TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 18 September 2014

> [DARAH TINGGI] OFFICIALLY.......... :(



Assalammualaikum..

18.September.2014 | Gula-gula perisa baru. Setatt semalam kene ambik. Kalau ikut doc klinik Presint 9, Putrajaya..kene ulang alik dulu selang sehari pegi check BP kat doc selama seminggu. Pastu baru dia kasik ubat sblm operation 14/10 tu nnt....doc nak pagi2 bgn tido kene check, pastu nak tido mlm pun kene check tp incek hubby ckp susah nak ulang alik pegi klinik semata2 nak monitor BP. Pagi2 lakkk tuu... at least kul 6.30 am dah terpacak depan klinik sbb ade certain doc, dia suh tunggu setengah jam dulu baru dia check BP. Dia nak bg rehat2 dulu..tp biasanya sbb menunggu tu laa makin jadik stress..hahaha.. Pastu kul 7am blh terus gerak ke opis. Masalahnya, part mlm plak..kul brp nak g klinik pvt sblm tido tu...?? cane kalo incek hubby kene keje malam...???




So, bermula laa hari pertama tu kitorg g satu klinik panel TNB area Bangi...memandangkan hari tu Hari Msia & cuti, so kul 7.30am dah terpacak depan klinik. Klinik bukak tp orangnyer takder..kat kaunter ade notis ckp ke bilik air. Tunggu2 dlm 10 min xde jugak. Siap dengar cam org mandi lg tu. Agaknyer assistant situ tgh mandi kot. Last2 incek hubby ajak pegi klinik lain. Takleh nak tunggu sbb pas hantar saya g klinik, dia kene masuk keje lakk (OT).

Pegi klinik lg satu kat Sek.7 BB Bangi jugak (klinik bukan panel TNB). Nasib baik doc ade. Terus check. Masih gak tinggi 140/100. Doc tanye brp kali dah bacaan tinggi. Saya ckp dlm 3-4x jugak kebelakangan nih. On off, cuma ni agak berterusan. Terus doc suggest terus mkn ubat dlm dos 5mg berbanding dok ulang alik g klinik ambik BP, pas seminggu baru doc klinik kerajaan Presint 9 decide nak kasik ubat. Dah makan masa seminggu++ sedangkan operate nak buat tgh bln 10 dia ckp. Bila fikir2 balik, betul jugak.  

Last2 kitorg decide mkn jer ubat tu siap2 dan dlm masa yg sama nak cari alat utk monitor BP. Ptg ni laa nampaknya kene meronda sume2 farmasi utk cari mane yg agak murah... huhuhu 

Kalau ikut sejarah Darah Tinggi dlm family saya ni...saya laa org terakhir yg kene. Sejarah yang kuat. Mak ngan arwah ayah mmg ade darah tinggi. Bermula dengan ayah. Pastu mak plak dikesan ade darah tinggi since hari ayah ninggal (Jun 2001). Mlm2 x leh tido, panas..x selesa...tp xde lak sakit kepala cam saya. Since dari tu mak mmg mkn ubat. Sangat disiplin dia part ubat ni tak macam saya   

Pagi2 mak akan bangun awal sblm subuh utk makan ubat, pastu solat...lepas stgh jam +++ baru dia bekpes. Sblm kene darah tinggi ni, saya pernah terfikir. Macam mana laa agaknya saya kalau kene penyakit ni. Tengok mak punye stok ubat utk 2-3 bulan pun rasa nak termuntah jer..ada ubat yg utk mkn pagi dan mlm, ade ubat yg makan separuh, ade yg utk mkn sebijik. Mak x reti baca. So dia hafal ubat mane yg makan pagi & jumlah, mane ubat utk mkn mlm @ sebelum makan. 

Saya ni jenis x disiplin part makan ubat. Sblm ni kalau demam2 biasa tu, time x larat sangat baru saya makan ubat. Time dah agak2 ok sikit, saya stop ubat kecuali antibiotik.. kdg2 dengan antibiotik pun ke laut jugak jadualnyer.. uhuhu

 Lepas mak dikesan ade darah tinggi, bermula laa abg2 saya kene..ikut urutan jugak, last sekali kene kat saya.. Sblm2 ni bila BP naik, doc akan tanya ade tak family yg ade darah tinggi. Saya jawab YA..! Ade tak yang kene strok..saya jawab TAKDE... tapi baru2 ni doc tanye soalan yang saya pasal strok,. jawapannya YAAAA...!!...abg no.2 dah kene pada 28/3..since sekarang tak sedar.... bila teringat pasal abg dah koma macam tu, bertambah lagi stress saya. Malam2 x leh tido..teringat dia..kesian sangat2 tgk keadaan dia terlantar camtu.. saya nangis sorang2 sampai tertido.. masih menghrpkan ni semuanya mimpi wlupun realiti mmg abg still akan camtu..*kesat air mata*

Saya harap lepas mkn ubat ni, settle2 operation semua...darah normal balik. Sblm ni mmg naik jgk esp time saya demam sebulan on off masa kena virus Brucella tu. Masa tu mmg saya betul2 disiplin makan ubat..sbb selama 10 hari kat KPJ Kajang, rasa hazabbbbbbnya kene injek tiap2 hari cucuk ubat kat vontttt.  Injek tak sakit tp kesan lepas injek tu, abis sakit2 satu badan. 

Ubat tu kuat jgk kesan dia. Sampai baring x kene, duduk lagi x kena. Nak termuntah telan 5-6 jenis pil bertemankan air manis (Rebina). Kuar hosp plak kene hari2 g klinik utk injek. So pas habis injek selama sebulan tu, saya merayu2 kat doc x nak injek. Nak teruskan dengan pil2 jer.. masa tu sanggup janji ngan doc mmg nak makan ubat betul2. Doc siap  ckp kalau virus tu dtg balik, kali ni lebih kuat... takuttttttttttttt... Alhamdulillah..ubat2 berjaya dihabiskan & last result darah masa tu mmg bebas virus Brucella.. Syukur...........huhuuhuuu













Monday, 8 September 2014

{RESEPI} KEREPEK JEJARI KETAM @ CRISPY CRABSTICK

 
 
8 September 2014 | Cite raya hari tu yg dah basi...saya buat kerepek ni. Takde dlm plan sebenarnya sbb plan asal just nak buat Popia Nestum dengan Popia Seaweed jer.. tp yg dibuat ialah Popia Nestum dan Popia Udang Kering (buat sendiri). Popia Seaweed ntah kemana sbb dah malas nak cari seaweed. Pastu 3-4 hari nak balik raya tu, saya clearkan lam esbok sbb nak cuti balik Kelantan agak lama, terjumpa crabstick ni yg x makan lagi.  Terus dengan semangatnya buat kerepek ni. Resepi asal saya ambik dari kak Dayang Jamayah, org Sarawak yg skrg menetap kat Brunei. Banyak hasil2 masakan dia upload lam Fb dia. Tak kedekut ilmu orangnya. Semoga diberkati Allah SWT selalu. Resepi seperti berikut. Senang jer..budak darjah 3 pun blh buat ni sambil dorg tgk kartun kat TV....hehehe
 

 

KEREPEK JEJARI KETAM @ CRISPY CRABSTICK
Resepi Asal : [ Kak Jamayah Bujang]

BAHAN-BAHAN:
 
  1. Sebungkus Crabstick - dicarik halus2. Kalau rajin pegi jemur dulu bagi kering.
  2. Setengah peket serbuk kari - optional
  3. Serbuk Lada Putih
  4. Minyak untuk menggoreng
  5. Daun kari secukupnya
 
CARA-CARA:
 
  1. Carikkan Crabstick halus2.
  2. Gaul Crabstick bersama serbuk kari, lada sulah dan daun kari. Kalau rajin & byk masa terluang, boleh jemur dulu. 
  3. Goreng Crabstick dalam minyak yang sederhana apinya sampai kekuningan.
  4.  Toskan dan simpan dalam bekas kedap udara sesudah sejuk.
 
Resepi ni paling mudah sebab x perlu mengayak tepung dan kecah2kan dapur. Selamat Mencuba. 

Saturday, 6 September 2014

> [BLOG] SALIN BAJU BLOGGGGG ...


Baju Lama 




Babaiii baju lama...dah boring tengok warna pink..kite tgk plak kaler turquoise. Sanggup mengedit sampai ke 2.30am. Mata segar bugar walhal balik keje tadi cam kene gam jer. Kul 7 kat opis dah tersenguk2 ngantuk, kejap2 tgk jam nak balik. Sampai umah, kemain segar plakkk cam kene cuci ngan Listerin jekk..sampai ke pagi tak ngantuk2. Tapi heran lak kalau bab2 nak beribadah nih cth: nak solat hajat ker, baca Quran ker, mata cepat jer layu, terasa melambai2 jerr bantal tu.. astagfirullahalaaziim.. lemah betul ngan hasutan yg bertanduk tu ehh..

Ekceli saje nak tukar warna blog. Dan gambar sekali. Letak gambar sendiri plak..asik pinjam gambar anak orang... biar blog nampak matang tua skit. Lagipun letak gambar anak2 sedara ni kdg2 jadik kontrobersi. Asik2 gambar dia, org ckp lebihkan dia walhal ramai lagi yg lain ade.. pastu malas nak fikir isu2 lain bakal timbul. huhuhu 


Baju Baru 


lebih kurang jer dengan corak baju lama. cam x jumpa lagi yg betul2 berkenan. Buat jer mane ade. Tu pun menggagau2 cari kod sbb blog yg nih edit kat html dia.. 

Asal2 dulu edit layout biasa tu, pastu ntah cane bleh terpengaruh nak edit kat html dia,. Terlebih semangat time tu nak berblog sbb blog yg lama asyik masalah bila upload gambar. 

Last2 jadik la cam 3 perkara kat atas tu. Sampai sekarang x settle2 lagi masalahnya..
  1. Butang tempat FOLLOW dan DASHBOARD tak reti nak buang sbb dah x jumpa kod dia. Sudahnyer jadik berlapis dengan yg asal kat blkg tu;
  2. SHOUTBOX tu cam x frenly user plak bila pop up camtu. Kadang2 org komen x perasan pun nak reply/tengok sbb dah tersorok camtu. Dulu konon2 nak nampak kemas.
  3. FACEBOOK yg pop up tu jugak sebenarnya xde fungsi pun. Klik2 x de mende..semakkkkkk..


.

Saje mempoyokan diri bubuh gambar sendiri. Bukan saja2 nak sorok muka ala berniqab time ni tapi sbb tgh sakit kepala cium bau air freshner yg betul2 depan meja saya. Panggil budak maintenance nak set masa sbb selang bape minit jer, sembur lagi. Pastu mintak dorg tukar bau perfume tu tapi lbh kurang sama jugak la kuat bau dia. Last2 sapu minyak angin byk2 kat hidung. Ntah seminggu2 tu benci cium bau air freshner tu.. 
sekarang dah ok.. kalau x ok jugak ari tu, sebelum saya bertukar warna ijau... mmg nak cabut je mesin air freshner tu..huhuhu

Wednesday, 3 September 2014

> NAK OPERATE GIGI GERAHAM BONGSU?

 
 
 
Dah lama tak pergi klinik gigi. Tempat yang paling saya tak suka nak pergi. Tapi dah terpaksa..so tadi pegi klinik kat Presint 9 tu. Dah tak tahan sakit gigi dari mlm tadi berdenyut2. Tido x lena. Sedar sikit, berdenyut2 lagi. Sampai ke pagi x leh tido.  Rasanya dah bertahun x sakit gigi camni. 
 
Sampai sana, ambik giliran sume..pastu dorg panggil masuk. Doc tanye2 pastu check. Mula2 bgtau doc, yg sakit tu gigi bongsu. Pastu dia ckp gigi geraham bongsu tu tumbuh senget. Saya tanye boleh ker trim potong sikit gigi tu supaya x gigit gusi yg sebelah pipi tu. Dia ckp tak boleh. Kalau x nak sakit, kene buat operation..cabut terus. Kalau tak nak cabut, kene jaga kebersihan. Gosok gigi. ehhh... mcm kita ni tak gosok gigi plakk... saya ckp kat doc tiap kali makan, saya x bleh kalau x gosok gigi. Sbb nnt tempat gusi sakit tu akan berdenyut. Pastu saya cite kat dia saya guna berus gigi yg hujung dia tu muncung sikit supaya boleh bersihkan celah2 gigi bongsu yg tak bleh dibersihkan kalau guna berus gigi yg rata cam biasa tu. 

Gigi geraham bongsu tu rasanya ok kalau dia tumbuh sama rata dengan gigi geraham biasa. Tp sbb ni dia tumbuh senget & rendah dari gigi yg lain..tu yg jadi sakit. Sakit sbb bila makan, mknn berkumpul kat celah gigi & celah gusi yg terbelah tmpt geraham tu kuar. Dah cam gusi berlebih plak blkg gigi tu. So kalau mkn mknn liat, keras or kekacang...klu kene kat gusi tu, mmg menitik air mata. Menganga kejap mulut tahan sakit. Sakit oiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...

Pastu skrg gigi geraham besar yg dulu2 pernah kene tampal masa sekolah dah cam makin selalu ngilu. Time makan mknn sejuk cam aiskrim or minum minuman panas, menganga jugak mulut sbb x tahan. Seksaaaaaaa...!! Nak makan sedap2 tp x feeeeeeeeeeeeelll. Rasa cam sikit2 ditarik balik nikmat kesihatan tu... huhuhu


Pas doc check ape sume tu, dia tanye saya nak operate ker tak. Kalau nak, dorg kasik referrel letter. Saya ckp nakkk... bagi jer surat. Pastu dia ckp referrel letter tu valid dlm masa 2 mggu jer. Hmm..kene pegi hosp utk set appmt dlm masa seminggu dua ni la nampaknya. Mggu depan kene g kursus transformasi lak kat Kuala Lipis...pastu balik tu kene pergi rombongan merisik utk adik ipar.

So, masalah utk gigi geraham bongsu yg asyik menggigit gusi tu dah settle. Tapi masalah utk gigi atas yg asyik terselit mknn & gigi bawah yg ngilu tiap kali mkn or minum yg panas @ sejuk2 x de penyelesaian... doc yg check td tu pun tak friendly sangat2. Agak kasar & cam x leh terima ape yg saya ckp esp bila saya ckp gigi atas tu terselit2 mknn & macam berlubang kat celah2 (antara gigi A dan B)..dia ckp ok... xde lubang...dah tu, tiap kali saya makan, mmg terselit kat situ..malas nak tanye lebih2 kat dia, dah cam kejar masa jer.. x mesra pelanggan. Nak tak nak, kene tanye kat hosp nnt la jawabnyer............

Pastu, yg saya dtg tu sbb sakit dah x tahan dari malam tadi, MC pon tak dapatttttttttttttttttttt...

sudahnyer..g keje dengan gigi berdenyut2, gigi x leh rapat sbb gusi bengkak.. org tanye2 pun cam hangin2 jer nak jawab...

Grrrrrrrrrrrrrrrrr..sabar jer lahh....


❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...