatekan. IG pun sama. Skrg FB dah ade balik, tu pun sebab nak inform hal musibah yang menimpa family baru2 ni cuma tak aktif berkomen cam muda dolu2. IG entah bila nak ada balik. Tunggu semua settle dulu. Panjang perjalanan, banyak cerita tapi entah bila ada kekuatan dan kerajinan nak abadikan kat sini. Mungkin faktor umur jugak semangat nak sharing2 kat socmed tu dah kurang. 
.
.
Plus, dasyatttnya la komen2 kalau sape2 baca kat FB/socmed bila org share sesuatu. Kadang2 komen macam takde iman, macam xde perasan, macam gurauan, musibah orang dijadikan jenaka, kegembiraan orang dijadikan sindiran dan lain. Semacam hilang perasaan hormat dan tiada budi bahasa bila komen kat mana2 page tak kira page berita ke..hiburan ke..sukan ke dll. Ada yang gigih create fake acc semata2 nak melontar kata2 kesat dan hinaan. Salah siapakah? Cikgu tak ajar? Mak ayah tak didik? Pengaruh rakan2? Atau diri sendiri tak berakal? Takutnya bila fikirkan anak nak membesar zaman serba mencabar ni. 

Inikah yang dikatakan, bila dunia semakin maju ke depan, peradaban semakin ke belakang...?? 

11 comments :

  1. Mudah2an dipermudahkan segala urusan seharian dan mendatang.

    ReplyDelete
  2. wahhh akhirnya... lama betul tunggu entry baru di sini

    ReplyDelete
  3. welcome back..

    media sosial boleh tinggal tetapi blog yang lejen jangan tinggal hahaha

    ReplyDelete
  4. takpe, perlahan-perlahan dapatkan semangat untuk update. selalu blogwalking.. nanti InshaAllah semangat menulis tu akan datang kembali.. Ammin

    ReplyDelete
  5. Bab sosial media suka komen, pantang ada kesalahan suka kondem, pantang ada gambar jadi fitnah, pantang ada video suka buat telahan sendiri...juju dari dulu tak suka komen-komen unsur negatif...kalau ternampak page berunsur sesuatu juju hanya jadikan ia sebagai sempadan dan hanya menunggu jawapan sebenar dari pihak berwajib...seharusnya kita perlu cerdik dalam soal bersosial...anak2 kecil yang sudah pandai membaca, esok dia besar nampak kita komen negatif2 nak letak mana muka tu?

    Fikir2 kan lah...kongsi baik2, dapat baik2. Good entry!

    ReplyDelete
  6. Semakin maju dunia, semakin mundur tatasusila. Aduhai.
    Semoga kita semua terhindar dari perkara yang mudharat & dipermudahkan urusan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin2.. betul tu sis..kdg2 adab makin ke laut... nauzubillah.. :(

      Delete
  7. kadang tu ada perasaan takut yang amat sangat dengan socmed ni.

    ReplyDelete
  8. Manakutkan bila melihat adab2 menegur dr para netizen.. huhu..dunia makin maju, kesopanan sdh makin hilang.. :(
    moga kembali menulis..
    sy pun baru start balik..lama menyepi,, hehe

    ReplyDelete



❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

Aku Terima Nikahnya