TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 15 February 2013

❤ MAKARONI AYAM BAKAR PERISA BBQ ❤



Kembali ke acara masak2. Semangat we'olsss sejak dapur disahkan bebas dari Bang T dan keluarga mereka ni wlupun masih ada saki baki suku sakat dia yg mungkin akan menuntut bela atas kematian ahli kuarga & sedara mara yg tertangkap & telah dijatuhkan hukuman mati. 

JUMLAH SETAKAT 18/2/2013 : 3 ekor (termasuk ibu beranak kembar 6)

Ok next menu, Makaroni Ayam Bakar Perisa BBQ. Wahhhhhhhh nama kemain nak panjang berjela khennn?? Muntah kuning chef2 pro dengar nama makaroni nih walhal dorg pejam mata jer buat..kihkihkihhh.


Bahan-Bahan:
1) setengah bungkus makaroni - rebus, jgn lupa bubuh sikit minyak lam air utk merebus. dah empuk, toskan.
2) 1 bungkus daging ayam / daging lembu cincang - cuci bwh aliran air paip utk buang darah & toskan
3) bawang merah 6 ulas, bawang putih 6 ulas & cili padi secukup rasa nak pedas- ditumbuk
4) Bawang besar 1 biji - potong dadu
5) Lada traffic light @ capsicum - sebijik setiap satu dipotong dadu.
6) Cendawan butang - setengah tin & potong/hiris nipis
7) Cili boh - 6 sudu makan
8) 1/2 sudu makan lada hitam - tumbuk halus - klu x nak pun xpe
9) 1/2 tin susu cair - boleh klu x nak bubuh.
10) rempah oregano - tak wajib kalau nak bubuh (suka bubuh sbb rempah ni byk kt umh hahah)
11) parmesan cheese secukup rasa - klu ade stok kat umh
12) 3-4 sudu makan mentega - untuk menumis, klu x nak mentega, gantikan dengan minyak masak
13) sikit lada sulah, garam, aji & sedikit sos tiram.
14) 3 biji telur ayam - bubuh lada sulah & sedikit garam & dipukul sedikit kembang 
15) 1 batang carrot - potong dadu
16- 3 sudu makan rempah BBQ

Cara Memasak:
1) Tumis bawang merah & bawang putih sampai kuning guna butter, x nak guna butter, tukar jer ngan minyak. Masukkan lada hitam, rempah BBQ, lada sulah & cili boh. Bila naik minyak cili bohh..ehh jap..! naik minyak ker pecah minyak...adehh failed..!! Senang ckp.. sampai cili masak, masukkan sos tiram. Masukkan daging, carrot & cendawang butang. Masak sampai empuk. Jgn lupa bubuh sikit air utk empukkan daging.

2) Daging dah empuk, masukkan susu cair, bawang besar, cili traffic light, rempah oregano & garam. Rasakan kau..hahah 

3) Masukkan makaroni tadi, gaul rata & tuang dlm loyang selapis, curahkan telur sedikit, buat lagi selapis, curah lagi telur dengan rata & buat sampai habis. Jgn lupa tabur cheese. Yg saya buat xde cheese sbb xde stok. Bakar dalam loyang 8x8 selama 45 minit dengan suhu 160-180 darjah selsiusss atau sehingga masak.

Hasilnya.........

gambar sebelum dibakarin. Tekan2 sikit makaroni tu supaya potong nnt x bersepah2 berburai. hahah


sesudah dibakarin. Makan ngan sos cili. Karipap tu instant tau... xde kerajinan pun nak buat sendiri. hahaha




pstttttt: klu ada bahan2 yg tertinggal, sila abaikan & pandai2 la ejas sendiri sbb saya taip mana yg ingat. ngeheheh

❤ PUDING ROTI BAKAR ❤


Ini cerita basi... bila mood kerajinan datang, penat2 pun x pedulik dah..walhal time buat Puding Roti Bakar ni, weolss baru balik dari Genting. Walaupun x dpt nak main outdoor masa kat sana sbb ujan tapi penat berjalan2 lam tu pun agak terasa gak. Selalu klu time free, byk masa namun kalo penyakit M dtg, ape pun tak boleyyyyyyyy :p


Sampai2 umh tu tetiba rasa nak wat pencuci mulut, letak henbeg terus g dapur. Tgk ade roti yg x makan lagi, terus setat main masak2. Alah campak2 jer.. kebetulan ade bahan2 lam esbok. Klu time xde bahan, nak wat lempeng susu pun x bleh sbb stok tepung gandum xde lam umh. ahhhcane tu..??? hahaha

Ari tu ade member, Rose & Sue rikues kat FB nak serepi puding ni. Senang jer nak buat, campak2 jer mane bahan yg ade. name pun x pro bab2 masak ni kan...heheheh


Bahan-Bahan:

1) 1 bungkus Roti Gardenia - brand lain pun tarak halllll punyer lah..asal boleh jer..
2) 1 tin susu cair
3) 3 sudu makan butter - dicairkan
4) 3-4 sudu gula pasir
5) Telur ayam 2 biji - telur masin or telur kristal adalah dilarang sama sekali. *lawak ler tuu konon??*
6) 1 sudu kecik serbuk kulit kayu manis - klu xde, x yah letak pun xpe.. x wajib
7) segenggam kismis - segenggam korang, bukan segenggam baby ok?
8- Loyang saiz 8"x8"utk membakar - x de loyang, mcm mana nak bakar kan..?? hahah
9- 1 sudu kecil Perisa vanilla - nak buang bau hanyir telur
10- Air kosong setengah tin

Cara Membuat:
1) Loyang sapu butter sikit supaya x melekat time membakar. 

2) Cairkan butter, masuk gula, susu cair dan air kosong sampai sebati. Masuk serbuk kulit kayu manis, telur ayam 2 bijik & perisa vanila. Kacau lagi sebati-bati (sebab tadi dah SEbati, klu 2x kacau sebati, jadi seBATI-BATI. OK x lawak pun!* :p

3) Roti tu koyakkan2. Klu x nak koyak, mcm tu jer pun xpe. Celup roti dlm adunan tadi. Pastu susunkan lam loyang. dah siap 1 layer, tabur kismis ikut suka hati. Menabur pasir or menabur bunga manggar adalah dilarang sama sekali. Buat lapisan yang sama sampai abis & last sekali tabur lg kismis. Jgn lupa tabur sikit serbuk kulit kayu manis kalau nak. 

4) Bakar selama 40-50min dengan suhu 180'-190' darjah selsius (x jumpa simbol "selsius" tu) huawawa

5) Dah masak, sejukkan lam esbok. Klu nak makan panas2 pun xpe. Tapi masa proses pembakaran tu, puding tu akan menggelembung sedikit, tak yah nak panik sangat. Normal ler tu. Kulit klu kne air panas pun menggelembung gak kan..??? hahaha


Cara membuat sos kastard (klu nak makan ngan sos la, makan begitu saja pun enak juga. - dah mcm iklan Gardenia) 


Bahan2 Sos Kastard:
1) 1 Sudu makan butter
2) 1 tin susu cair campur dengan 1/2 tin air
3) 3 sudu tepung kastad
4) Gula pasir secukup rasa - x mo manis sangat nnt kne putongg kaki :p

*bahan2 atas ni masakkan atas api sederhana, kacau sampai sederhana pekat. Klu pekat sangat, nnt jadik Dodol Kastard pulak..huawawawa. Pastu tuang ler atas puding tadi. 

* psttttttttttt : resepi adalah hasil dari ingat2 lupa saya masa blog walking dolu2. Kalau nak tgk yg asli punye resepi, blh tanye angkel gugel jer.. ehehehe

  

Ni ler hasil puding yang saya campak2 jer  pas balik dari Genting hari tu. Masak dlm kelam kabut sbb nak berkejar g epot pulak pastu jumpa anak sedara, Fiza yg baru sampai dari Sibu sblm dia g Penang plak petang esoknyer utk sambung Master. 



gambar puding ditabur2 skit ngan serbuk kulit kayu manis sblm dibakar


Gambar selepas sesi pembakaran xde. Masak jer terus potong2 & tapaukan utk anak sedara. Mmg kelam kabut sbb incek hubby dah siap2 setat enjin keta sedangkan weolss baru terhegeh2 nak mandi. Berfeluh2 masak woo..pas masak2 kompem kne clearkan barang2 kat dapur dulu. haha..

Dalam masa bersiap2 tu, Fiza siap msg lagi tanye dah kuar umh ke belum... siap bgtau dah kebulur sbb sampai epot kul 9pm dari Sibu, weolsss plak kul 11pm++ baru sampai epot utk jumpa dia. Mmg x sempat la nak snap2 gambar mekanan cam i'olsss biasa buat sblm makan selain dari baca doa makan tu. heheheh


Weolsss @ LCCT - ehhh dah terang2 auto caption kat gambar lagi mau taip..?? 
ape daaaaaaa..!! hahah
Yg tudung merah tu ler Fiza & yg tudung pink kelabu tu Fadzlin. heheh ;) 
*saje nak pomot* 


Tu jer laa resepi yg i'olsss x pro bab2 masakan ni bleh sharekan. sekian, time kasih..babaii..!! haha



❤ SPAGHETTI DAGING AYAM ❤




Kembali membeloggkan diri...hehehe.. Lepas operasi berperang & memburu Bang T settle wlupun x sepenuhnya, skrg dapurku ahirnya berasap setelah sekian lama.


Dapur dah lame x berasap dari masa saya mula2 demam on off yg 3 mggu tu, sampai la masuk wad 10 hari, pastu kuar wad, pastu mc 40 hari. Mmg x larat nak masak. Bila dah makin sihat, dah boleh nak masak tapi terpaksa plakkk berperang ngan Bang T. Abis semua barang2 kat dapur dia kacau. Bawang2, ubi kentang abis berlubang2. Pastu bekas2 garam aji sume, dia wat tempat bertenggek. So sangat2 la menyakitkan hati, sebelum kitorg kne bunuh ngan kencing tikus dorg, saya bubarkan selongkar semua barang2 kat dapur, bawak masuk & dlm masa yg sama pasang perangkap. Dapat laa 2 ekor. 

So, bila dah try lagi umpan dorang & nampak mcm keadaan sedikit aman, saya pun dah bersihkan dapur ape sume...baru boleh main masak2 balik. So menu pertama ialah menu yg biasa buat nyerpun iaitu Spaghetti  Ayam. Yiekkkceli ni pestaim saya buat guna ayam sbb biasanya guna daging lembu tp puas pegi cari daging lembu kat kedai, xde lahh plak. So, belasah jer laa.

Saya campak2 jer ape bahan yg ade kat umh. Just beli bahan2 asas dia jer.. hehehe

nampak x..?? nampak x..?? tuu... pinggan percuma ubat gigi Darlie, 
koleksi jaman muda dolu2 time umh bujang.. hahahah


Bahan-Bahan: 
1- 1 bungkus daging ayam / lembu - klu daging lembu, bersihkan /cuci bwh aliran air paip dulu utk buang darah. toskan
2- 1 bungkus spaghetti - bubuh minyak sikit dlm air rebusan & masak sampai empuk, lepas tu toskan.
3- 5 biji bawang putih - tumbuk atau cincang ikut sesuka hati
4- 1 biji bawang besar - potong dadu
5- 1 batang lobak/carrot - potong dadu
6- 1 tin cendawan butang - potong nipis
7- 3 sudu makan cili boh
8- 1 botol sos Prego
9- 1 tin kecik tomato puree
10- minyak utk menumis
11- garam/aji - sesuka hati
12- 1 sudu rempah oregano - klu nakkk
13- lada Benggala 3 warna - klu nakkk
14- olive yg dlm botol tu- klu nak

Cara memasak:
1) Tumis bawang putih, cili boh sampai naik minyak. 
2) Masukkan daging. Tumis sampai masak.
3) Masuk sos prego, tomato puree, sedikit air & biar daging empuk seketika. 
4) Masukkan bawang besar, lada benggala 3 warna, olive, cendawan butang, lobak & garam /aji.
5) Dah masak, masukkan / tabur rempah oregano & gaul rata. Sedia utk dimakan ;)

Selamat mencubaa.. babaiiiiiiiiiiiiiiii ;) 


❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...