TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 21 August 2014

[RESEPI] SNICKERS CHEESE CAKE

 
 
 
satu lagi gambar dan resepi yang membuat air liur melelehhhhhhh
 
"SNICKERS CHEESE CAKE"
pic & resepi sumber dari [SINI]

BASE / DASAR BISKUT

150gm biskut Oreo (buang krim)
30gm mentega di cairkan

BAHAN KEK KEJU

300gm krim keju - suhu bilik
60gm gula caster
1 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
1 sudu besar jus oren / lemon
100ml UHT whipping cream
100gm coklat snickers di cincang kasar




 

TOPPING CHOCOLATE GANACHE

100gm coklat masakan di cincang kasar
50ml UHT whipping cream

Hiasan : Coklat snickers, kekacang atau parutan coklat putih

 

Loyang : Loose Base Tin 7"

CARA-CARA :

1. Kisar biskut oreo hingga halus, masukkan mentega cair gaul rata hingga boleh di kepal. Masukkan ke dalam loyang loose base tin, ratakan dan tekan hingga padat. Bakar selama 10 minit pada suhu 160C. Biarkan sejuk dahulu.

2. Pukul krim keju dan gula hingga licin dan tidak berketul. Masukkan telur, jus oren/lemon dan whipping cream, pukul hingga sebati. Scrapkan tepi pengisar dan pukul sebentar hingga bergaul rata dan tidak berketul.

3. Masukkan coklat snickers yang di dadu, kaup balikkan hingga rata. Kemudian tuang ke atas dasar biskut oreo.

4. Bakar secara bain marie pada suhu 160C selama 40 - 50 minit atau hingga permukaannya kekuningan.

5. Tutup api ketuhar, Rengangkan sedikit pintu ketuhar dan biarkan kek di dalamnya hingga sejuk.

6. Keluarkan kek dan simpan di dalam peti sejuk selama 5 jam atau semalaman.

7. Topping : Panaskan whipping cream secara bain marie, masukkan coklat masakan yang di cincang, kacau hingga coklat larut. Angkat dan biarkan suam.

8. Tuang topping coklat ganache ke atas permukaan kek, tabur dengan coklat snickers yang di dadu, kekacang atau parutan coklat putih jika suka.

2 comments :

  1. saya pernah beli kek ni... rm11 utk 1 slice. tp muak sebab manis sgt. too heavy...
    tapi tgk gambar ni mcm terliur sgt2... tp saya x pandai baking... kalo x, dh cuba dh ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la..saya pun x reti sangat baking..yg simple2 tu boleyy lah...hehe.. tu la tgk gmbr ni terliur nak makan..tp x tau sape jual. Nak buat sendiri entah biler...sbb janjinyer abis bulan raya ni nak setat atkin balik..huhuh :p

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...